Úprava oddílů dvou distribucí

Úprava oddílů dvou distribucí
« kdy: 22. 10. 2013, 10:26:11 »
Ahoj,

před nedávnem jsem kompletně zformátoval disk a nainstaloval LinuxMint. Po nějaké době jsem se rozhodl používat "čisté" Ubuntu a na část disku (cca 80GB) jsem jej nainstaloval. Nyní mám tedy dualboot Mint/Ubuntu. Pro podobu oddílů viz přílohu.

Potřeboval bych poradi zda je možné, abych oddíl /dev/sda1, kde je Mint, nějak sloučil s Ubuntu. Bez ztráty dat. Je například možné nějak ten oddíl změnit na složku v domovském adresáři Ubuntu?

díky za rady
« Poslední změna: 22. 10. 2013, 12:03:17 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:úprava oddílů disku po instalaci dvou distribucí
« Odpověď #1 kdy: 22. 10. 2013, 11:29:42 »
Tak si v /home nebo /home/vas_domovsky_adresar zalozte adresar a pripiste si radek do /etc/fstab a tim si tam sda1 namontujte. Akorat by asi nebylo spatne, kdybyste si zajistil, aby vas uzivatel na obou systemech mel stejne cislo (eventuelne tez relevantni skupiny), jinak budete mit problemy s pristupovymi pravy. Sice by asi melo jit nastavit, ze ten disk bude vsude rw, ale otazka je, jestli je to zadouci, protoze by zapis byl povolen i do systemu, kde ho nepotrebujete a kde by se mohlo omylem neco dokopat.

Ty disky ale nebudou sloucene, sda1 bude porad samostatny oddil, cili treba narazite na typicky problem, kdy na kazdem oddilu budete mit treba 1 GB mista a budete potrebovat nahrat soubor 1,2 GB a nebude kam.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:úprava oddílů disku po instalaci dvou distribucí
« Odpověď #2 kdy: 22. 10. 2013, 11:45:48 »
Máš vyzkoušen Mint, vyzkoušené Ubuntu a nadešel čas smazat celý disk a nainstalovat čistý Debian. :-D Ale k věci ... šlo by udělat, abys měl společný home pro obě distribuce a to když budeš mít stejné ID uživatele i skupiny (jak psal Jarda) ale raději bych se rozhodl jen pro jednu distribuci. Tedy, pokud se jedná o stálé nasazení a ne nějaké zkušební testování. Ale i tak, vždyť máme virtualizaci.