Napsal jsem sw, jak ho prodat?

rippe

Napsal jsem sw, jak ho prodat?
« kdy: 21. 11. 2013, 21:48:29 »
Dobry den,

na uvod bych se predstavil - je mi 16 let a hodim na Soukromou stredni skolu informacnich technologii (druhy rocnik) - obor programovani a databazove systemy. O informacni technologie obecne se zajimam od utleho veku, pres otce, ktery je take programator.

Nedavno mi znamy nabidl, ze mi zaplati pro me velmi slusne penize, kdyz mu napisu jednoduchou aplikaci, jakysi "replikator" tabulek se seznamy uzivatelu.

Vyuziti - ve firme meli mensi pocitacovou sit postavenou na Windowsech, tedy Active Directory pro spravu uzivatelu a jejich e-mailovych schranek, dale webove stranky bezici na Wordpressu a nakonec jakysi interni informacni system naprogramovany na zakazku vyuzivajici Oracle databazi. Kazdy system ma vlastni tabulku ci celou databazi s uzivatelskymi udaji a navic, firemni personaliste pro spravu zamestnancu pouzivaji dalsi system.

Ukolem bylo kazde rano precist vyexportovany CSV soubor z onoho personalniho systemu a podle nej vytvorit nove AD uzivatele, pokud funkce toho zamestnance vyzadovala praci s PC a podobne... a navic kazdou vetsi zmenu (co je vetsi zmena? napriklad zmena e-mailu reditele, naopak mensi zmena je telefonni cislo delnika) nechat personalistou znovu schvalit.

Z jednoduche aplikace delane pro znameho se stal muj konicek, takze i po tom, co jsem aplikaci odevzdal, jsem ji dale doplnoval dalsimi a dalsimi funkcemi, temer pres rok. Nedavno jsem celou aplikaci dodelal, peclive otestoval a nechal otestovat...

Vyhody me aplikace vidim predevsim v rychlosti systemu (neni to moloch v Jave, jako je treba Oracle IDM), vyrazne nizsi cene,  jednoduchosti nasazeni a  moznosti modifikace (cela aplikace byla psana s ohledem na upravitelnost).

A nyni stojim nad otazkou, jake mam vlastne moznosti prodeje takovedleho systemu, kdyz je mi 16 let, nemam tedy moznost (ani financni) zalozit firmu, fakturovat a spousty dalsich veci spojenych s prodejem software, nehlede na to, kdo by si koupil dulezitou soucast firemni site od temer sedmnactileteho studenta, kdyz lze nechat aplikaci udelat na zakazku od vysokoskolsky vzdelanych profesionalu.

Co si o tom myslite? Diky za vsechny odpovedi a nazory.

P.S.: moznost pockat do 18 let a mezitim se venovat dalsimu vyvoji bych velmi rad zavrhl, vzhledem k tomu, ze chodim na soukromou skolu na kterou si musim sam vydelavat (v soucasnosti praci po fastfoodech).
« Poslední změna: 21. 11. 2013, 21:56:27 od Petr Krčmář »

rippe

Re:Napsal jsem vetsi sw, jak ho prodat?
« Odpověď #1 kdy: 21. 11. 2013, 21:53:45 »
Jeste se omlouvam, spatne jsem uvedl, ukolem nebylo samozrejme jen tvorit AD uzivatele, ale i uzivatele do ostatnich pouzitych systemu.

erer

Re:Napsal jsem sw, jak ho prodat?
« Odpověď #2 kdy: 21. 11. 2013, 22:35:01 »
Na prodej to není, ale zkus nabízet služby levně. Nějaká automatizace na zakázku. Nevýhodou je, že tohle si hodně firem udělá sama, pokud tam nějaký správce už je. Pokud tam není, budeš se jim třeba líbit. Jinak se mi líbí, že se něčemu věnuješ, ale hlavně zapomeň na fast foody, to je ztráta času.

« Odpověď #3 kdy: 21. 11. 2013, 22:37:37 »
Dej to ven pod svobodnou licenci. TED ti to asi neprinese prachy, ale je to REFERENCE jako prase. To se ti bude hodit mnohem vic.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 21. 11. 2013, 22:41:47 »
TED ti to asi neprinese prachy, ale je to REFERENCE jako prase. To se ti bude hodit mnohem vic.

Nojo, ale za co pude vo vikendu chlastat?  ;D

erer

« Odpověď #5 kdy: 21. 11. 2013, 22:45:03 »
Dyť máme napůl komunismus, takže stačí přejít na naše školy a rázem máš plno peněz na chlast :D

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 11. 2013, 22:47:23 »
Protlačit to přes nějakého svého příbuzného či kamaráda, který je dospělý. Upřímně, já bych taky asi nadšeně nejednal s náctiletým, kterého bych neznal a nevěděl, jakým stylem programuje; byť Ty jsi možná dobrý, obecně je to velmi riziková smlouva. A když už s Tebou budou jednat, tak Tě asi budou chtít odrbat. Kolem maturity (bylo mi 19) jsem psal e-shop pro známého a taky jsem měl problémů jak sviňa.

