Wi-Fi tiskárna ke Kubuntu

Juhele_temp

Wi-Fi tiskárna ke Kubuntu
« kdy: 28. 11. 2013, 12:57:33 »
čauky,
vypadá to, že budeme muset domů pořídit novou tiskárnu. Tiskneme málo, takže to najisto bude laserovka, ještě si jen musíme ujasnit, zda kombi se skenerem (možnost samostatné při vypnutém PC kopírky by byla fajn) a jestli nezbytně vyžadujem oboustranný tisk...

Rád bych to nasdílel doma mezi několika kompy - jeden je s W7, zbytek pak jede na aktuálním 32bit Kubuntu linux. Půlka uživatelů je spíše BFU, takže tisk nesmí být složitý. Wifi chci, protože pevná kabeláž by se u nás obtížně řešila (tam, co chci tiskárnu, není ethernet a u routeru zas není místo na tiskárnu) a přijde mi zbytečné kupovat tiskárnu s ethernetem a k tomu další krabičku na wifi, navíc to asi ani nebude levnější.

Spíš jsem se chtěl zeptat, zda jsou nějaké obecné zkušenosti, kterým značkám se je radno vyhýbat a které naopak pod linuxem běhají dobře. Z Heureky na mé hledání zatím vypadlo pár tiskáren Brother, Samsung a taky jeden Canon... Hledal jsem tiskárny řekněme do 6 tisíc s ohledem na nízké vytížení.

U těch multifunkcí nevím, jak to bývá se skenerem - celkem nepotřebuju mít možnost ovládat skener u tiskárny v druhé místnosti, ale jestli to třeba ten skener umí nacpat do nějaké sdílené složky nebo tak, aniž by to musel uživatel moc řešit...

uvítám vaše připomínky a praktické zkušenosti

díky

PS: nedaří se mi nechat si zaslat nové heslo pro můj registrovaný účet na Rootu, tak jedu v gust režimu  ;D
« Poslední změna: 28. 11. 2013, 23:56:49 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Koupě síťové tiskárny s WIFI (Kubuntu) - co vybrat?
« Odpověď #1 kdy: 28. 11. 2013, 14:23:35 »
Nejlepsi jsou stare HP Laserjetu z druhe ruky za 10€. Na tech novych se uz i u HP vzdycky nevo posere a pocitam, ze nejakych 100000 stran, jako ty stare kramy, asi nevytisknou. A kdyby se nahodou posrala take, tak za 10€ je to jedno. K tomu pak WiFi printserver.

Juhele_temp

« Odpověď #2 kdy: 28. 11. 2013, 17:03:10 »
mno, s tou tiskárnou z druhé ruky je to risk - už nám takhle dvě totálně chcíply a nebylo to jen třeba opt. válcem nebo něčím snadno vyměnitelným...

Takže se mi do toho nechce. Zatím tam mám Laserjet 6P, ale ten bych musel k print serveru připojovat přes LPT/usb redukci neb shánět printserver s Wifi a lpt i usb snad ani není reálné za nějaké rozumné prachy...

Myslím, že nová by nám jentak nechcípla - jak říkám, vytížení bude malé...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28. 11. 2013, 18:59:11 »
Pravda, vetsina print serveru je bud po drate nebo jen USB anebo desne draha. Byl by zajimavy pokus spojit wifi-USB printserver s USB-Centronics prevodnikem. Wifi print servery se daji sehnat celkem levne. Ale pri trose stourani se najde levny i server s paralelnim portem: http://www.ebay.com/itm/Linksys-wireless-G-print-server-wps54gu2-USB-Parallel-printers-wifi-/251386387257 (detailni specifikace jsem nestudoval).

Ze vam nova tiskarna nechcipne, na to nespolehejte. Dnes se vsechno dela tak, aby to prezilo zarucni dobu a chcipne to treba i tehdy, kdyz na tom vytisknete jen tri stranky.

Tiskarna z druhe ruky je risk, ale kdyz je za 10€ a vydrzi 2 roky, tak si pak koupim jinou za 10€.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 28. 11. 2013, 22:49:29 »
Nedávno jsem instaloval nějakou barevnou multi OKInu. Výsledek byl ten, že z Linuxu byla obsluha mnohem jednodušší a svižnější, než z Windowsů a to včetně skeneru! Zkrátka to bylo velmi milé překvapení.

Juhele_temp

« Odpověď #5 kdy: 29. 11. 2013, 16:28:57 »
Nedávno jsem instaloval nějakou barevnou multi OKInu...

dík,
s OKI jsme měli též dobrou zkušenost - děda jí měl celkem dlouho. Pak ale odešlo něco na válci a nevyplatilo se to opravovat, tak šla pryč na náhradní díly...

