Rozložení klávesnice z KDE do Win

Jakub

Rozložení klávesnice z KDE do Win
« kdy: 17. 10. 2013, 10:32:02 »
Jako mnohaletý uživatel KDE pod linuxem, oceňuji české rozložení klávesnice, které tam je dostupné hned po instalaci.

Nerad bych začal flamewar, který toto téma podněcuje, ale jsem zvyklý používat českou QWERTZ klávesnici a nechci an tom nic měnit.
V linuxu, specielně v kde, ale možná i jinde by to bylo stejné, pro vešekerou práci, včetně programování (občasného) mi naprosto vyhovuje psát znaky jako @#$%^&{}[] a další přes pravý alt.

Toto chování je v kde defaultní.

Naproti tomu v práci, kde jsem nucen používat windows, je rozložení klávesnice hrozné.
Stáhnul jsem si editor rozložení klávesnice, ale na poprvé se mi tu klávesnici nepovedlo nastavit, hlavně nevím jaké je správné nastavení tzv. slepých kláves.
Nemám čas se s tím mordovat, tak stále přepínám anglickou a českou klávesnici a vztekám se.
Tu linuxovou klávesnici mám prostě zažitou.

Není někdo kdo by už to měl vyřešeno?
Případně jak zjistit, tedy v nějaké tabulce, jak je přesně ta klávesnice v linuxu nastavena, abych se podle toho mohl řídit při nastavování té custom ve windows.

Díky za radu, pokud máte.

Jakub
« Poslední změna: 17. 10. 2013, 12:24:34 od Petr Krčmář »

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
Re:jak nastavit ve win stejnou klávesnici jako je česká v KDE?
« Odpověď #1 kdy: 17. 10. 2013, 10:40:27 »
Na české QWERTY to ve Win funguje - dlouho jsem tak programoval. (Pak jsem se na to vykašlal a vzal jsem zavděk anglickou, protože mě nebavilo neustále přenastavovat zkratky v ReSharperu a IntelliJ IDEA, které s tímto kolidovaly.)

Zkus vzít českou qwerty a v editoru prohodit y a z.

Atrament

Re:jak nastavit ve win stejnou klávesnici jako je česká v KDE?
« Odpověď #2 kdy: 17. 10. 2013, 12:33:39 »
Tohleto mám vyřešené vlastním rozložením, které jsem si kdysi sám udělal na základě http://www.imega.cz/keyboard/ - jde o kombinaci klasické české qwertz a anglické klávesnice. Ve výsledku jsou znaky jako {}() >< atd. tam kde jsou na anglické klávesnici + klasické české rozložení písmen vhodné pro psaní normálního českého textu. Udělal jsem si přesně stejné rozložení jak pro linux tak pro windows, takže všude mám naprosto stejné rozložení, nikde nemusím nikdy nic nikam přepínat a naprostá spokojenst :)

davkol

Re:Rozložení klávesnice z KDE do Win
« Odpověď #3 kdy: 17. 10. 2013, 14:27:11 »
MS Keyboard Layout Creator je peklo, ale lepší jsou dost drahé. Co AutoHotKey? Nevím o tom, že by českou QWERTZ z X.Org někdo portoval na MS Windows, kde je tamní česká QWERTZ dost odlišná.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 17. 10. 2013, 17:06:05 »
Za to poděkuj němcům, díky nim tu máme QWERTZ klávesnici. Naštěstí od dětství používám QWERTY a jelikož nezávodím ve psaní, tak si dopřávám všechny její výhody. Ve škole mne chtěli naučit QWERTZ, tak nějak jsem dotyčného kantora uargumentoval, že s tím dal pokoj. Některé jedince jsem naopak odnaučil QWERTZ a jak mi za to jsou vděčni, když mají všechny známenka tam, kde jsou namalované. Můj osobní názor je, že QWERTZ je přežitek, ale to si tu koleduji o flame.

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17. 10. 2013, 17:39:46 »
MS Keyboard Layout se dá v pohodě použít - nepřipadá mi, že by to bylo něco hrozného. Vezmu českou qwertz a upravím...

A jak zjistit, jaké rozložení klávesnice má? No, vždycky si můžeš třeba v OpenOffice udělat tabulku a napsat si tam ty znaky postupně ručně. :-)

davkol

« Odpověď #6 kdy: 17. 10. 2013, 18:19:29 »
Za to poděkuj němcům, díky nim tu máme QWERTZ klávesnici. Naštěstí od dětství používám QWERTY a jelikož nezávodím ve psaní, tak si dopřávám všechny její výhody. Ve škole mne chtěli naučit QWERTZ, tak nějak jsem dotyčného kantora uargumentoval, že s tím dal pokoj. Některé jedince jsem naopak odnaučil QWERTZ a jak mi za to jsou vděčni, když mají všechny známenka tam, kde jsou namalované. Můj osobní názor je, že QWERTZ je přežitek, ale to si tu koleduji o flame.

Tvrdit, že QWERTZ je přežitek a propagovat QWERTY... ROFL, co dodat?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 17. 10. 2013, 18:45:35 »

Tvrdit, že QWERTZ je přežitek a propagovat QWERTY... ROFL, co dodat?