Jinak nemusíš hned zakládat firmu - na blbý s.r.o.čko je potřeba 200 tisíc na účtě, který Ti tam během lítání po úřadě (cca 3 měsíce) musí ležet a nemůžeš s nima hnout, musíš vést účetnictví (jestli to nechceš dělat sám, což v ČR smrdí průserem, tak externí účetní něco stojí a ne málo) a starat se o kupu dalších věcí - je snadné na něco zapomenout a v důsledku toho dostat flastr jako prase nebo stanout v dusném nepříjemném jednacím sále, po pravici mít naprosto rezignovaného týpka, kterému jsi totálně u zádele (a který žije chráněn justiční stráží a nemá žádnou zodpovědnost) a naproti sobě váženého šaška v taláru s červeným límečkem, který se po Tobě nesmyslně vozí. Jestli nikoho nezaměstnáváš, je nesmysl mít firmu - papírováním bys strávil mnohem víc času než vyvíjením normální činnosti.

Já třeba mám z ještě nedávno minulých dob živnosťák (byť v současnosti neaktivní), což je jednoduchá cesta. Vývoj SW je "volná" živnost, tedy přijdeš na úřad a řekneš "chci ohlásit živnost, číslo 56 - poskytování software" a do dvou dnů máš papír v ruce - správní poplatek je tuším 1000. Papírování je s tím mnohem míň. Tím, že jsi na škole, tak velkou část odvodů na sociálku a na zdravotní pojišťovnu za Tebe bude platit stát. Na finančáku můžeš říct, že 60% příjmu je na pokrytí nákladů - zdaníš jen 40%, jako občan ČR máš slevu na dani + další jako student = daň z příjmu se Tě netýká (a být plátcem DPH je v tomto případě totální nesmysl).

Každopádně pod 18 let tuším nemůžeš mít ani ten blbej živnosťák.

Pak je ještě cesta, že fakturu můžeš vystavit i jako fyzická osoba, tam je omezení, že si můžeš vydělat jen nějakou sumu za měsíc (jestli 4500?).

Bretislav Wajtr

« Odpověď #7 kdy: 22. 11. 2013, 07:06:43 »
Hm, tezko radit, obavam se ze v 16 letech nebudete moct prodavat naprimo (tedy samozrejme legalne), ale pres nekoho... pres jinou firmu, znameho zivnostnika atp. Ale to je samorzejme problem... Nejsem tedy zadny prebornik v sales, ale mozna taky zalezi na forme prodeje... pokud budete chtit prodavat konkretnim zakaznikum tim ze je o tom budete osobne presvedcovat, pak to budete mit fakt obtizne v tom, aby vam duverovali. Napada me ale jina vec - zkusit z toho udelat nejaky balicek a prodavat ho pres web - zivnostak si muze zalozit jeden z rodicu (je to volna zivnost) a na webu se muzete prezentovat jak chcete. Kdyz udelate dobre stranky a budete to tlacit (reklamou, PR clanky) smerem kde by se to mohlo chytit, tak by jste nejakeho zakaznika mohl ziskat na svou stranu. Pokud se zakaznik rozhodne ze by to chtel a kontaktuje vas, tak s nim trebas komunikovat jenom mailem, telefonem...
Proste zkusit maximalne odstinit to ze je vam 16 ;).

Tezko rict jestli by to fungovalo... chtel jsem ale rict par veci:
- popsana aplikace ma rozhodne smysl, hlavne ve vetsich firmach - zakaznik, pro ktereho zrovna delam, pouziva neco podobneho, ale trochu obecnejsiho. Nekopiruji se jenom lidi, ale data obecne. Napriklad existuje nejaka sada kódů. Tyto kody musi byt unikatni a musi byt v cele firme stejne. Bohuzel firma pouziva nekolik aplikaci, a kazda aplikace ma svoji databazi. Tak tam maji system, kde se ty kody spravuji na jednom miste a maji moznost nadefinovat task, ktery spusti kopirovani tech kodu do jine databaze. Prostě distribuce číselníků. Takovych tasku maji bandu...
- jestli v 16 premyslite o podnikani, tak se asi v zivote  neztratite ;)
- souhlasim s nazorem co tu nekdo psal - udelat z toho open source. Chapu ze ted by jste asi radsi videl ty prachy hned, ale verte ze takova reference se vam v budoucnosti kurevsky (ano... opravdu jsem to slovo pouzil ;) ) vyplati.
- Vase veta "Vyhody me aplikace vidim predevsim v rychlosti systemu - neni to moloch v Jave" me jako Java vyvojare trochu popichla :) ale chapu proc to rikate. Nicmene zkuste se zamyslet nad tim jestli je rychlost systemu opravdu nejvetsi vyhodou vasi aplikace - takove veci se vetsinou pousti v noci a tam je dostatek casu na to aby to mohlo dobehnout, at uz je to pomale jak chce. Ja musim rict, ze osobne bych si vas software kvuli rychlosti nekupoval... spis by me zajimalo jak pohodlne se to ovlada...

