Mám koupit ThinkPad T410?

Pavel42

Mám koupit ThinkPad T410?
« kdy: 06. 11. 2013, 21:55:48 »
Ahoj, rád bych si pořídil "nový'' notebook, protože můj starý Acer Extensa 5620g se mi začíná rozpadat. Proto se chci zeptat, zda je
http://www.device.cz/notebooky/10496,lenovo_thinkpad_t410.html dobrá volba. Za tu cenu, pro mě jako studenta tak akorát, se mi to líbí. Moje požadavky nejsou nijak závratné, nehraju hry, jen si občas pustím film, napíšu něco v TeXu nebo prohlížím internety. A zdá se mi, že za stejnou cenu nic lepšího, nového, neseženu (max. nějaký lesklý Acer nebo tak něco, co se stejně rozpadne za 3 roky). Takže jednoduchá otázka, mám to koupit nebo ještě něco došetřit (celkem max 15000) a koupit něco trochu později (za půl roku)? Děkuji za jakékoliv rady, Pavel
« Poslední změna: 06. 11. 2013, 23:17:12 od Petr Krčmář »

mca

• 181
    • Zobrazit profil
Re:notebook ThinkPad T410
« Odpověď #1 kdy: 06. 11. 2013, 22:40:02 »
To zalezi na Tobe. Bez viditelnosti linku neposoudim ani konfigurace, ale protoze je to T410, budes mit alespon tu posledni ThinkPad klavesnici, protoze T420 byla kryplici mezistupen k dokonalosti dokrypleneho chicletu. Nejsem si jisty, ktere z modelu meli priskrceny SATA, ale to je stejne jedno, protoze zily Ti to neutrhne. X220 tak i T420s koupene s Ericsson + Intel 160GB SDD maji zase orezane mSATA a provoz SSD jeste s mSATA nepocitaji (vendor lock). To jsem mel jak u T420s, tak i draha polovicka u svoji X220.

Na eBay sezenes casto i nove stroje v Centrino/1600x900 za danou cenu, nebo mirne jete vcetne SSD.
Feb/2014 pujde z domu X220, konci mu zaruka. IPS 1366x768 +720p Cam 2x4GB 1333 RAM Core i3-2310M Intel 6205 2x2 AGN, Ericsson 5521GW (Bell), Lenovo FDE AES128 160GB SSD (preznaceny Intel 320 s firmware Lenovo) 6cell baterka, 2y NBD Travel + Pojisteni + Disk Ret. Win7Pro En + En/Fr KB Layout a finger. Novy stal $1387 a dnes ma cenu co jsem tak sondoval necele ctyri stovky. Nikdo mi za nej vic neda a kdyz to chces koupit na vlastni pest, staci hledat, protoze se najdou. Pro Tebe bych nehledal ani tak vykon, jako spis servis a zaruku. Zkratka, rozbit se muze vsechno a mit to druhy den opravene je k nezaplaceni. 

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 06. 11. 2013, 23:06:16 »
Hlavně, ať to má Intel grafiku, u starších typů to platí několikanásobně. T410 je velmi dobrý stroj, i když nevím, jestli bych dnes kupoval tak velký stroj. Možná raději X210 s dockem. Ale to záleží na Tobě. Jsou chvíle, kdy prostě i čtrnáctka je malá a externí monitor je nutností.

Pavel42

« Odpověď #3 kdy: 06. 11. 2013, 23:07:49 »
Děkuji za odpověď. Úplně nechápu vaši větu o viditelnosti linku, proč ho nevidíte? To je nějaká zdejši spam ochrana? Konfigurace je CoreI5, 4GB Ram, 320GB harddisk. Pokud, jde o klávesnici, tak to je taky důvod, proč chci Thinkpad. Na nový bych asi neměl, a stejně nemám rád ostrůvkové klávesnice, i když ty co mají thinkpady jsou ještě super oproti hrůze na HP aj. Můj Acer ji ještě nemá. Navíc device.cz je v Brně, takže tam můžu osobně zajít. Reklamovat přes Ebay je asi trochu náročnější, ne? (nikdy jsem přes něj nic nekupoval). Samo bych si koupil prodlouženi záruky na 2 roky.

Pavel42

« Odpověď #4 kdy: 06. 11. 2013, 23:14:02 »
Intel grafiku to má. Pokud jde o velikost, X210 mě přijde příliš malá, 14'' by mi myslím stačilo. Můj starý noťas váží 3 kila, jsem zvyklý tahat těžší věci s sebou.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. 11. 2013, 23:18:47 »
To neni problem na tve strany velke louze ani Rootu. Nech to plavat. Mozna, ze jsou HP hruza (hlavne smerove sipky), ale vuci chicletum maji jednu velkou vyhodu, jsou totiz funkcni a to znamena, ze tam najdes i zastupnou numeriky nebo masove popularni SysRq.

Proc mala? Na behani po prednaskach jeste velke, na cesty akorat a na koleji mas dock s panelem. Co vic si prat.