Pochopitelně, že né QWERTZ jako taková, ale v naší, české úpravě, pořád je to jen emulace psacího stroje, proto ji má MS tak jak ji má. To, že jí v Xkách doplnily i o speciální znaky na svém místě je jistě záslužné, nicméně není to náš národnostní standard. Navíc lidé, kterým jsem poradil, ať se na QWERTZ vykašlou, později pracovali v Anglii, či USA, kde to pro ně mělo i životní přínos. A když se podíváme kolik studentů proudí do Anglie a USA, a kolik do Německa, tak je důvod se zamyslet, proč se stále vyučuje QWERTZ?

davkol

« Odpověď #8 kdy: 17. 10. 2013, 19:29:49 »
Ono by se hlavně stálo za úvahu následující:

• uspořádání kláves vychází z požadavků na mechanický psací stroj, přestože takové zařízení je k vidění leda v muzeu a na policejních stanicích
  • standard pro české rozložení není optimalizovaný pro češtinu a neumožňuje psaní všech potřebných znaků
  • mimo obchodky se skoro nikdo na klávesnici psát neučí
  • softwarová i hardwarová implementace vlastního rozložení je v současné době maličkost, přepínání nápodobně

« Odpověď #9 kdy: 17. 10. 2013, 19:51:52 »
davkol: treba ja jsem odmala vychovavanej na QWERTY (a pouzivaj ho vsichni v rodine)

libcha

« Odpověď #10 kdy: 17. 10. 2013, 20:20:14 »
Já jsem taky zažitý qwertzař. Ta ve widlích i v linuxu mi vyhovují. Problém mám jeden, a to že když běžím vmplayer (navíc vzdáleně přes ssh -X na serveru), a na tom vmplayeru běží věci které umí jen anglickou klávesnici, tak se to chová divně. Hodně. Klávesy mezi P a enetrem stejně jako celá řádka čísel apod nefunguje vůbec, a to ani se shiftem, ani s altgr... Nic. Jen zajímavě funguje středník (nad tab) jako dvojtečka, což není ani v jedné z cz/us klávesnic... Spousta znaků jako | tak nejde vůbec napsat. Nedá se ten vmplayer nějak nastavit ?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #11 kdy: 17. 10. 2013, 20:40:55 »
Počítačová klávesnice by neměla vycházet z psacího stroje, ale z počátků českých počítačů, na kterých bylo vidět, jakou klávesnici čeští výrobci preferují. Podívejte se na IQ 151, nebo Didaktik Gama, nepo i slavné počítače z JZD Slušovice. QWERTZ se implementovala jen kvůli těm, co psali na strojích, tak aby je to tolik nebolelo.

Na ZX Spectru byl poměrně promakaný databázový systém, tuším že se jmenoval Datalog a napsal ho Petr Adámek. Diakritika byla řešena tak, že delším podržením klávesy a se napsalo á, s -> š atp. Dnes i když poněkud více propracovaněji to vidíme na androidech. A světe div se, QWERTY je na tom androidu zase lépe propracovaná, než QWERTZ.

Žirafa

« Odpověď #12 kdy: 17. 10. 2013, 20:59:06 »
Nevím, zda jsem to správně pochopil, ale pokud chcete českou QWERTZ klávesnici a psát znaky \| ~ $' #&@{}^<> přes pravý alt (ALT GR) tak přesně takhle vypadá výchozí nastavení klávesnice ve Windows (pokud jste zadali při instalaci, že jste v Čechách :-)

start | control panel | regional and language options | languages

dále na kartě tlačítko details

add

keyboard layout / ime

a vyberu rozložení czech / české. Takhle je to ve Windows Xp, vyšší edice to mají velmi podobné. Akorát u Windows 8 je ten control panel schovaný před BFU  8).

A když už budete v tom panelu rozložení klávesnice, nezapomeňte smazat to původní, aby se Vám to nepřepínalo.

PS.: Říkat lidem na linuxové stránce že si mají zvyknout na QWERTY, protože QWERTZ je póvl mi přijde přinejmenším zvláštní. I kdyby chtěl přehodit na klávesnici písmena G a I, tak mu máte poradit  :).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17. 10. 2013, 21:28:03 »
PS.: Říkat lidem na linuxové stránce že si mají zvyknout na QWERTY, protože QWERTZ je póvl mi přijde přinejmenším zvláštní. I kdyby chtěl přehodit na klávesnici písmena G a I, tak mu máte poradit  :).

Az budete patrit mezi ty, kteri se pohybuji mezi ruznymi klavesnicemi, tak budete rad, ze aspon Y a Z jsou porad na stenem miste.

BTW, ceskou klavesnici ve Widlich jsem vubec nepochopil. Je uplne jina, nez ta v Linuxu a u spoustu znaku jsem nikdy neprisel na to, jak je napsat. A zajimave je, ze ani ve Wodlich, ani v Linuxu ta klavesnice neodpovida tomu,  co je na te klavesnici namalovano. Patrne se vyrobci nejak nepohodli s autory ovladacu.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #14 kdy: 17. 10. 2013, 21:48:23 »

Nikomu jsem nepsal, ať si na něco zvyká, nechť si každý používá co chce. Stejně tak to je i s Linuxovou distribucí, případně jejím desktopem. Každému se používá lépe něco jiného. Zvíraznil jsem, že je to můj osobní názor, který si koleduje o flame a ten to také rozpoutalo. Tudýž nic překvapujícího.

Ve Windows jsem nikdy rozložení nikterak neřešil, protože sám je nepoužívám a někomu jinému nebudu rozhazovat jeho nastavení, na které je zvyklí. Proto ani tu fičuru s IME neznám,takže je možné, že to tak funguje. Teď tu mám 7 a tam je to jako česká programátorská. Takže ano, funguje to.

Já osobně však nemám problém používat obě rozložení, do pěti minut na to ani nenadávám. Ale vzhledem k hitorii české klávesnice prostě preferuji QWERTY.

No a co se týče prohození kláves G a I. V Linuxu bych poradil, ve windowsech asi přes nějaký externí program. Ale možná už to zvládá i interní mapa znaků, fakt netuším.