Jak se udržet v kondici jako programátor?

Jak se udržet v kondici jako programátor?
« kdy: 17. 10. 2013, 12:37:40 »
Zdravim!

Uz delsi dobu mi vrta hlavou, jak se udrzet v kondici jako programator/vyvojar. Treba v situaci, kdy rok neprogramuji a mam pocit, ze mozek v tomto smeru "zakrni". Jsem ze sveta C/C++/C#.

Zkousel jsem resit ulohy na projecteuler.net, pohravam si s myslenkou absolvovat nejaky online kurz, napr. na coursera.org. Hledam neco, kde bych musel resit nejakou ulohu za vyuziti zakladnich principu v ramci jejich procviceni. Myslim tim napr. dedicnost, vlakna, templates, databaze, webservices, cokoliv...

Prosim, neradte mi, at se zapojim do nejakeho opensource projektu. Radeji bych resil vice ukolu, kazdy "na zelene louce".

Co byste mi poradili? Jak se udrzujete ve forme vy?

Diky za reakce.
« Poslední změna: 17. 10. 2013, 13:32:50 od Petr Krčmář »

Diskobolos

Re:Jak se udrzet v kondici jako programator?
« Odpověď #1 kdy: 17. 10. 2013, 12:58:43 »
Jedině praxe - stále něco tvořit/kutit. A jako prevenci proti zakrnění doporučuji sledovat web v branži, kterou děláš.

Asi Tě to zklame, ale nic jiného nepomůže...

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
Re:Jak se udrzet v kondici jako programator?
« Odpověď #2 kdy: 17. 10. 2013, 13:28:37 »
Ja bych si dal hlavne bacha, aby nezakrnelo telo. Ve zdravam tele zdravy duch.

A pokud po 10 letech aktivni prace nebudete rok pracovat, tak vam to udela jen dobre a s cistou hlavou se pak do praxe zase rychle dostanete.

Re:Jak se udržet v kondici jako programátor?
« Odpověď #3 kdy: 17. 10. 2013, 14:38:06 »
co ten rok budes (ne)delat?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JS

« Odpověď #4 kdy: 17. 10. 2013, 16:40:53 »
No, neni uplne jasne, co chcete v hlave udrzet. Jestli chcete udrzet znalost nejakeho API (.NET, C++ stdlib), pak vam asi nepomuze nic jineho nez delat neco na stejne platforme.

Pokud chcete jen cvik v programovani, zkusil bych neco jineho - jiny jazyk, treba. Ono to cloveku vzdycky neco da. Za sebe muzu doporucit Python, Common Lisp nebo Haskell. Projecteuler je na tohle idealni (delal jsem pred par lety nejake, kdyz jsem se ucil Common Lisp), ale videl jsem i podobne stranky zamerene vice prakticky a mene matematicky, bohuzel si nemohu vzpomenout, kde.

Ja se ted treba ucim Haskell a take strojove uceni (konkretne deep learning).

j

« Odpověď #5 kdy: 17. 10. 2013, 18:17:25 »
Pokud si davas od prgani pauzu, tak je jedine dobre se tomu vyhejbat, rok neni zadna dlouha doba a naopak, muze to (jak bylo receno) jen prospet - clovek ziska zcela jiny pohled. Pokud na prgani trvas, tak je dobry si proste najit nejaky projekt, ktery te zaujme ... kurzy nemaj smysl.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 17. 10. 2013, 19:10:31 »
RUM! To mají mazlíčci rádi!  8) 8) 8)

ohlol

« Odpověď #7 kdy: 17. 10. 2013, 19:38:53 »
pokud jde o "bezpecnostni" prestavku za specifickych okolnosti, tak rok neni nikterak dlouha doba a to co popisujes je spis na skodu.

a jestli jde o oportunistickou prestavku, tak se nabizi otazka, zda neni lepsi rozvijet se jinak.

kdyz jde o planovanou prestavku jako alternativu, tak bys mel mit plan co budes chtit delat "po" a proc to tedy odkladat az po prestavce, kdyz resis takovy otazky.

eswrgewrtewrtw

« Odpověď #8 kdy: 17. 10. 2013, 20:21:37 »
podle me programator je technicky zdatny clovek.
takze pokud nechcete rok programovat co si treba neco precist o matematice, strojirenstvi, astronomii, mechanice, fyzice, tedy zustat
v technickem oboru.
kdybych si mel odpocinout od klasicke prace, tak bych si dal funkcionalni jazyk.

