HW akcelerace videa na Intel/ATI GPU

Neviditelný

Re:HW akcelerace videa na Intel/ATI GPU
« Odpověď #15 kdy: 21. 09. 2013, 17:54:18 »
Akcelerovat video přes VDPAU je na hybridních grafikách Intel+AMD možné, ale nejde to úplně out-of-the-box. Nejprve je třeba povolit offloading přes xrandr (DIS musí být zapnutá), viz zde: https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME. Pak my mělo stačit spustit mplayer takto:
Kód: [Vybrat]
DRI_PRIME=1 mplayer -vo vdpau xxx.mp4

Některé kompozitory (např. KWin) zatím s PRIME nefungují dobře a vykreslí jen černou plochu. Funkční by měl být např. xcompmgr nebo Mutter v GNOME Shell.

Pokud vám toto řešení přijde zbytečně krkolomné, lze bez potíží použít mplayer-vaapi. Pro správné přehrávání SMPlayerem je nutné nastavit počet dekódovacích vláken pro H.264 na 1 a vypnout možnost ukládání screenshotů.

rick

« Odpověď #16 kdy: 21. 09. 2013, 19:05:50 »
Co se týče grafiky a akcelerace ... lepší je ovladač od ATI. Na přehrávání použij mplayer-mt a a jako gui gnome-mplayer.

linux_noob

« Odpověď #17 kdy: 24. 09. 2013, 17:56:17 »
Sorry za pozdni odpoved, mel jsem ted malo pristup ke kompu.

Problem s PRIME je u me ten, ze nevidi moji ati kartu - aspon na fedore ne, na ubuntu ji vidi.

xrandr --listproviders
Providers: number : 1
Provider 0: id: 0x46 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 4 associated providers: 0 name:Inte

mplayer-vaapi by se mi taky libilo, bohuzel neni pro fedoru balik a nepodarilo se mi ho ze zdrojaku zkompilovat :(

Ale diky za ten tip se zakazanim screenshotu, ted uz smplayer funguje v pohode ;-)

@rick: asi mas pravdu, vzhledem k tomu, ze nemam zadnou rozumnou moznost prepinani grafik s opensource ovladacema, tak mi asi nezbyde nez sahnout po proprietarnich. Zatim to zkousim tak, ze mam na ubuntu proprietarni a na fedore opensource.

Neviditelný

« Odpověď #18 kdy: 24. 09. 2013, 19:49:33 »
Problem s PRIME je u me ten, ze nevidi moji ati kartu - aspon na fedore ne, na ubuntu ji vidi.

xrandr --listproviders
Providers: number : 1
Provider 0: id: 0x46 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 4 associated providers: 0 name:Inte
Karta musí být při startu Xek zapnutá (v /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch musí být u obou karet Pwr). Jsou zavedené jaderné ovladače (radeon v lsmod)? Nechybí ovladač radeonů pro X.org? Možná bych zkusil sestřelit Xka (ve Fedoře s GNOME by mělo jít "systemctl stop gdm.service"), kartu zapnout (případně vypnout a zapnout znovu) a gdm znovu spustit.

mplayer-vaapi by se mi taky libilo, bohuzel neni pro fedoru balik a nepodarilo se mi ho ze zdrojaku zkompilovat :(
Odhaduji, že bude chybět nějaký -devel balíček. Z logů by mělo být možné zjistit jaký.

linux_noob

« Odpověď #19 kdy: 10. 11. 2013, 21:20:06 »
Tak po dlouhy dobe jsem se k tomu zase dostal, zkompiloval jsem si vlc 2.1 a ruzne si hral s nastavenim, par modu fungovalo bez cary, ale zase meli jiny problemy. No a pak jsem chvili googlil a narazil jsem na tento prikaz, ktery vse vyresil:
echo CLUTTER_PAINT=disable-clipped-redraws:disable-culling >> /etc/environment
A voila, po restartu X serveru to funguje (zkouseno s vlc 2.1). Tak to sem davam, jenom kdyby se to nekomu hodilo.
Pripadne kdyby nekdo vedel a mohl mi vysvetlit co ten prikaz vlastne dela a proc to pomohlo ;)