Zkušenosti s OS X

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s OS X
« Odpověď #30 kdy: 14. 10. 2013, 13:03:19 »
Nevim, kde vidis flame. My si tady uplne normalne povidame. A myslim si, ze kdyz nekdo uvazuje o koupi hodne draheho stroje, mel by vedet, ze tam muze byt i stinna stranka veci.

tadeas

« Odpověď #31 kdy: 14. 10. 2013, 13:27:08 »
A myslim si, ze kdyz nekdo uvazuje o koupi hodne draheho stroje, mel by vedet, ze tam muze byt i stinna stranka veci.
Puvodni otazka nebyla o koupi draheho stroje, ale o operacnim systemu.

« Odpověď #32 kdy: 14. 10. 2013, 13:36:19 »
Nojo, jenže ten OS bez toho hw moc provozovat nejde. Podle mě je to na zdejší poměry úplně perfektně on topic :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #33 kdy: 14. 10. 2013, 13:41:56 »
Tak Pánové, ono jedno s dryhým souvisí, ten kus SW je k ničemu bez toho kusu HW a naopak. Mne by spíše zajímalo, jak je to u této firmy se šmírováním, nechce se mi věřit, že dodavatel all in one nikterak nespolupracuje s vládou. Dělá někdo nezávislé testy bezpečnosti a soukromí? Nebo je jen nutné se spolehnout na prohlášení Applu?

« Odpověď #34 kdy: 14. 10. 2013, 13:55:33 »
Dělá někdo nezávislé testy bezpečnosti a soukromí? Nebo je jen nutné se spolehnout na prohlášení Applu?
A u Linuxu je snad někdo (komplexně, důvěryhodně) dělá? Tam se taky spolíháš na to, že kdyby tam něco šmírovacího bylo, tak si toho někdo všimne. Ale záruku afaik žádnou nemáš.

U Linuxu je to ještě o to horší, že k různým projektům mají commitovací práva různí lidi, proces commitování je různý a tímpádem i bezpečnost. Docela bych se vsadil, že u spousty OSS projektů by nebylo zas tak těžký propašovat do kódu exploit. A to ještě ke všemu anonymně (kolaborace přes net). U těch placených systémů máš aspoň větší naději, že by ten člověk byl odhalený...

« Odpověď #35 kdy: 14. 10. 2013, 14:38:02 »
Tri ThinkPady x40 z okoli, ktere jsou starsi, nez ten MB Pro, take porad jedou
Ty asi nebudou mit nvidia grafiku, ze? Treba takovy Dell D630, dej mu buh vecnou slavu, je(a byl) taky sazka do loterie pokud ma nvidii.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 14. 10. 2013, 15:25:43 »
A myslim si, ze kdyz nekdo uvazuje o koupi hodne draheho stroje, mel by vedet, ze tam muze byt i stinna stranka veci.

Tak jestli si chtel koupit CD s OS X jako podlozku pod kafe nebo na straseni ptaku na zahonech v zahrade, tak to ano. Asi trochu drahe, ale poslouzi uplne stejne dobre, jako kterekoliv jine CD.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #37 kdy: 14. 10. 2013, 15:32:24 »
Dělá někdo nezávislé testy bezpečnosti a soukromí? Nebo je jen nutné se spolehnout na prohlášení Applu?
A u Linuxu je snad někdo (komplexně, důvěryhodně) dělá? Tam se taky spolíháš na to, že kdyby tam něco šmírovacího bylo, tak si toho někdo všimne. Ale záruku afaik žádnou nemáš.
To je sice pravda, ale je to systém, který je koncipován tak, aby běžel na co nejrožšířenějším množství strojů, kde je i mnohonásobně vyšší rozmanitost HW konfigurace. Takže tam bych sázel spíše jen na SW šmíráka, kdežto u Applu může být Softwareově hardwareový, čímž se může podstatně hůře odhalovat, protože tam ta HW rozmanitost není tak velká.

U Linuxu je to ještě o to horší, že k různým projektům mají commitovací práva různí lidi.

Tohle naopak považuji za výhodu. Myslím, že právě to, že Ti lidé nejsou z jedné firmy je nutí jeden na druhého "dohlížet". A tím je případné odhalení rychlejší. To samé Chromebooky, tam je důvěra ještě mnohem nižší. Google HW a Google OS, dá se tomu věřit? MS má zase Surface. Ano, možná to vidím moc paranoidně, jen mne prostě ta otázka napadla, nic víc.

