Rekl bych, ze nejde o to, ze by notebook dosluhoval, ale spis svymi vykony vam jiz nestaci.
Ono se to blbě popisuje, ale ono to není jen o tom výkonu. Ten kdo si kupovalo tohle, tak chtěl něco hodně mobilního. Zrovna tady ale Intel poslední dobou dost zapracoval a poměr výkon na Watt se hodně zlepšil. Nemám rád slovo ultrabook, ale často jedná o velmi příjemně male notebooky se slušným výkonem, perfektní výdrží na baterku, nízkou váhou a často je to celé v hliníkovém šasí, které taky něco vydrží. Ten rozdíl je markantní.
Samozřejmě, pokud tazatel chtěl před pěti lety prostě jen něco malého a těsně minul nástup netbooku, tak resuscitace ve formě SSD asi smysl mít může, ale záleží na celkovém stavu. Co baterka? Nechtělo by to vyměnit? A co chlazení, které se v něčem tak malém asi nenudí? Nemele i ventilátor z posledního? Klávesnice, není to archiv svačin za posledních 5 let?
No ultrabook v ThinkPadu ... kolik takových kousků je? Snad jen jediný a tou je X1, a i na ní mi vadí některé její vlastnosti. Ano byli různé pokusy, ale vždycky jim do plnohodnotného ThinkPadu něco chybělo. U některých i port pro Dock. Řada Edge, ale ta nebude tak vitelná, aby vydržela zacházení plnokravného ThinkPadu. No a o jiném Lenovu nemůže být řeč, už jen kvůli přístupu servisu, už jen kvůli použitím součástkám. Takže když to shrnu, jde jen o ten výkon, protože má li to splňovat to všechno kolem, skončíte zase u cihly podobného vzhledu.
No co se týče baterky, kdyby bylo nutné ji vyměnit, je to 1000,- Klávesnice ať nežeru, je za 500,- a chlazení za 300,- Plasty jsou zatím jako nové. No a kde začíná cena mobilně rozumných notebooků?
Nevím o tom, že bych uvažoval o 64GB SSD, jen jsem se ptal, kdo jaký koupil .... No a i kdyby, tak systém s OpenBoxem toho tolik nepotřebuje. Nehledě na to, že mám doma server 3x3TB, takže v notebooku jsou spíše jen data dočasná. Používám debian, takže problémy kolem veškeré kompilace odpadávají, proto nepotřebuji nový notebook se zářivým výkonem. Nehledě na to, že po koupi nového notebooku se situace zlepší tak na rok? Přeci jen vývoj SW jde rychleji, než vývoj HW.
No a když jste zmínil staré auto, tak zajisté znáte i nablískané veterány ...