Kvalita zvuku na Linuxu

Aflame

Kvalita zvuku na Linuxu
« kdy: 19. 09. 2013, 23:24:52 »
Zdravím. Rád poslouchám hudbu, ale na Linuxu to v defaultu všechno zní jak z plastový krabice, zkresleně, přebasovaně a celkově je to takový slitý dohromady, takže hledám nějaký přijatelný řešení, aby mi u toho nekrvácely uši. Ovladač, sound enhancer, ekvalizér, prostě cokoliv, co dokáže kvalitu zvuku pozvednout(nechci flame, Mac/Win jsou v tomhle ohledu prostě někde jinde) a hlavně aby to fungovalo "system-wide". Jinak prosím o odpovědi od lidí s trochou hudebního sluchu - kdyby mi stačilo, že to vydává zvuky, tak se neptám ;-) Díky

tadeas

Re:Kvalita zvuku na Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 19. 09. 2013, 23:35:52 »
Koupit lepsi zvukovku? Lepsi repraky? Mozna ti chybi nejaky firmware nebo neco. Nebo tvoje zvukovka nepodporuje Linux.

Mne zvuk Win/Linux hraje presne stejne na stejnym HW takze v Linuxu samotnym problem neni.

Aflame

« Odpověď #2 kdy: 19. 09. 2013, 23:44:33 »
Zvukovku/sluchátka/repráky mám relativně kvalitní, v tom problém není. K Linuxu jsem se vrátil po delší době a ten rozdíl mě dost zarazil. Už jsem ale přišel na hlavní problém - měl jsem nainstalovaný pluseaudio ekvalizér, na který jsem už dávno zapomněl, ten má ale tu unikátní vlastnost, že zvuk "vylepšuje", i když je vypnutý :-D Po odinstalování rozhodně změna k lepšímu, ale pořád bych si dokázal představit lepší zvuk. Budu se v tom ještě chvíli vrtat, třeba ještě na něco přijdu.

Aflame

« Odpověď #3 kdy: 20. 09. 2013, 00:35:18 »
Super, něco jako tohle jsem hledal.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 20. 09. 2013, 01:26:26 »
U hudby je také velmi důležité, aby zvukovka jela ve stereu, pokud jede v jiném módu 4+1, 5+1 atp. Tak to zvuk dost degraduje.

« Odpověď #5 kdy: 20. 09. 2013, 01:58:40 »
Měl jsem několikrát možnost poslouchat na svym notebooku s openSUSE ze sluchátek Sennheiser HD 650, a musím říct, že i na vnitřní zvukovku vše jelo naprosto v pohodě. Už tak jsem nikdy neměl problémy s nekvalitou zvuku, ale tyhle sluchátka by to fakt neodpustily. Když jsem je pak zapojil přes Audinst HUD-MX1, tak jsem měl co dělat, abych poznal rozdíl...
Nesváděl bych to na Linux obecně, ale spíš na špatnou podporu/špatny nastavení tvé zvukovky ;)
U staršího notebooku si pamatuju, že na tom byl zvukově trochu hůř, ale pořád se to chovalo stejně pod Win i Linuxem (ten co mám teď na Win nikdy neběžel, tak to nesrovnám ;D)

Peter

« Odpověď #6 kdy: 20. 09. 2013, 05:43:28 »
Normálny človek povie s akým železom má uvedený problém. Teda typ zvukovky, jej pripojenie, a typ dosky. Ak je tá zvukovka priamo na doske, tak aj či je odtienená. Roky dozadu ma rozčulovalo keď som musel počúvať šum zbernice.

Inak, to písmeno A pred flame má symbolizovať prvý pokus o flame war?

« Odpověď #7 kdy: 20. 09. 2013, 10:28:05 »
Zdravím. Rád poslouchám hudbu, ale na Linuxu to v defaultu všechno zní jak z plastový krabice, zkresleně, přebasovaně a celkově je to takový slitý dohromady, takže hledám nějaký přijatelný řešení, aby mi u toho nekrvácely uši. Ovladač, sound enhancer, ekvalizér, prostě cokoliv, co dokáže kvalitu zvuku pozvednout(nechci flame, Mac/Win jsou v tomhle ohledu prostě někde jinde) a hlavně aby to fungovalo "system-wide". Jinak prosím o odpovědi od lidí s trochou hudebního sluchu - kdyby mi stačilo, že to vydává zvuky, tak se neptám ;-) Díky

Spíš mi připadá, že jsi z Win zvyklý na nějaké to zvukové kurvítko v podobě Dolby Advanced Audio, rozšíření sterea a podobný věci. Možná ne. Ale já měl problém přesně opačný, na Windows se mi nepodařilo dosáhnout stavu, kdy do zvuku nic nezasahovalo. (Do výstupu speaker do toho zasahuje přímo ovladač, line-out se zdá být ok.)