« Odpověď #9 kdy: 17. 10. 2013, 20:31:52 »
kdybych si chtel dat voraz od prace tak zkusim jabka a lsd, vyrazit do indie a hledat vnitrni klid.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #10 kdy: 17. 10. 2013, 22:22:22 »
Jeste jednou diky vsem.

Nejbliz se trefil JS: videl jsem i podobne stranky zamerene vice prakticky a mene matematicky, bohuzel si nemohu vzpomenout, kde
Tohle by me zajimalo. Nejde mi o nejaky "oraz", ale o to nezakrnet, nevyjit ze cviku.

Ano, muzu zkusit jiny jazyk (nebo neco uplne jineho) jak pisou eswrgewrtewrtw a JS. Jenze prgani chapu tak, ze zakladni principy jsou vsude stejne. Imho je mnohem dulezitejsi samotna analyza dane situace, "jak to navliknout" (coz je ve funkcionalnich o necem jinem nez v proceduralnich).

Hledam nejspis nejaky zdroj uloh pro "rekreacni programovani", neco jako ten Project Euler.

Kdyby nekoho jeste neco napadlo, tak sem s tim :-)

dustin

« Odpověď #11 kdy: 17. 10. 2013, 22:38:32 »
Zvážil bych tu variantu úplného přerušení. Mozek si odpočine a získá jiný nadhled. I po roce se do toho vrátíš velice rychle, když to tam jednou bylo, hlava nezapomene...

jb

Makovec

« Odpověď #13 kdy: 18. 10. 2013, 08:39:45 »
Od programováni pravidelně a důkladně odpočívat a rozvíjet i další rozměry osobnosti: trochu té fyzické námahy, něco kreativního kde nezapadneš do algorimizace a namáhá se i jinej kus mozku, a rozšřovat si obzory na okrajích svého oboru (dějiny techniky třeba, design, visualizace dat). Já jsem si dal před několik lety asi čtvrt roku pauzu, chodil po horách, fotil, čet knížky (biologie, historie, filosofie, kultura) a byl to čas který se mi bohatě vrátil. Po návratu jsem měl mnohem vyšší produktivitu, ve skutečnosti jsem byl lepší než předtím protože "na pozadí" se ledacost srovnalo a secvaklo.

JS

« Odpověď #14 kdy: 18. 10. 2013, 11:11:38 »
Nakonec to vyresil Google: http://stackoverflow.com/questions/662283/websites-like-projecteuler-net

Nicmene, tvrzeni, ze programovani je v kazdem jazyce vicemene podobne je mylne. Taky jsem si to myslel, ale realita je, ze ruzne jazyky maji ruzne kultury a resi problemy jinym zpusobem. (Je to asi jako tvrdit, ze vsechny kultury na svete jsou stejne, protoze lide musi jist a starat se o deti.. Ja bych doporucil kazdemu programatorovi mrknout na (to prvni je moje preference):

• Common Lisp nebo Scheme - spousta zajimavych myslenek, makra
  • Forth (napriklad Jones Forth) - zasobnik, a taky zpusob, jak nacpat vyvojove prostredi do 8kB pameti, pekny inzenyrsky navrh
  • nejaky assembler - muze byt i 8bit
  • Haskell nebo OCaml - hardcore funkcionalni programovani
  • Go nebo Erlang - concurrency primo v jazyce
  • Python nebo Ruby nebo Javascript - pomerne pekne skriptovaci jazyky, dynamicke typy
  • Prolog - deklarativnost, nedeterminismus
  • VHDL - navrh hardware - veci jsou paralelni z principu