Nechci se tvářit, že tomu tady rozumím nejvíc, to ne, ale nějak mám pocit, že v této diskuzi to opravdu budu já
CO TO JE PING? Ping je vyslání paketu jednou za určitý okamžik, třeba 1 vteřina.
Pokud pošlu 1x za vteřinu paket o velikosti 60 bajtů do nevytížené linky, pak z toho pořádně nic nezměřím.
Pokud u sebe nemám vhodné nástroje, vložím si to schránky (ctrl+C) ping: ping
www.seznam.cz -t -l 1400
A začnu pouštět okna CMD nebo tooly v linuxu.
Co je parametr L?
-l Size : Specifies the length, in bytes, of the Data field in the Echo Request messages sent. The default is 32. The maximum size is 65,527.
Realita je tedy taková, že ping > 1472 už nechce prolézt, často protože MTU.
A teď zpátky k chybovosti linky:
Kvalita úzké linky se dá změřit i bez složitějších nástrojů, stačí k tomu trocha trpělivosti.
Začnu pouštět jednotlivé příkazy Ping: ping
www.seznam.cz -t -l 1472 (Kamarád, který dělá na Seznamu, mi vždy vyčítá, že jsem vůl a že bych na Seznam pingat neměl, že to hodně vytěžuje jejich linku, proto Vás prosím, místo seznamu tam dejte něco jiného, nejlépe koncový bod dodavatele).
Pouštím jednotlivé pingy a měřím, co se děje.
Na řekněme 3 megové lince by nějakých 10-15 současných pingů nemělo být vůbec znát na chybovosti, pouze by měl stoupnout ping někam k 50ms, pokud stoupne víc, ale chybovost se nezvýší, bude problém někde na routeru.
Pouštím další a další pingy a koukám se, jak se linka zahlcuje.
Jakmile začne prudce narůstat ping, už vidím, že se pakety začínají řadit do fronty.
Postupně by měl ping překročit hranici 200ms, až nakonec linka lehne a počet výpadků velmi stoupne.
Dobrou linku tedy nedefinuji tak, že do prázdného drátu jednou za vteřinu fouknu pár bajtů, ale tak, že jí zatížím alespoň ze 2/3.
Linka vytížená ze 2/3 s chybovostí >0.5% je dobrá. U domácího DSL je situace jiná, směr od Vás je obvykle užší a proto je potřeba na proměření linky pingat takříkajíc z jedné i druhé strany.
Nicméně na měření linky existují daleko pohodlnější nástroje, které Vám to ukáží v pěkném grafu, jestli je linka OK, nebo jestli i při malém zatížení začne vypadávat. Obecně jsou výpadky něco poměrně běžného. Na vytížené lince, která nestíhá, je obvyklých cca 250ms ping a ztrátovost v řádu jednotek procent a přesto linka jede, hrát se po takové lince nedá, řada protokolů zlobí, ale souborové služby, web, e-mail, to všechno se vypořádá se ztrátovostí do 5%.
Je tedy linka se ztrátovostí 0.5% dobrá?
Pokud to je ztrátovost linky, do které zároveň pouštíš 1Gbit, tak ti jí závidím.
Pokud je to ztrátovost linky, do které pouštíš jen ten jeden 60bajtový paket za vteřinu a i při mírném vytížení ti ztrátovost stoupne na 50%, tak to se s ní nech vyfotit.