Ale vím, že maj fajn oddělené tonery od opt. válce a pod linuxem to bylo ok. Uvidíme, jaké budou doma požadavky a cenový strop :-)

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 29. 11. 2013, 17:33:26 »
Nedávno jsem instaloval nějakou barevnou multi OKInu. Výsledek byl ten, že z Linuxu byla obsluha mnohem jednodušší a svižnější, než z Windowsů a to včetně skeneru! Zkrátka to bylo velmi milé překvapení.

Hmmm, já jsem nainstaloval barevnou OKInu. Krom toho, že do ní nejsou recyklované tonery, tak už dvakrát chcípla tak, že se nedala zapnout. V servisu napodruhé jako bonus vyměnili válec za jiný - bohužel chybně označený a z příbuzného typu, který je bohužel asi o půl cm větší - takže jako extrabonus dokurvili báječné plastové panty u víka, které se urvaly => opět do Phy do značkového servisu.

Aktuálně po roce provozu (tři roky prodloužená záruka) v tom křápu při tisku vrže jako ve věžních hodinách a už se nemůžu dočkat, až potřetí zdechne a nechám si vrátit peníze. Už od téhle značky nechci ani kancelářský papír... 

>:( >:( >:(

Juhele_temp

Re:Wi-Fi tiskárna ke Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 30. 11. 2013, 19:13:07 »
tak se nám to zjednodušuje - multifunkce to být nemusí, tiskárna stačí...
Ještě se rozhoupem, zda má být ta laserovka barevná či nikoliv...
Ale vím, že multifunkce bývaj na rozběhání horší...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 30. 11. 2013, 21:16:24 »
Ja bych se na multifunkci vydlabnul. Cim vic tam toho nacpou, tim vetsi sance, ze se to posere. Treba scanner clovek doma uz nejaky obvykle ma, tak nac si komplikovat zivot? Takova multifunkcni tiskarna pak treba odmitne nabootovat a hodi error jenom proto, ze ma zaprasena zrcaka ve scanneru a ten se nedokaze inicializovat. Lidi to pak vyhazuji, i kdyz to bylo docela drahe, protoze opraca je draha a sami nevedi, co s tim, i kdyz tomu vlastne nic neni. Jednu takovou od HP mam doma - z kontajneru, kam ji nekdo vyhodil presne kvuli trosce prachu. Kdyby to to pitomci aspon delali trochu jako nezavisle systemy, kdy by to napsalo, ze nejde inicializovat scanner, ale zbytek by jel.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 01. 12. 2013, 11:32:06 »
tak se nám to zjednodušuje - multifunkce to být nemusí, tiskárna stačí...
Ještě se rozhoupem, zda má být ta laserovka barevná či nikoliv...
Ale vím, že multifunkce bývaj na rozběhání horší...

To potom nepotřebuješ ani tu WiFi, dnes kdejaký router už má usb print server v sobě. To pro případ, že bys u zařízení s WiFi si nevybral.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 01. 12. 2013, 11:41:46 »

Hmmm, já jsem nainstaloval barevnou OKInu. Krom toho, že do ní nejsou recyklované tonery, tak už dvakrát chcípla tak, že se nedala zapnout. V servisu napodruhé jako bonus vyměnili válec za jiný - bohužel chybně označený a z příbuzného typu, který je bohužel asi o půl cm větší - takže jako extrabonus dokurvili báječné plastové panty u víka, které se urvaly => opět do Phy do značkového servisu.

Aktuálně po roce provozu (tři roky prodloužená záruka) v tom křápu při tisku vrže jako ve věžních hodinách a už se nemůžu dočkat, až potřetí zdechne a nechám si vrátit peníze. Už od téhle značky nechci ani kancelářský papír... 

>:( >:( >:(

Obávám se, že tak jednoduché to nebude, protože by to musela být 3x stejná závada ... Jinak dost mrzutá zkušenost, české servisy jsou čím dál lepší ... Ta o které jsem psal jede, a alternativní tonery do ní sehnat jdou ... ale nejsem u ní, takže typ nehodím, což je stejně jedno, protože Tebe to nepřesvědčí a tazatel multifunkci nepotřebuje.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 01. 12. 2013, 14:51:56 »
Obávám se, že tak jednoduché to nebude, protože by to musela být 3x stejná závada ...

Jsi si jisty tim, ze to musi byt stejna zavada? To vypada hodne podezrele. To by snad ani cesky zakonodarce nedokazal.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 01. 12. 2013, 16:15:41 »
Obávám se, že tak jednoduché to nebude, protože by to musela být 3x stejná závada ...

Jsi si jisty tim, ze to musi byt stejna zavada? To vypada hodne podezrele. To by snad ani cesky zakonodarce nedokazal.

Myslím, že to tak je, jo a neplatí to pokud to máš na firmu.