Špatná propustnost LAN na RB133

Pavouk106

  • *****
  • 2 354
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Špatná propustnost LAN na RB133
« kdy: 01. 12. 2013, 23:06:19 »
Zdravím ve spolek,

mám tu nemocný RB133 (3x LAN, 3x miniPCI - z toho jedna obsazená wifinou, 175MHz CPU, RouterOS 6.6). Nastavení je následující:
ether1 je vstupní, má "vnější" IP adresu
ether2, 3 a wlan1 jsou v bridge1 a jsou maškarádované z ether1 (tedy vytvořená podsíť na všech ostatních zařízeních)

Mám na ether3 připojený desktop (3 metry kabelu) a na wifi netbook (2 metry vzduchu). Připojení k netu nic moc, leč na desktopu cca 250kB/s, na netbooku i 500kB/s. Divné, stojí proti sobě 100Mbit na drátu a 2.4GHz wifi typ G (54Mbit v ideálních podmínkách).

V čem je problém - ether3 port odmítá přijímat pakety. Vydává jich haldy, ale když jde o příjem z PC, mluvíme maximálně o 10kB/s. Vyzkoušeno na spojení desktop - netbook (FTP, python simple HTTP). Směrem k desktopu vše ok, jakmile ale měly data ject na druhou stranu, radši bych to snad i kopíroval na disketách...

Co jsem zkoušel:
dekstop hodit na ether2 - ne moc vyzkoušeno, protože to na něm jelo podstatně hůř už při běžnym používání (i download jel pomalu, řádově 70kB/s místo 250kB/s a hlavně pořád výpadky).
jinej kabel - bez efektu
vynechat mikrotik, připojit PC napřímo - vynikající ryhclosti, řádově 500 down, 200 up oproti 250 down, XY up (do internetu jsem up nezměřil, jen v lokální síti)
Bandwidth test od Mikrotiku. Pakety t MK do desktopu cca 2-3Mbit, pakety do Mikrotiku - udp nic, tcp 130-150kbit
a samozřejmě restarty...

Mikrotik nemá CPU vytížené, řádově do 10%, když se snažím, tak 20%, když to jede fest rychle přes wifi (řádově i 900kB/s), tak šplhá klidně na 70% (asi WPA2?). Mikrotik je jetý, byl vyřazen pro nedostatečnost (pomalost, už přes něj šlo moc lidí, CPU nestíhal), pak šel ke mě, na dva PC by měl stačit.

Otázka:
Nepodělal jsem něco v nastavení? Neměl bych, je to třetí kus, který jsem nastavoval, druhý RB133, nastavení je "opsané" od toho předchozího, nic speciálního, pravidla, IPtables, nic... Jen ta maškaráda.

Začínam bejt bezradnej, poraďte co vyzkoušet, jak to dát dokupy.
« Poslední změna: 02. 12. 2013, 10:07:07 od Petr Krčmář »


Pavouk106

  • *****
  • 2 354
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Re:Špatná propustnost (příjem paketů) ether/LAN na RB133
« Odpověď #1 kdy: 01. 12. 2013, 23:15:16 »
Zapomněl jsem napsat, že příkaz
ping 192.168.3.254 -f -s 50000
tj. lavinovej ping z desktopu na mikrotik má ztráty cca 30+%

Když nedám přepínač velikosti a posílá se klasickej ping, ztráty nejsou.

Zároveň jsem nenapsal, že při přenosu po síti, např. stahování hry do Steam nebo přesun souborů po sshfs, znamená zvýšení pingu (klasický velikosti a nelavinovýho typu) z <1ms na 300+ms.

Pavouk106

  • *****
  • 2 354
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Re:Špatná propustnost (příjem paketů) ether/LAN na RB133
« Odpověď #2 kdy: 01. 12. 2013, 23:26:44 »
Ještě jedna věc:
Netbook jsem zkoušel připojit taky na kabel, stejný výsledky, jako s desktopem = v síťovce desktopu chyba není

McFly

  • ****
  • 439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Špatná propustnost (příjem paketů) ether/LAN na RB133
« Odpověď #3 kdy: 02. 12. 2013, 08:13:00 »
A není možné, že je chyba v portě MK? Co zkusit uložit si konfiguraci a restartovat jej do továrního nastavení a zkusit pak propustnost portu bez zapnutého fw a podobně?

Kondenzátory nejsou nafouklé? (typické pro MK)

Mirage

Re:Špatná propustnost (příjem paketů) ether/LAN na RB133
« Odpověď #4 kdy: 02. 12. 2013, 10:03:09 »
RB133 jsou různé verze, třeba RB133C vůbec není pro routeros určená!

http://www.mikrotik.com/download: RB111, RB112, RB133C, RB150 devices are not supported in v6, please use v5.
pokud se ti to tam ale povedlo narvat, tak máš asi jako já plnotučnou RB133 tj. se 32MB RAM.
To je dobrá zpráva, špatná zpráva je, že mě to chodí taky blbě!
Plnou rychlostí a úplně správně mi to chodilo naposledy s verzí cca ~4
Od té doby ho používám jen na hraní a testování, dokonce i na hlavním rozhraní má propustnost < 2mbit.


Pavouk106

  • *****
  • 2 354
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Re:Špatná propustnost LAN na RB133
« Odpověď #5 kdy: 02. 12. 2013, 10:49:46 »
Tak jsem provedl downgrade na RouterOS 5.24, FTP přenos ether2 - ether3 cca 8MB/s (router CPU 100%) oběma směry. Postupně jsem přidával další a další nastvení a teď už to jede v nastavení jako předtím (asi ;D pokud jsem na něco nezapomněl ;D ) a rychlosti jsou stále ok.

Z problémů podezřívám RouterOS verzi 6, ale zkoušet jí kvůli znovupotvrzení už nebudu.

MCFly: Kondíky jsou v pohodě, vypadají jako nový. Další jsem zodpověděl výše.

Mirage: Mám 133 plnohodnotnej, ne c verzi. Zkus downgrade na nižší verzi, návod je u MK na webu, nebo stačí nahrát balíky nižší verze (jako při upgradu) a pak ve Winboxu: System - Packages - a v okně nahoře tlačítko Downgrade. Zapamatoval si i konfiguraci (kterou jsem stejně resetnul a začal znova, jen pro mojí jistotu). Zkus, třeba ho pak ještě využiješ :-)

Jak jsem psal, podle mě RouterOS 6... RB133 podle mě na něj už asi nestačí, nebo je tam nějaká jiná blbost...

Re:Špatná propustnost LAN na RB133
« Odpověď #6 kdy: 02. 12. 2013, 13:23:01 »
Mne sa zda, ze 5-tkova verzia ma kernel 2.6, 6-stkova ma uz 3.3 - teda je tam celkom realna moznost, ze stare zariadenia to uz jednoducho nezvladaju.

Pavouk106

  • *****
  • 2 354
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
    • E-mail
Re:Špatná propustnost LAN na RB133
« Odpověď #7 kdy: 02. 12. 2013, 13:32:31 »
MalyTomi: To by bylo celkem logický vysvětlení...

Jen dodávám, že moje tvrzení ohledně verze 6 je nepodložený. Prostě jsem aktualizoval ROS hned po obdržení MK a pak teprve nastavoval. Po downgradu na verzi 5 jsem resetnul nastavení a nastavil vše znova. Teď to už každopádně jede... ROS verzi 6 si schovám pro RB433, uvidíme, jak pojede tam...