Takže na linuxu, kde je to krásně lineární to potom pro někoho může znít špatně. Alespoň to jsou moje zkušenosti. Jinak doporučuju se zbavit Pulse Audio a mít pokud možno čistou Alsu.

Obecně je ten stav velmi tristní a začínám mít, po dlouhém boji, pocit, že PC a HiFi prostě nejde dohromady. Windows kurví zvuk a HiFi zvukovek podporovaných v linuxu zase tolik není (alepoň ne na PCIe, kupovat dneska highend zvukárnu do mizícího PCI nemá smysl).

trubicoid2

« Odpověď #8 kdy: 20. 09. 2013, 10:34:45 »
Jinak doporučuju se zbavit Pulse Audio a mít pokud možno čistou Alsu.

Presne tak

dustin

« Odpověď #9 kdy: 20. 09. 2013, 11:29:02 »
pulseaudia už bych se dnes nijak nebál, některé funkce např. přepínání zvukovek za běhu jsou dost šikovné. Ale samozřejmě pokud je dotyčný nevyužije a ví, co dělá, klidne odinstalovat.

dustin

« Odpověď #10 kdy: 20. 09. 2013, 11:41:23 »
HiFi zvukovek podporovaných v linuxu zase tolik není (alepoň ne na PCIe

Které PCIe kromě X-Fi a Lynxu (obojí nefunguje pořádně ani v PCI) nejsou podporované? Ptám se, protože je neznám.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 09. 2013, 12:28:38 »
BTW, nevi nekdo, jak donutit ALSA chodit tak, aby to neblokovalo zvukove zarizeni pro ostatni zdroje zvuku, kdyz na tom neco hraje? Clovek pusti film a pak uz treba ani Skype nezazvoni. Kdysi ve starem KDE byl zvukovy server, ktery se o to staral (v novem asi take). Take byl jakysi Esd sound daemon nebo jak se to. Ten ale nejak zmizel a KDE nemam. Potreboval bych univerzalni reseni pro jakykoliv DE. Se skripenim zubu jsem zase nainstaloval PA, pak dve hodiny googloval, jak odstranit chraplani. Ted to celkem chodi, ale celkem bych si to odpustil. Treba film clovek nekdy musi poustet dvakrat, protoze napoprve nabehne zvuk az po par minutach nebo vubec.

jehovista

« Odpověď #12 kdy: 20. 09. 2013, 13:17:32 »
pulseaudia už bych se dnes nijak nebál, některé funkce např. přepínání zvukovek za běhu jsou dost šikovné. Ale samozřejmě pokud je dotyčný nevyužije a ví, co dělá, klidne odinstalovat.

To je parada, ze muzu prepinat zvukovky za behu(kolik lidi to dela? 100 na planete?). Nas ostatni spis trapi, ze to oproti Alse proste nefunguje.

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 20. 09. 2013, 14:30:53 »
BTW, nevi nekdo, jak donutit ALSA chodit tak, aby to neblokovalo zvukove zarizeni pro ostatni zdroje zvuku, kdyz na tom neco hraje?

to uz nekolik let nedela, ani nevim proc nebo jak, pouzivam jen alsa a vic programu hraje zaroven

danielsoft

« Odpověď #14 kdy: 20. 09. 2013, 14:37:54 »
BTW, nevi nekdo, jak donutit ALSA chodit tak, aby to neblokovalo zvukove zarizeni pro ostatni zdroje zvuku, kdyz na tom neco hraje? Clovek pusti film a pak uz treba ani Skype nezazvoni. Kdysi ve starem KDE byl zvukovy server, ktery se o to staral (v novem asi take). Take byl jakysi Esd sound daemon nebo jak se to. Ten ale nejak zmizel a KDE nemam. Potreboval bych univerzalni reseni pro jakykoliv DE. Se skripenim zubu jsem zase nainstaloval PA, pak dve hodiny googloval, jak odstranit chraplani. Ted to celkem chodi, ale celkem bych si to odpustil. Treba film clovek nekdy musi poustet dvakrat, protoze napoprve nabehne zvuk az po par minutach nebo vubec.

http://www.linuxplus.cz/article.php?id=5