Ahoj,
můžete mi prosím doporučit firewall pro Linux?
Chytrý idiot řekne: "Nauč se iptables."
Jistě že to (něco) bude TŘEBA nadstavba nad iptables, ale jde o to, že při změně konfigurace JEDNOU do roka pravidelně zapomenu, jak se co dělá a člověk tam pak tříská chyby. Potřebuji něco relativně fail-proof, jede hlavně o čitelnost, abych za rok zase hned viděl, co které pravidlo dělá. Vím, že to je pro někoho obtížně pochopitelné, ale když vidím iptables jednou za rok nebo za dva, tak už vím prd, jak jsem to před nějakou dobou (vy)myslel, holt nejsem tak geniální. Další aspekt je ten, že aby člověk něco udělal dobře, měl by nejprve získat nějakou praxi, nauč se iptables je jedna z těch rad chytrých idiotů, kteří předpokládají, že se člověk chce dokolečka učit to a samé a že to klidně napoprvé bez praxe dá! Ne, to není můj případ! Prosím, potřebuji něco dostatečně přehledného!
Zase jsem čučel do IPtables a pár pravidel, která jsem tam dal někdy v roce 2010 a jsou mi aktuálně naprostou záhadou.
Co dělají? Netuším. Proč jsem je tam dal? Nemám páru. Tenkrát jsem poslechl chytráky a nabušil to ručně, fungovalo to, ale teď, po třech letech, nemám vůbec páru, co to dělá.
Dík za rady.
PS: Nemusí to hned být blbuvzdorné webové klikátko, kvůli kterému budu na serveru rozjet kompletní LAMP nebo instalovat Xserver.
Prostě něco mezi.