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 22. 11. 2013, 08:07:28 »
Vase veta "Vyhody me aplikace vidim predevsim v rychlosti systemu - neni to moloch v Jave" me jako Java vyvojare trochu popichla :)

Tak to jste na tom dobře, mě naštvala :-D . (And I'm not only a Java guy, I usually do see sharp ;-) )

To, že je aplikace rychlá nebo že zabírá málo paměti, je super věc (v čem jsi to vlastně psal, jestli se můžu zeptat?), ale v dnešní době u takového typu aplikací ne nejdůležitější. V práci jsme nedávno psali webovou službu, která měla vytahat kompletní data z databáze o přípojných bodech do elektrické sítě (+ klientech, transformátorech a dalších kravinách) a časový limit pro běh byl 6 hodin. (Proč chce někdo taha několik giga dat o asi 500.000 přípojných bodech přes webovou službu jsem nepochopil, ale to je jiná pohádka :) ).

Jak tady někdo radí dát to jako OpenSource - já bych to nejdřív zkusil prodat. Když k tomu necháš udělat slušný web (když jde o prachy, tak se na to vyplatí si někoho najmout, než to patlat sám), tak i tohle může sloužit jako dobrá reference v životopise. Dávat referenci na OpenSource je trochu dvojsečná zbraň - tu a tam člověk udělá chybu nebo nějakou méně důležitou část kódu trochu odbude stylem "good enough". A nějakej blbeček, který neumí napsat ani čárku, ale má vysoký "job title", Ti to omlátí o hlavu. Můžeš si říct, že do takový firmy bys nešel, ale toto najdeš naprosto všude, dokonce i ve vlastní firmě, pokud si nedáš hooodně dobrý pozor.

j

« Odpověď #9 kdy: 22. 11. 2013, 09:08:27 »
Mimochodem, na prodej vlastniho SW nepotrebujes zivnost. Ale 18+ ti asi byt musi - potrebujes uzavirat smlouvy (rodice). Jinak to co popisujes ... mno asi te zklamu, nevim co presne ti to dela, ale veci na tohle tema dela kazdej admin, kterej nechce podobny ptakoviny delat rucne. Pokud se trebas budem bavit o vysati dat z databaze a jejich prenosu do AD, tak jelikoz sme na widlich ... tohle napises jako nekolikaradkovej script v powershellu nebo visual basicu ...

Buri

« Odpověď #10 kdy: 22. 11. 2013, 11:26:22 »
Na predaj mi to pride prilis na mieru site.  Nevravim ze sa to nepodari predat, ale snahou o predaj minies asi viac ako ziskas.
Jednako ako referencia je to skvele. V 16 napisat program ktory funguje v realnom prostredi nedokaze kazdy.  Ozvi sa ked skoncis studium, najmem Ta ked budem mat dost penazi :-)  Drzim palce myslim ze si na dobrej ceste.

Hans

« Odpověď #11 kdy: 22. 11. 2013, 11:55:46 »
Dej to ven pod svobodnou licenci. TED ti to asi neprinese prachy, ale je to REFERENCE jako prase. To se ti bude hodit mnohem vic.
Po roce zjistí, že má referencí jak prase, ale ani korunu.

Josef Mruzek

« Odpověď #12 kdy: 22. 11. 2013, 13:34:31 »
Od ledna 2014, z důvodu změny legislativy, bude možné založit společnost s.r.o s jednou korunou v kapse. Pokud si myslíte, že Vaše aplikace má komerční potenciál, přesvědčte o tom Vaše rodiče a založte firmu spolu s nimi. S ohledem na Váš věk a s tím spojené životní zkušenosti, rozhodně nezakládejte společnost s nikým jiným.

Komerční potenciál Vaší aplikace je těžké hodnotit, protože moc informací o ní neuvádíte ale připravte se na to, že v současné době na trhu identity managementu je spoustu produktů, které jsou určeny jak pro malé tak velké organizace. Každopádně programujte a když nic jiného je to reference a ukázka toho co umíte, což Vám určitě v budoucnosti pomůže při hledání zaměstnání a/nebo zakázek při podnikání.

« Odpověď #13 kdy: 22. 11. 2013, 13:41:04 »
Po roce zjistí, že má referencí jak prase, ale ani korunu.
ma smysl resit v 16 letech? ono taky nekde udat podobnou dost specializovanou vec nebude zrovna jednoduche bez kontaktu apod.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

42

• **
  • 63
  • 42
    • Zobrazit profil
    • 42
« Odpověď #14 kdy: 23. 11. 2013, 19:00:37 »
Ahoj,
klobouk dolů na tvůj věk. Asi bych to neprodával, jelikož vývojem softwaru to nekončí. Je třeba dokumentace, licenční podmínky atd.
Navíc zda je to lehce implementovatelné na jakoukoliv infrastrukturu.
Myslím si, že to co jsi udělal je až moc specifické na to, aby si to někdo koupil. Většinou tyhle věci děláme na zakázku a to nám bude muset stačit ;-)
42