placas ... kdyz tucnaka dneska nainstaluju, tak ho za rok nebo klidne deset let najdu v presne stejnym stavu a fungovat bude presne stejne jako dneska.
widle za tu dobu spolehlive chcipnou i kdyz na ne ani nesahnes.
Pokud se budem bavit o serverech, neexistuje zadnej stroj na kterej by tux nesel nainstalovat ani zadnej HW se kterym by to nefungovalo. Naopak, existuje spousta HW, kterej s widlema nepojede, a to tak ze vubec. Proste proto, ze widle a hromady RAM/disku/procesoru/... to nejde dohromady, nebot srv === desktop, se stejne debilnima omezenima.
A jak zminil JardaP, jen u widli se muze stat, ze celej system chcipne kvuli zcela obycejny aplikaci.
Nedá mi to, abych nereagoval. Měl jsem Visty bez reinstallu 4 roky. 3-4 BSOD (trochu jsem si hrál, ale nikdy jsem nemusel reinstalovat), 10 let si myslím, že není až tak nereálné (ale tak dlouho bych neměl ani jednu verzi Linuxu, Fedoru jsem upgradoval s každým vydáním; BSD, Gentoo, Mandrake a další se u mě ohřály tak na rok na dva). Co se týče serverů, tak v dnešní době by měly jít jít jak Widle, tak Tux téměř na jakémkoliv stroji. Paradoxně v minulosti byly servery od HP (Proliant cosi), na které nešel nainstalovat nekomerční Linux (RedHat bez problémů, ale CentOS ani Fedora si neškrtly. respektive Fedoru se mi po půl roce podařilo rozběhat,a el byla to Core 3, 4 a vyšší už nikoliv), naopak šel na ně nainstalovat libovolný 32bit Windows (od XP až po 2008, ME jsem nezkoušel).
Co se týče serverů - tak Windows servey jsou schopne běžet 5-6 let i více a to bez zásahu (doménové řadiče, print/file servery i IISko), nestabilitu systému nezpůsobuje systém jako takový, ale aplikace na něm běžící (za poslední dva roky jsem se setkla s mnohem více pády AIXu než Windows 2008, a v 90%+ to byla chyba aplikací, jen ve zbytku se o errpt dělil HACMP a hardware), ale pokud ti spadne Win server po dvou letech, tak a) je chyba v HW nebo b) chyba v aplikaci běžící na tomto stroji nebo c) je chyba mezi klávesnicí a židlí.
Co se týče původní otázky - ME neměly nikdy vzniknout (to si uvědomil i Bill Gates), Visty (ač jsem s nimi byl spokojen) bych bral jako betu oproti 7, Windows 8.1 jsou v podstatě SP na 8 (a paradoxně považuji 8 za lepší systém - už kvůli ovládacím panelům, ty v 8.1 domrvili - přesun některých důležitých funkcí do Metra a některých ještě důležitějších funkcí do CMD/PS byl fakt krok vedle), XP (s SP3) asi nejlepší systém od MS (navíc poslední, který považují za "otevřený", nemyslím tím z hlediska zdrojového kódu
, ale spíše přehlednosti), i když je pravda, že se mi hodně líbily NT3.11 a 98SE (možná si je hodím zase do virtuálu).
Jen tak mimochodem: Na SSD disku mi docházelo místo, tak jsem se pídil proč. Zjistil jsem, že Windows zabírá téměř dvakrát tolik místa. Tak jsem hledal původce - našel jsem dva. Patche (tam jsem dal Shift-Del) a pak složka Installer (přes 20GB). Tk jsem se do ni díval a zjistil jsem, že obsahuje kompletní instalace všech téměř všech mých nainstalovaných programů (plus něco navíc). MS striktně píše, že tato složka je kritická pro odinstalace programu. Tak jsem ji zálohoval a smazal. Co je pointou? Proč musí MS uchovávat všechny soubory instalace, když by mu stačil seznam souborů (plus jejich hashe pro omezení konfliktů) plus seznam registrů, které smazat. S tímhle jsem se v Linuxech nikdy nesetkal.