« Odpověď #38 kdy: 14. 10. 2013, 15:39:50 »
To je sice pravda, ale je to systém, který je koncipován tak, aby běžel na co nejrožšířenějším množství strojů, kde je i mnohonásobně vyšší rozmanitost HW konfigurace. Takže tam bych sázel spíše jen na SW šmíráka, kdežto u Applu může být Softwareově hardwareový, čímž se může podstatně hůře odhalovat, protože tam ta HW rozmanitost není tak velká.
Ty nezlob se na mě, ale tohle už je fakt nemoc :)

Nicméně teda k věci: Když si koupíš značkový NB, tak ho taky přeinstaluješ z jiného DVDčka než toho originálního? Nebo spolíháš na to, že tam HP nemá šmírovátko na míru svému hw? Takže si předem zjišťuješ, jestli náhodou stroj nemá spešl licenci, která by s normálním DVDčkem nešla použít?

Hele a jak to řešíš s ovladačema? To není sw na míru hw? Jak víš, že ovladač grafiky zároveň neinstaluje šmírovátko?

Tohle naopak považuji za výhodu. Myslím, že právě to, že Ti lidé nejsou z jedné firmy je nutí jeden na druhého "dohlížet".
Tak myslet si to samozřejmě můžeš. Akorát nevím, v čem je teda ten zásadní rozdíl oproti tomu, když já si myslím, že Apple žádné šmírovátko do svých strojů nedává... oba jsme na tom tak nějak stejně - něco si myslíme, někomu věříme... :)

« Odpověď #39 kdy: 14. 10. 2013, 15:56:25 »
Me smirovatka nevadi. At si me NSA smiruje i s googlem dohromady - kdybych "neco" planoval tak rozhodne s minimalizaci IT.

A ze se nejakej manik v americe dozvi jak jsem se o vikendu ozral a poblil? Tak at.

« Odpověď #40 kdy: 14. 10. 2013, 15:57:32 »
a mimochodem, nikdy si nemuzes byt jisty tim zda neco neni uz primo v HW nezavisle na SW. Jak zjistis co odesila sitovka? Jedine kdyz budes za routerem a chytat to na nem.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #41 kdy: 14. 10. 2013, 16:55:41 »
Mne osobně jsou šmírovátka také ukradená, nedělám nic, za co by mne někdo mohl pronásledovat. Prostě si myslím, že když je HW i SW od jednoho výrobce, tak je to lehčeji zneužitelné a hůře odhalitelné. Jsou firmy, co se tím zabívají a vydávají nějaké výsledky. Mne jen zajímalo, jestli to dělá i někdo ve světě Applu, krom Applu? To že to tu bylo uchopeno najko obvinění Applu z mé strany je věc jiná.

Jinak když kupuji notebook, tak ho automaticky mažu a instaluji z jiného media, ne však kvůli tomu, že bych měl strach ze šmírovátek, ale kvůli hromadě předinstalovaného smetí.

« Odpověď #42 kdy: 14. 10. 2013, 17:37:33 »
Jsou firmy, co se tím zabívají a vydávají nějaké výsledky. Mne jen zajímalo, jestli to dělá i někdo ve světě Applu, krom Applu?
Ono asi dost těžko hledat někoho, kdo "něco" dělá a vydává "nějaké" výsledky. To bys musel říct konkrétně, o co ti jde. Typů testování sw je spousta - od víceméně náhodnýho hledání buffer overflows až po formální testování korektnosti.

Např. Mac OS 10.6 je certifikovaný na "Common Criteria Part 3 conformant EAL 3 augmented by ALC_FLR.3".
Jestli to odpovídá tvé představě o tom, jak by tebou používaný systém měl být prověřený, to musíš posoudit sám z normy a dokumentace k testu: https://www.bsi.bund.de/SharedDocs/Downloads/DE/BSI/Zertifizierung/Reporte05/0536a_pdf.pdf?__blob=publicationFile
My to z křišťálové koule asi těžko vyvěštíme...

Nebo si třeba vyber líp certifikovaný systém: http://www.atsec.com/us/common-criteria-certificates.html

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 14. 10. 2013, 19:21:57 »
Mne osobně jsou šmírovátka také ukradená, nedělám nic, za co by mne někdo mohl pronásledovat.

Jen budoucnost ukaze, za co ze sve minulosti budou lidi pronasledovani, vydirani....

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #44 kdy: 14. 10. 2013, 20:15:28 »
Mne osobně jsou šmírovátka také ukradená, nedělám nic, za co by mne někdo mohl pronásledovat.

Jen budoucnost ukaze, za co ze sve minulosti budou lidi pronasledovani, vydirani....

No a proti tomu vznikne nový druh extrémismu. Nebál bych se toho tolik. Navíc, než něco vymyslí, budu čuchat kytky zespoda.