zdravim,
nedavno sa mi v postovej fronte postfixu a v logu zacali hromadit hlasky podobne tejto:
Aug 4 11:31:25 server postfix/smtp[3202]: ...: host ... said: 451 4.1.8 Domain of sender address user@domain.tld does not resolve (in reply to RCPT TO command)
z toho co som vycital na nete, je zrejme nejaky problem s nastavenim DNS zaznamov pre domenu uvedenu v adrese odosielatela
v konfiguracii bind9 mam vytvoreny nasledovny zonovy subor, pre spominanu domenu:
$TTL 3600
@ IN SOA ns.nameserver.tld. admin.nameserver.tld. (
2010080403 ; Serial
3600 ; Refresh
600 ; Retry
3600000 ; Expire
86400) ; Default TTL
@ IN NS ns.nameserver.tld.
smtp.domain.tld. IN A 1.1.1.1
pop3.domain.tld. IN A 2.2.2.2
imap.domain.tld. IN A 2.2.2.2
mail.domain.tld. IN A 1.1.1.1
domain.tld. IN A 1.1.1.1
*.domain.tld. IN CNAME domain.tld.
domain.tld. IN MX 10 apolon.mailserver.tld.
budem vdacny za akykolvek hint, ohladom toho, co by mohlo byt zle
pokial bude treba zaslat nejake dalsie informacie, staci napisat
takze zopar informacii na doplnenie + nejake veci co som skusal/zistil v priebehu dnesneho dna:1.) ten stroj, na ktorom je problem, je dedikovany server s verejnou IP umiestneny v datacentre v Nemecku, funguje ako hostingovy server, nameserver a postovy server pre niekolko roznych domen
2.) reverzny PTR zaznam pre IP servera je nastaveny, pricom domenovy nazov je rovnaky ako parameter myhostname nastaveny v postfixe
3.) problemova domena domain.tld (nazov je samozrejme fiktivny, v skutocnosti sa domena vola inak) ma nastavene DNS zaznamy na tomto serveri tak ako som pisal vyssie, zaroven pre nu existuje a funguje webhosting, rovnako zasielanie mailov na ine SMTP servery ako aj ich prijem funguje bezproblemovo - uvedeny problem bol zatial zaregistrovany len u jedneho konkretneho SMTP servera, ktory odmieta spravy prijat a odpoveda spominanou hlaskou
4.) cele to zrejme vyzera na problem v nastaveni DNS zaznamov pre tuto konkretnu domenu, ktora je uvedena ako adresa odosielatela v MAIL FROM:, akurat z uvedenej chybovej hlasky netusim co konkretne by mohlo byt zle nastavene
5.) skusal som sa telnetnut na problemovy SMTP server a zadavat ako odosielatela adresy s roznymi domenami, ktore mame vo svojej sprave, pricom niektore z nich maju DNS zaznamy na tomto stroji, ine su spravovane cez subregistratorsky ucet forpsi
vysledok bol nasledovny:
- pri pouziti domen so zaznamami na nasom DNS som obdrzal po zadani RCPT TO: spominanu chybu "Domain of sender address
user@domain.tld does not resolve (in reply to RCPT TO command)"
- pri pouziti domen spravovanych u forpsi po RCPT TO: nasledovala sprava:
451 4.7.1 Greylisting in action, please come back later
co predpokladam v tomto pripade znamena uspech