ČSSZ a e-podání v GNU/Linuxu

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
Re:ČSSZ a e-podání v GNU/Linuxu
« Odpověď #15 kdy: 01. 10. 2013, 14:35:19 »
Žádná závislost na form filleru tam není, je to dokumentovaný XML formát a rozhraní, některé ekonomické systémy to podporují již dnes. Proč by měl být podporován zrovna Linux a ne třeba *BSD, Android, Windows RT, iOS a kdo ví co ještě existuje za systémy?

v2kt0r

« Odpověď #16 kdy: 01. 10. 2013, 14:50:08 »
Proč by měli Linux nějak extra "podporovat"? Stačí, aby nemrzačili systém, založený na XML, nejakými postranními závislostmi na Windows.
Proč by měl státní úřad všem předepisovat používání programu, který si titíž budou muset koupit?

Proč prostě nevytvoří dokumentované standardizované rozhraní doplněné webovým přístupem, přes které pak může podání provést každý trošku slušným webovým prohlížečem.
To by byl e-Government...prostě u prác emyslet na výsledek a ne na zakázky kamarádům. Takhle je to jen Ček Šmejd jako tolik před ním.

« Odpověď #17 kdy: 01. 10. 2013, 15:51:39 »
Žádná závislost na form filleru tam není
Citace
Mám zájem využívat službu e - Podání, co k tomu potřebuji?
Pro e - Podání je potřeba mít: [...] nainstalovaný program Software602 Form Filler
http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/AFA38189-5723-4D34-B2B7-505F6AA08F32/0/Infoletak_elektronicke_podani_v6.pdf

Honza

« Odpověď #18 kdy: 01. 10. 2013, 19:18:37 »
..proti rozhodnutí orgánu státní správy nepřijmout podání podané písemně, to rozhodnutí s odůvodněním by vám měli dát, a proti tomu se bránit. Dosáhnout by se mělo toho, že 1) vám to podání přijmou, 2) záležitost skončí nakonec u soudu
No nevím, právník nejsem, ale myslím, že by mohli argumentovat velice jednoduše: přikazuje vám to tak zákon.
Také nejsem právník, ale je potřeba se ozvat, a bránit se... ne jenom brblat na fóru.
Čím by argumentovalo ČSSZ se dá uhádnout, důležitější bude rozhodnutí toho soudu. Totiž žádný zákon jim nezakazuje přijmout to podání v papírové podobě, naopak jim to ten zákon umožňuje.

« Odpověď #19 kdy: 02. 10. 2013, 08:59:24 »
Také nejsem právník, ale je potřeba se ozvat, a bránit se... ne jenom brblat na fóru.
Čím by argumentovalo ČSSZ se dá uhádnout, důležitější bude rozhodnutí toho soudu. Totiž žádný zákon jim nezakazuje přijmout to podání v papírové podobě, naopak jim to ten zákon umožňuje.
Citace
Zaměstnavatelé, lékaři i OSVČ mají podle zákona č. 470/2011 Sb. povinnost podávat dokumenty ČSSZ pouze elektronicky od začátku letošního roku.
http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2013/2013-09-13-Povinna-elektronicka-komunikace-pro-osoby-samostatne-vydelecne-cinne-se-o-rok-odlozi.htm

Nevím, o jaký soud by se mělo jednat, nejde se jenom tak soudit o cokoli s kýmkoli :) Umím si představit leda obrátit se na ombudsmana nebo k Ústavnímu soudu, ale nevím, do jakých ústavních práv by tohle mělo zasahovat.

Honza

« Odpověď #20 kdy: 02. 10. 2013, 10:29:11 »
Nevím, o jaký soud by se mělo jednat, nejde se jenom tak soudit o cokoli s kýmkoli :) Umím si představit leda obrátit se na ombudsmana nebo k Ústavnímu soudu, ale nevím, do jakých ústavních práv by tohle mělo zasahovat.
ČSSZ mi znemožní podání písemně, já si nemyslím, že to může udělat, soud nás rozsoudí (třeba nemám pravdu) - ale nejdříve to moje podání moje musí odmítnout, což se zatím nestalo, a oficiálně mám výjimku ještě pro rok 2014 (OSVČ - viz odložení povinnosti).
Nařídí mi soud instalovat na PC "Form Filler"? Nebo mi nařídí datovou schránku? Nebo pořízení el.podpisu? Nebo mě pošle zaplatit za konverzi dokumentu na Czechpoint? Nic z toho ze zákona pro OSVČ povinné není. Možná soud nařídí ČSSZ to podání přijmout i písemně... a o to mi ve skutečnosti jde.
A pro podání žaloby i ústavní stížnosti se musí nejdříve vyčerpat všechny dostupné opravné prostředky.

« Odpověď #21 kdy: 02. 10. 2013, 11:27:33 »
ČSSZ mi znemožní podání písemně, já si nemyslím, že to může udělat, soud nás rozsoudí (třeba nemám pravdu)
ČSSZ nic neznemožňuje. Nařizuje ti to zákon. A správní soud nemůže imho rozhodnout jinak, než že ČSSZ postupovala podle zákona.