Pavel42

Re:Mám koupit ThinkPad T410?
« Odpověď #6 kdy: 06. 11. 2013, 23:34:03 »
Jenom pro informaci, zatím jsem středoškolák a až půjdu na VŠ tak nebudu na koleji, protože to mám z domu do centra Brna půl hodiny busem  :). Numerickou klávesnici nepoužívám, proto ani nechci nic většíto, protože tam by určitě byla. A radši bych si koupil něco v Česku, než přes eBay.

gg

« Odpověď #7 kdy: 06. 11. 2013, 23:39:52 »
to Pavel42: Mas nejake konkretni obavy?

Jinak notebook se mi libi. Mam taky thinkpad, ale T420. Pouzivam ho hlavne na praci s externim monitorem. Obcas slysim nejake kritiky na display, ale jinak nevim, ja jsem celkove spokojen.

Pavel42

« Odpověď #8 kdy: 06. 11. 2013, 23:43:22 »
Jinak zatím děkuji za názory. Chci něco většího, aby se mi na tom pohodlněji pracovalo, X200 přímo jsem nepoužíval, ale s podobnou velikostí jsem čest měl a moc komfortní mi to nepřišlo, ty 2,5 kg se ještě tak nepronesou, ne?. Ještě pokud jde o reklamaci, nečekám, že mi to někdo opraví do dalšího dne, kdyžtak data pravidelně zálohuji a měl bych ještě stále funkční současný noťas. Ale mě jde hlavně o to, myslíte že bych tou koupí nějak výrazně prohloupil?

Pavel42

« Odpověď #9 kdy: 06. 11. 2013, 23:48:17 »

Ani ne, spíš se plostě bojím koupě starší používané, byť kvalitní, věci. Hlavně se ptám, jestli nemám radši koupit fungl nový notebook, což by byl asi nějaký Acer nebo Packard Bell, což prostě není kvalita Thinkpadů, neboť na něco lepšího bych neměl.

gg

« Odpověď #10 kdy: 07. 11. 2013, 00:10:26 »
Ani ne, spíš se plostě bojím koupě starší používané, byť kvalitní, věci. Hlavně se ptám, jestli nemám radši koupit fungl nový notebook, což by byl asi nějaký Acer nebo Packard Bell, což prostě není kvalita Thinkpadů, neboť na něco lepšího bych neměl.

Aha, rozumim. Sem si nevsim, ze tj repas, nicmene vubec bych se nebal. Sam mam taky jeste nejake repasovane thinkpady (x60s) a nemam s nimi nejmensi problem, ikdyz jsou trochu pobouchane .-) ...

Ja bych to sel asi omrknout, jestli nebude nejaky pobouchany, poskrabany display, prip. nejake jine vady a asi bych do toho sel, ale jen jestli vypada 100%. Kdyby nevypadal 100% OK, asi bych chtel nejakou slevu :)

txt

« Odpověď #11 kdy: 07. 11. 2013, 00:40:31 »

Repasovanej R61i mi slouží bezchybně čtyry roky. Po upgragu HDD, CPU, RAM, čištění od prachu, výměně teplovodivý pasty je i v dnešní době na práci vyhovující. Pokud má sloužit jako primární stroj (na stůl, i na nošení) tak bych nic menšího než 15.4" nebral. Ani nový stroje nejsou bez poruch - do eBay bych asi nešel, za mě repas thinkpad s 1rokem záruky.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 07. 11. 2013, 01:46:21 »
Ber to tak, že i když se Ti něco podělá, tak na to seženeš díly a za rozumnej peníz. Když koupíš novej lowend, a po dvouch letech se Ti rozpadne, tak možná díly také seženeš, ale ne v takovém množství a tak bude i ta cena vykroucená nahoru. Lowend je prostě tahání peněz z kapes a ta kvalita tomu fakt neodpovídá.

« Odpověď #13 kdy: 07. 11. 2013, 05:08:44 »
Radsi jetej thinkpad nez novej plastak. mrkni na aukro na T420.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07. 11. 2013, 06:44:49 »
Z Aukra bych do toho asi nešel - u firmy máš víc možností jak prohlídky před koupí, tak vymáhání záruky. 10 tisíc za takový stroj je myslím dobrá cena a jinak sdílím Tvůj názor, že v mnoha případech je lepší starší "tank", než nový křáp. Nicméně i typické křápovské značky šly v posledních 10 letech s kvalitou zpracování hodně nahoru (byť ne s inteligencí - stále vidíš lesklé displeje, nahovno klávesnice, lesklý lakovaný plast kolem klávesnice na který se stále lepí ruce a dokonce i lesklé povrchy na touchpadu).

Osobně jsem také 6 let měl starší Thinkpad T61 (byť bez repase - kupoval jsem ho jako půl roku starý; minulý týden se odebral do věčných lovišť) a kdybych si měl ve stejné situaci (práce na švarcsystém ve firmě, kde jsem musel mít veškeré vlastní vybavení) zvolit znovu, nevolil bych jinak.

Jinak trochu problém jsou náhradní díly - Thinkpady řady T jsou prémiová značka. Nový stojí 30-40 tisíc a náhradní díly úměrně tomu - např. za nové chlazení bych dal 2500 (jenom náhradní díl, bez práce, naštěstí na youtube jsou návody na výměnu), na Acer nebo Asus by to vyšlo mnohem levněji.