Kontrola CD a formát CD-RW

Ubuntu

Kontrola CD a formát CD-RW
« kdy: 25. 10. 2013, 19:30:56 »
Ahojte,

mozte mi prosim poradit software pre ubuntu, ktory by mi skontroloval, ci je uz napalene cd komplet citatelne, a dalsi software ktory by mi naformatoval cd-rw medium, ktore bolo zle napalene?

Pre windows som oba programy pouzival, ale neviem si spomenut ako sa volali, inak by som hladal nahradu pre ubuntu...

Vopred Vam dakujem za rady
« Poslední změna: 25. 10. 2013, 23:32:59 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Software pre Ubuntu - kontrola CD a format CD-RW
« Odpověď #1 kdy: 25. 10. 2013, 21:30:30 »
K3b nabizi moznost nechat zkontrolovat CD pote, co skoncilo vypalovani. Akorat u datovych CD to kdysi moc nefungovalo v pripadech, kdy soubory mely jmena nekompatibilni s data CD. K3b je upravilo, ale pak zapomnelo, co je co a nevedelo co s cim porovnat a hlasilo, ze soubor nenalezen nebo ak neco.  Jak to jede dnes nevim.

Vymazat CD RW umi take.

Predpokladam, ze vyse uvedene umi i ostatni programy na vypalovani.

Ubuntu

Re:Software pre Ubuntu - kontrola CD a format CD-RW
« Odpověď #2 kdy: 25. 10. 2013, 21:40:54 »
Dakujem ti za odpoved,

ale k3b v ktorom teraz napalujem ma moznost skontrolovat cd hned po napaleni, aj to funguje, ale ja potrebujem skontrolovat cd uz davno napaleneho...

Vymazat CD-RW vie, ak ho vie rozpoznat, no mam problem ze po zasunuti do mechaniky ho skusa rozpoznat, a to nevie lebo napalenie zlyhalo, tak neponukne ani vymazanie.

V oknach ten program co som pouzival necakal na rozpoznanie cd, ale rovno ho premazal normalne ( nie quick format..) taky soft potrebujem..

Nejake napady?

vrana

Re:Kontrola CD a formát CD-RW
« Odpověď #3 kdy: 26. 10. 2013, 09:24:53 »
Co sa tyka citatelnosti, nenapada ma hned z fleku priamociare riesenie, ale ako "quick and dirty" ma napada test skopirovanim celeho CD do /dev/null. Pripadne citatelnost by sa dala este overit vypocitanim md5sum pre vsetky subory na mediu.
Ak to nespadne, tak je CD citatelne :-)

Ubuntu

« Odpověď #4 kdy: 26. 10. 2013, 09:44:08 »
Mozes mi prosim napisat presnu syntax ako zadam do terminalu?

brk

« Odpověď #5 kdy: 26. 10. 2013, 12:02:01 »
Co sa tyka citatelnosti, nenapada ma hned z fleku priamociare riesenie, ale ako "quick and dirty" ma napada test skopirovanim celeho CD do /dev/null. Pripadne citatelnost by sa dala este overit vypocitanim md5sum pre vsetky subory na mediu.
l
To je celkem na hovno. Z toho nejde poznat stav CD, jestli tam jsou nebo nejsou zatim opravitelné chyby. Ve chvili, kdy to s
elže, tak už je celkem pozdě.

Ubuntu

« Odpověď #6 kdy: 27. 10. 2013, 11:22:15 »
tak aspon ten prikaz na kontrolu tej md5 mozte?

Jiří

« Odpověď #7 kdy: 27. 10. 2013, 14:30:22 »
Myslíte něco jako Nero CD-DVD Speed ? který funguje i pod wine nebo qpxtool. Oba dva občas na kontrolu používám.

vrana

« Odpověď #8 kdy: 27. 10. 2013, 14:30:44 »
l
To je celkem na hovno. Z toho nejde poznat stav CD, jestli tam jsou nebo nejsou zatim opravitelné chyby. Ve chvili, kdy to s
elže, tak už je celkem pozdě.

Myslim si, ze az tak na hovno to nie je. Dotaz bol ako overit citatelnost, je som nieco navrhol. Co navrhujes ty ?

md5sum

Jiří

« Odpověď #9 kdy: 27. 10. 2013, 14:54:15 »
Samozřejmě závísí také na mechanice jestli vůbec umí zjistit informace o chybách. Této problematice bylo dost věnováno na serveru cdr.cz dnešní diit.cz.

brk

« Odpověď #10 kdy: 27. 10. 2013, 14:55:32 »

md5sum, ale to je v podstatě stejný případ jako s tím dd. Prd z toho zjistíš.

Ty chceš něco jako QPxTool, ale tam asi narazíš, že nebudeš mít podporovanou mechaniku.
http://qpxtool.sourceforge.net/faq.html

Tohle vzniklo v dobách největší slávy mechanik Plextor a to bude sakra dávno. Dnes to je pomalu zapomenutá značka. Ten, kdo vypalovačku má, tak je to prostě vypalovačka. Už se nikdo nenaparuje, že má Plextora, Yamahu, ... .

Jiří

« Odpověď #11 kdy: 27. 10. 2013, 15:05:23 »
Já mám LITE-ON LH-18A1H ten kvalitu média měřit umí . Je to třeba zkusit mechaniky se mezi sebou schopnostmi dost liší i když se jedná často o stejný vnitřek i chipset. Qpxtool podporuje i jiné mechaniky než Plextor.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27. 10. 2013, 18:51:21 »
Tohle vzniklo v dobách největší slávy mechanik Plextor a to bude sakra dávno. Dnes to je pomalu zapomenutá značka. Ten, kdo vypalovačku má, tak je to prostě vypalovačka. Už se nikdo nenaparuje, že má Plextora, Yamahu, ... .

Jo, jenze tehdy take clovek zasel do kramu a meli tam Plextor a Yamahu. Dnes clovek zajde do kramu a maji tam Samsung a Lite On. Takze kdyz o tom neslyseli v krame, protoze radsi prodavaji levny ausus, neni divu, ze o tom neslyseli ani kupujici.

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 29. 10. 2013, 12:18:18 »
tak pro kontrolu cdrw media je vhodny tento postup (pro dvd+rw je to trochu jinak):
Kód: [Vybrat]
#pripravit nahodny data, 900MB je asi maximum
dd if=/dev/urandom of=file bs=1M count=900
#smazat pomale medium
cdrecord -blank=all
#napalit, skonci chybou, ale to neva, ten soubor je proste vetsi
cdrecord -overburn file
#nekdy je tady potreba eject a znova vlozit, zalezi na mechanice
dd if=/dev/sr0 bs=1k | md5sum
#precte xxx records, zkotrolujeme se stejnym usekem z puvodnich dat
dd if=file bs=1k count=xxx | md5sum

kdyz se md5 shoduje, medium je OK pro xxx kB, tak to na nej napisu