Pane Novák, tohle není na hraně zákona ale daleko za hranou zákona. Cituji Vás : " Ale jdi... Firma může dál podnikat v Kč ale
Jde o to, že to neprokážete... Bitcoinová síť je v zásadě anonymní. Uvidíte tam, že Franta přes dva prostředníky převedl bitcoiny Lojzovi. Ale už nezjistíte, že ti prostředníci byli nějaké firmy, co jim za ten převod poskytly službu.
Je to jako u té sousedské výpomoci. On mi poseká trávník a já mu za to nechám něco ze zabíjačky. A to i v příapdě, že jsem řezník na ŽL. Chtějte po něm, aby se z takového obchodu platily daně.
Je v tom takový „drobný“ rozdíl, že v případě té sousedské výpomoci to není nelegální – zákon na to pamatuje a takovýhle drobný přivýdělek je od daně osvobozený a ani se nepřiznává. Samozřejmě něco jiného je, pokud se tím někdo živý.
Jinak předpokládám, že hodně kritizujete korupci politiků. To tak bývá, že lidé, kteří sami schvalují krádež (a obhajují to slovy „nejde to prokázat“) to samé chování u jiných kritizují. Mimochodem, těch, co si mysleli, že něco nepůjde prokázat, jsou plné věznice.
To, že něco nepůjde s bitcoiny prokázat, je asi stejné, jako že máte absolutně bezpečný nějaký počítačový systém. Jenže v praxi bývají i v tom software díry, a když už je software dost bezpečný, ukáže se, že nejslabší článek zabezpečení je člověk. Bitcoinová síť je v zásadě anonymní jen do té doby, dokud budete obchodovat bitcoiny za bitcoiny. Což ale nemá smysl. Jenže dříve či později za ty bitcoiny budete chtít nakoupit chleba nebo letadlo, ale musíte z anonymního světa vystoupit.