Leda se obrátit na Ústavní soud, že .... (něco)

Nařídí mi soud instalovat na PC "Form Filler"? Nebo mi nařídí datovou schránku? Nebo pořízení el.podpisu? Nebo mě pošle zaplatit za konverzi dokumentu na Czechpoint? Nic z toho ze zákona pro OSVČ povinné není.
Jaktože ne? Vždyť o tom se právě bavíme, že je zákonem nařízeno podávat elektronicky.

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 02. 10. 2013, 11:51:09 »
Navíc pokud je možné nařídit zákonem elektronické podávání, tedy nutnost použít počítač, proč by měl být problém nutnost použít konkrétní OS nebo SW?

Honza

« Odpověď #23 kdy: 02. 10. 2013, 12:17:11 »
Ale to já se vším souhlasím, jen se ještě nikdo proti té povinnosti nebránil. Pokud jde o tu ÚS, tak co třeba právo na svobodnou volbu povolání? Bez linuxu, bez PC, ...
Navíc pokud je možné nařídit zákonem elektronické podávání, tedy nutnost použít počítač, proč by měl být problém nutnost použít konkrétní OS nebo SW?
Toto je právě ono, el.podávání je nařízeno, ale PC nemám, třeba pěstuju brambory, stačí mi tužka a papír. Ta povinnost PC nikde není, a nutnost z toho jen vyplývá.
Navíc by mělo být měřeno všem stejně, jakto, že zaměstnavatelům nevadí, že tu povinnost podle stejného zákona mají, ale někteří OSVČ ne, a lékaři až za dva roky? A to pouze rozhodnutím úřadu?

« Odpověď #24 kdy: 02. 10. 2013, 12:22:59 »
Ale to já se vším souhlasím, jen se ještě nikdo proti té povinnosti nebránil. Pokud jde o tu ÚS, tak co třeba právo na svobodnou volbu povolání? Bez linuxu, bez PC, ... [...] Toto je právě ono, el.podávání je nařízeno, ale PC nemám, třeba pěstuju brambory, stačí mi tužka a papír.
Však tě nikdo nenutí PC mít. Když ho nemáš, zaplatit si účetní, která to vyplní za tebe. Bude ti stačit tužka na podpis smlouvy s ní.

Ta povinnost PC nikde není, a nutnost z toho jen vyplývá.
Nemáš povinnost mít PC a ani to z toho nevyplývá. Můžeš mít účetní, můžeš si zajít na Czechpoint. Může to poslat kámoš ze své datovky (a ty posléze doporučeným dopisem potvrdit, že jsi to posílal ty).

Naše republika má fakt větší problémy, než tohle.

Honza

« Odpověď #25 kdy: 02. 10. 2013, 12:33:03 »
můžu mít účetní, atd,. ale nemusím, o to jde.

Naše republika má fakt větší problémy, než tohle.
Tak to každopádně :-) Méně povinností by ale ulevilo

« Odpověď #26 kdy: 02. 10. 2013, 12:43:15 »
Můjtytondo...

To je jakobys řekl, že máš IQ 50, takže nejsi schopný vyplnit daňové přiznání. Zákon ti to ale přikazuje a zároveň nemusíš mít účetní... A zákon, který by zakazoval lidem s IQ 50 podnikat, není, že...

Lámu hůl. Komu není rady, tomu není pomoci.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #27 kdy: 02. 10. 2013, 16:35:32 »
Můjtytondo...

To je jakobys řekl, že máš IQ 50, takže nejsi schopný vyplnit daňové přiznání. Zákon ti to ale přikazuje a zároveň nemusíš mít účetní... A zákon, který by zakazoval lidem s IQ 50 podnikat, není, že...

Lámu hůl. Komu není rady, tomu není pomoci.

Dokonce jsou lidé, co neumí číst a psát, mají IQ 50 a přesto mají volební právo. Což je asi mnohem horší.

mc

e-podání x e-podání
« Odpověď #28 kdy: 02. 10. 2013, 18:57:03 »
Nemám nic proti e-podání. Mám ovšem dost proti e-podání v podání, které je tu předváděno. Dobře popsaný XML je dobrá volba, ovšem nehodlám na vše co stát vymyslí studovat konkrétní XML a programovat si to, či si kupovat nějaký software co zrovna disponuje jakousi škálou XML výstupů, které částečně pokrývají to co mi stát nařizuje. Jinými slovy všechny tyhle záležitosti nechť jsou také pokryté přístupnou webovu aplikací (ze strany úřadu, kterému mám povinnost něco dodat). Řešení instaluj si jakýsi Software602 Form Filler rozhodně není přístupné.

Datové schránky jsou pak šílenost sama o sobě. Nikdy jsem nepochopil, jak někoho mohlo napadnout, že například moc soudní bude posílat nějaké dokumenty firmě, která vede spor se státem přes datové schránky, které jsou pod kontrolou státu.

Re:e-podání x e-podání
« Odpověď #29 kdy: 02. 10. 2013, 19:12:40 »
posílat nějaké dokumenty firmě, která vede spor se státem přes datové schránky, které jsou pod kontrolou státu.
Kdyby pod kontrolou státu. Ony jsou pod kontrolou soukromých firem. Pošlete reklamaci České poště přes datové schránky, oni budou tvrdit, že nic nedostali, a u soudu budete chtít od Pošty potvrzení, že Pošta tu zprávu dostala.