WiFi roaming mezi dvěma AP

neron

WiFi roaming mezi dvěma AP
« kdy: 20. 10. 2013, 19:38:40 »
Potřeboval bych poradit, jak nakonfigurovat domácí wifi síť.

V jedné místnosti je přiveden do bytu ethernet, zde je také wifi AP. Jako AP mám LINKSYS WRT54GL momentálně s Tomato firmware. Bohužel wifi signál nedostahuje do nejvzdálenější místnosti, tedy pro notebook to stačí, ale mobily a tablet jsou bez signálu. Pomocí TP-LINK WPA2220 je přes elektrickou síť přiveden signál do této místnosti, koncový bod má integrovanou wifi. Internet by tedy byl, ale mám 2 wifi sítě a já chci jednu.

1) Nejříve jsem zkoušel WSD, ale nevím jestli je to to, co potřebuji. Linksys jsem flashnul, protože originální firmware WDS nefunguje, nastavil do režimu AP+WDS, ve volbě Link to jsem zadal MAC adresu TP-LINKu. TP-LINK jsem nastavil stejně jako Lynksys (kromě WDS, žádná WDS volba v konfiguraci není, má jenom tlačítko Wifi clone, které nic nedělalo). Nějak to asi fungovalo, na Linksysu se oběvovalo ve statusu zařízení wsd0.15434.

Nicméně jsem pojal na základě článků na internetu podezření, že WDS není to co chci, je to spíš pro případy kdy není do druhé místnosti přiveden internet a že to degraduje rychlost  wifi.

2) Zkusil jsem dle rad na internetu vypnout WDS, obě AP jsem nakonfiguroval úplně stejně, pouze jiné číslo kanálu. Ovšem když běhám s tabletem po bytě, je vidět jak wifi spojení vypadne a zhruba po 2 sekundách se připojí k druhému AP. A já bych to chtěl bez výpadku, protože tohle je v podstatě stejné jako mít 2 sítě.

Takže nevím co s tím, asi se vrátím k WDS režimu, tam se mi zdálo, že to fungovalo lépe.
« Poslední změna: 20. 10. 2013, 19:49:37 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:WiFi roaming mezi dvěma AP
« Odpověď #1 kdy: 20. 10. 2013, 20:13:20 »
Nevim, jak byste chtel dosahnout toho, aby tam prodleva nebyla. WiFi asi nebylo navrzeno na behani, ale spis na sezeni. Takze kdyz se vam zarizeni pripojuje na jine AP, protoze jste vybehl mimo signal, navazuje se spojeni s tim AP, zada se DHCP server o adresu atd. Nevidim, jak by to mohlo jit bez prodlevy, krome WDS. Takze kdyz jste bezec, budete se asi muset spokojit s polovicni komunikacni rychlosti, coz asi neni problem, protoze vetsina domacich siti se dusi na ADSL.

neron

« Odpověď #2 kdy: 20. 10. 2013, 21:18:27 »
To já taky nevím :) Představoval jsem si funkčnost podobnou jako WDS s tím rozdílem, že data se mezi AP nebudou posílat po wifi, ale po drátu. Protože pak by asi bývalo bylo levnější koupit nějaký wifi opakovač.

neron

« Odpověď #3 kdy: 20. 10. 2013, 21:21:39 »
Zjevně je to asi věc klienta, našel jsem tuto aplikaci pro android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.heleron.wifiroamingfix jdu ji zkusit.

M.

« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2013, 22:12:57 »
Problém je na vícero místech.
a) Pro wifi existuje několik roaming rozšíření (např IEEE 802.11r-2008 nebo starší IAPP), které musí podporovat všechna AP a klienti, aby to fungovalo. Což nebude případ tvého hardware, tak je tam ten výpadek.
b) Exisutjí wifi řešení postavené na jednom centrálním řadiči a X rádiích, pak je to pro klienta opravdu zcela bezvýpadkové a dokonalé, ale asi raději poletíš s celou rodinou k moři než kupovat toto.
c) I když krabice nepodporují roaming, tak někteří klienti se s tím umí vyrovnat, mají na to uzpůsobený hadrware a soft, aby rychle přepli "bez výpadku" na druhé AP, i když tam není roaming řízení. Například to uměly už prehistorické Nokie E série. S takovým mobilem s nahozeným VoIP voláním přes SIP přes wifinu vůbec nepoznám, že se změnilo AP, člověk chodí po firmě a hovor se bezvýpadkově přepíná mezi X APčky.
Softík, co jsi našel, se asi snaží fungovat jako varianta c.

neron

« Odpověď #5 kdy: 21. 10. 2013, 09:57:02 »
Díky za info. Ta aplikace opravdu funguje tak, že hledá silnější AP a na něj se přepne, tj. je to lepší než předtím, kdy k přepnutí došlo až v okamžiku, kdy signál jednoho AP vypadnul úplně. NIcméně i tak je to přepnutí vidět (ikonka na mobilu vypadne a zase se oběví), takže si nedělám iluze, že je to bez výpadku. Ale zjevně to zvádá NB, což je pro mě mnohem důležitější, takže se asi spokojím s řešením co mám.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 10. 2013, 13:39:07 »
Neron, kontrolní otázka, na jakém místě máš řešeno DHCP a případně NAT, je-li tam nějaký?

neron

« Odpověď #7 kdy: 21. 10. 2013, 19:38:22 »
Linksys slouží jako "hlavní" AP, je tam DHCP server a dělá NAT. Do něj je připojen ten TP-LINK. TP-LINK NAT nedělá, je to jenom jako switch nebo něco v tom smyslu. Pokud tedy otázka směřovala na to, jestli každý AP nedělá NAT a DHCP, tak ne.