Komplikace s Gnome Shell 3

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
Komplikace s Gnome Shell 3
« kdy: 13. 11. 2013, 12:16:31 »
Zdravím,

poprosil bych o radu, protože samotnému se mi to nepodařilo vyřešit ani dohledat problém.

Mám a používám Gnome Shell ve Fedoře 19.
HW mám Lenovo V370.

1/ Všiml jsem si, že na pravé straně mám nějaký pruh mimo obrazovku. Soudě podle myši, která se nezasekne na kraji ale leze ještě kousek mimo. Koukal jsem se na rozlišení displeje, ale i když jsem si ho změnil, tak tam ten pruh stále byl.

2/ Stává se mi, že si otevřu aplikaci (Chrome, Evince), a ona se sice ukáže v seznamu spuštěných aplikací, a dokonce je tam i ten seznam otevřených oken, ale nejde na žádné okno přepnout, a ani při exposé se nezobrazí v seznamu. Nejdříve mi to dělalo jen Chrome. Teď Chrome poslouchá, ale dělá mi to Evince na pdfkách. A to ještě ne vždycky, i když většinou. Nejdříve jsem se domníval, že to bude nějakým rozšířením GS, ale když jsem je dal pryč, tak to nepomohlo. Zkoušel jsem i promazat cache dotyčných aplikací, ale nevypozoroval jsem žádnou souvislost.

3/ Jde nějak vynutit, aby se notebook neuspával při zavření víka? A nebo jak dosáhnout toho, aby se tedy uspal, ale aby se také probudil? Zajímavé je, že když ho uspím pomocí Fn + měsíček :-), tak se většinou probudí. Když ho uspím zavřením výka, tak se většinou neprobudí.

Nevěděl by ste někdo co s tím?

Dík za ochotu.
« Poslední změna: 13. 11. 2013, 13:36:00 od Petr Krčmář »

qk

Re:Komplikace s Gnome Shell 3
« Odpověď #1 kdy: 14. 11. 2013, 14:00:25 »
add 3) Zakazani uspavani pri zavreni najdes v power managmentu

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 14. 11. 2013, 14:38:09 »
1/ ten pruh tam je pořád, nebo jen, když jste v "menu"? Možná by pomohl screen, abychom měli představu.

2/ tohle dělají aplikace, když se spustí několikanásobně, pak je nutné přes ALT+F2 aplikaci killnout "killall evince" a při dalším spuštění by se měla spustit normálně. Pokud se tak děje díky jiné závadě, zkusil bych jiný pdf prohlížeč, třeba epdfviewer. Jeden čas byly s evince celkem problémy, ale to bylo asi v období přechodu gtk2 --> gtk3.

Nicméně, jakou má notebook grafiku a jaké ovladače k ní používáte?

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 11. 2013, 15:29:53 »
1/ S tím pruhem jsem se asi špatně vyjádřil. Sice je to maličkost, a nijak to neobtěžuje, na rozdíl od toho druhého, ale je to zvláštní.
Když jedu myší k hornímu okraji okna, tak zastaví na kraji. Podobně i směrem dolů a doleva. Zatímco když jedu myší doprava, tak jde ještě kousek mimo obrazovky jako by ten virtuální monitor byl o pár cenťáků větší, než te fyzický. Pamatuji si, že dříve se to dalo tak skutečně nastavit, ale v poslední době to Xka řeší sami automagicky, a v etc/X11 jsem se moc nezorientoval.
Je to tam pořád. Normálně i při Exposé.

2/ Teď to nedělá evince, ale gedit a easytag. Při zabití geditu teď funguje, ale easytag nikoliv. A zkoušel jsem ho zpustit z konzele, a grepnout si kolik tam má procesů, a řekl bych, že je tam jen jeden.

Grafika: Intel® Sandybridge Mobile, ovladače defaultní, z instalace.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 14. 11. 2013, 16:04:56 »
1/ Momentálně Gnome 3x nepoužívám, ale možná by pomohlo něco takového: gnome-shell-extensions-xrandr-indicator

2/ Někdy je potřeba provést několikanásobné zabití. Mnhohdy to způsobuje špatné nastavení spuštění aplikace. Někdy je nastaven jeden klik a když se použije dvojklik, je problém. Ale těžko říct, jestli to je ten Váš případ.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 22. 12. 2013, 23:26:03 »
Tak opět probouzím toto téma.

Vykašleme se prosím na ostatní body, a pokud mi někdo poradí s bodem 2, tak budu moc rád. (qk - dík za power managment)

Jde o to, že se mi to děje jen u aplikace easytag. Vždy, když ji spustím, tak se zobrazí její název v levém horním rohu a také v seznamu spuštěných aplikací.
Nejde regulérně ukončit, nejde zobrazit, nejde otevřít okno - nic. Dá se jen sestřelit z konzole. Nic co mi tu třeba Pavel radil nezabralo.
Děje se to vždy.

Věděli byste prosím někdo nějaký nápad, kam se podívat, kde hledat problém?

Dík.

Stalin

« Odpověď #6 kdy: 23. 12. 2013, 01:34:29 »
To je ta ospevovana stabilita a dokonalost linuxu.

zzxzxzx

« Odpověď #7 kdy: 23. 12. 2013, 02:10:26 »
Jde o to, že se mi to děje jen u aplikace easytag. Vždy, když ji spustím, tak se zobrazí její název v levém horním rohu a také v seznamu spuštěných aplikací.
Nejde regulérně ukončit, nejde zobrazit, nejde otevřít okno - nic. Dá se jen sestřelit z konzole. Nic co mi tu třeba Pavel radil nezabralo.
Děje se to vždy.

skus ten easytag spustit ako program rovno z konzoly ($ easytag) mozno ti to do konzoly napise nejake logy co sa deje

zzxzxzx

« Odpověď #8 kdy: 23. 12. 2013, 02:13:40 »
potom tu aplikaciu killnes proste cez ctrl+c rovno v shelli, cuduj sa svete, toto je asi moj najoblubenejsi sposob ako nieco zapnut, od chrome cez office az po eclipse, bohuzial vela aplikacii nie je dobre integrovanych do gnome a kym by som si krkolomne vyrabal vlastny link niekam do panelu, tak to spustim cez konzolu a neriesim, celkom smutne :D

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 23. 12. 2013, 13:45:20 »
skus ten easytag spustit ako program rovno z konzoly ($ easytag) mozno ti to do konzoly napise nejake logy co sa deje
Zrovna to už mě i napadlo. Ale on je ten easytag spokojenej, a žádné chybovky nehlásí. Takže asi ani neví o tom, že GS mu nějak kazí život.

BoneFlute

• 2 047
    • Zobrazit profil
[Vyřešeno] Re:Komplikace s Gnome Shell 3
« Odpověď #10 kdy: 01. 01. 2014, 19:56:12 »
Tak problém vyřešen.

Šlo o to, že jsem si nějak otevřel ještě jeden monitor, a ony se mi ty okna náhodně přiřazovaly k tomu druhému monitoru. Stačilo jej zakázat.

Takže problém spíše mezi monitorem (sic) a židlí, než ve vlastním GS.