Linux na desce Asus Z87M

Pavel T

Linux na desce Asus Z87M
« kdy: 13. 11. 2013, 10:56:06 »
Ahoj,

mám desku Asus Z87M a nevím si rady s instalací linuxu(jakékoli distribuce) nabootuju instalační medium, nainstaluju - to proběhne bez problémů, ale potom mi to nenabootuje z disku, jako by byl prázdný. Hledal jsem a našel info, že tohle by měl dělat secureboot. bohužel i když ho vypnu (nastavím na "other OS" místo Windows) tak stále žádný pokrok. Na Asusu mi neporadili, protože podpora je jen pro Windows a ať zkusím diskuzní fóra :)

Teď ovšem trochu pozitiva, když použiju instalační medium ubuntu, tak je možnost nabootovat z prvního HDD a to už bez problémů funguje. (Takže instalace je v pořádku, jenom prostě ta deska brání bootu z disku, protože tam není Windows, nebo nevim) Můžu to startovat takto, ale mám to v práci, a když tu nebudu tak to nikdo nezapne. Nedalo by se nějak udělat něco co tu možnost zapne samo? (nevím vůbec jak to funguje) Jenom nějaká bootovací flashka která by nějakým skriptem hned zapla boot z prvního HDD jako to CDčko? Nechal bych tam pro sichr zapojenou flashku a měl bych klid. Vůbec ovšem nevím co a kde o tomhle hledat.

Díky
« Poslední změna: 13. 11. 2013, 11:11:50 od Petr Krčmář »

Re:Linux nebootuje na desce Asus Z87M
« Odpověď #1 kdy: 13. 11. 2013, 11:11:54 »
dals disk k prvnimu SATA portu?

jako u my B85M-G mi funguje vse out-of-box (instaloval jsem mint 15)

Re:Linux na desce Asus Z87M
« Odpověď #2 kdy: 13. 11. 2013, 11:13:04 »
btw jeste zkus preinstalovat GRUB

Pavel T

« Odpověď #3 kdy: 13. 11. 2013, 11:37:04 »
Ano, disk je na prvním SATA portu, i když bych doufal, že to nebude mít vliv. Grubu vůbec nerozumím, nicméně něco takového asi proběhlo když jsem zkoušel nějaké boot-repair CDčko. Výsledek ovšem byl stejný - nenabootovalo nic a poslalo mě to do biosu(uefi nebo jak se teď říká) Když jsem to pak, zkusil zase z CD, tak místo Ubuntu mě vítal grub příkazový řádek.. takže jsem to asi provedl špatně, ale hlavně to nevyřešilo problém, jelikož mě ten řádek neuvítal rovnou, ale musel jsem se k tomu zase dostat přes CD.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 13. 11. 2013, 11:58:26 »
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=46&t=146514 Zřejmě nejsi jediný, kdo má problém s touto deskou ...

3ugeene

« Odpověď #5 kdy: 13. 11. 2013, 12:11:33 »
tahleta bootovací omezení bych jim všem nacpal do zadele...

Pavel T

« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2013, 12:17:49 »
to Pavel 'TIGER' Růžička - Tohle jsem taky našel :(

proto mě napadla ta varianta, že to nabootuje z flashky a automaticky to spustí systém z prvního disku, jako to dělám doteď ručně.. ale vůbec nevím jak na to...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2013, 13:15:57 »
A pouhá instalace grubu na flašku nestačí? Neinstalovat ho do mbr hdd, ale nasměřovat ho na flešku.

Pavel T

« Odpověď #8 kdy: 14. 11. 2013, 14:00:24 »
Takže pokoušel jsem se nainstalovat grub na flashku, ale můj skill na to asi nestačí. Grub se mi tam asi povedlo dát, ale nepovedlo se mi ho nastavit, aby bootoval ten systém na disku... což je možná tím, že jestli sem to správně pochopil, tak ani neviděl disk.. jen tu flešku..

Nicméně, chyba bude ještě asi někde jinde(mezi židlí a klávesnicí) - systém nenabootuje jenom když to instaluju na 3TB disk, když to dávám na menší, tak to běží tak jak má...

Pavel 'TIGER' Růžička