Jednoduchý HTTP server pro Ubuntu

Tom Liberec

Jednoduchý HTTP server pro Ubuntu
« kdy: 13. 09. 2013, 00:04:38 »
Zdravím. Jaký HTTP server vybrat do 32 bit. Ubuntu. Nabízí se sice přímo Apache HTTP server ale obávám se, že je to na mne příliš složité.
V netbooku mám XAMPP  a tam mi zcela stačí. A využívám jej tak asi 1/10 možná i méně. 8)
Ovšem teď vybírám něco co by slušně fungovalo na serveru Dell s jednojádr.procesorem a do budoucna to bylo schopno fungovat i pro vzdálenou správu.

Má někdo zkušenosti, nejlépe někdo kdo začíná s tímto návodem ?

http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava-linuxoveho-serveru-uvod-do-konfigurace-apache

Díky.  8)
« Poslední změna: 13. 09. 2013, 10:23:05 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Jaký HTTP server pro UBUNTU ? Má někdo zkušenosti s návodem ?
« Odpověď #1 kdy: 13. 09. 2013, 01:11:40 »
No nevím, nač chceš server využít, ale někomu stačí i simple http server.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 09. 2013, 04:16:55 »
Takovy, jez budes schopen adekvatne spravovat. Nekdy si myslim, ze si delas z druhych srandu (chci neco, nejak, nekde, nekam ... hadej hadaci), protoze to snad nemuzes ani myslet vazne. Vydano January 6, 2011 a dnes se pise September 12, 2013 ... zmeny se deji.

« Odpověď #3 kdy: 13. 09. 2013, 07:36:13 »
XAMPP ale obsahuje prave apache...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Re:Jednoduchý HTTP server pro Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 13. 09. 2013, 14:39:33 »
Ten návod se zdá být v pohodě. Jen si občas naběhnu na nějaký kousek staršího softu.

Pilgrim

« Odpověď #6 kdy: 03. 10. 2013, 14:32:25 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install apache2
Poté máš document root ve /var/www
Netřeba nic víc nastavovat pokud to chceš jen takhle simple.

Konfigurace Apache je snad nejjednodušší co znám, hlavně díky dokumentaci.
V souboru /etc/apache/sites-available/default je pak výchozí konfigurace, kde to už sám asi pochopíš. Pro více domén na jednom serveru pak jen můžeš kopírovat default a měnit jen ServerName a DocumentRoot ;-)
Ale pro domácí použití bohatě stačí nainstalovat a můžeš rovnou fungovat.

Kdyby něco, klidně ti poradím se složitější konfigurací Apache.

3ugeene

« Odpověď #7 kdy: 03. 10. 2013, 15:10:32 »
osobne jsem pro nginx, apachem nic nezkasis a pokud chces extrem, tak python ma vlastni http server nad adresarem ve kterym ho spustis

Kód: [Vybrat]
$ cd /home/somedir
$ python -m SimpleHTTPServer

Hledající jednoduchost

« Odpověď #8 kdy: 04. 10. 2013, 09:12:34 »
Chtěl jsem se zeptat proč je HTTP server v Pythonu extrém a zda to zvládnou i shell-y pro Windows? Nemám totiž představu jak se liší plnohodnotný Python a Python dodávaný pro běh ve Windows. Stačí mi pár vět pro představu. Děkuji.

Kolemjdoucí

« Odpověď #9 kdy: 04. 10. 2013, 09:37:43 »

Nevymýšlej kolo, v Linuxu nainstaluj Apache2, ve Windows si naklikáš IIS v Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 04. 10. 2013, 10:52:32 »

Nevymýšlej kolo, v Linuxu nainstaluj Apache2, ve Windows si naklikáš IIS v Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows.

Jestli se nepletu, tak nic nevymýšlí, jen si chce vybrat již z vymyšlených kol.

« Odpověď #11 kdy: 04. 10. 2013, 12:54:11 »
Chtěl jsem se zeptat proč je HTTP server v Pythonu extrém
SimpleHTTPServer je dětská pistolka na vodu a Apache je hasičská CASka. Na hraní nebo na
vyzkoušení to jde, ale na internet bych to nepustil, protože:
* je to pomalé (interpretovaný jazyk, žádné cachování)
* nemůžu si být tak úplně jist, jak je to s bezpečností
* nedají se nastavit žádné parametry
Taky to nic neumí - jenom to pošle browseru soubory z adresáře (a možná podadresáře, nevím),
ale nebude umět žádné server-side skriptování.

Jinak, webové aplikace se v pythonu psát dají, použije se framework (zpravidla
podporující technologii wsgi), a napojí se nějak na apache nebo nginx, nebo i to iis,
takže na internetu běží apache, a patřičné požadavky nějak předá frameworku. Apache
cachuje, rozkládá zátěž, případně filtruje přístupy, a tak. 
Pro vývoj aplikací mají tyto frameworky nějaký vlastní serveřík, takže se zase nepoužije
SimpleHTTPServer.

a zda to zvládnou i shell-y pro Windows? Nemám totiž představu jak se liší plnohodnotný Python a Python dodávaný pro běh ve Windows. Stačí mi pár vět pro představu. Děkuji.
Python pro windows je stejný, jako ten pro unixy, jenom pár funkcí nebude umět
(např. os.fork) a u pár funkcí budou drobné rozdíly. Fork a podobné by člověk
použít neměl, protože v pythonu jsou knihovny vyšší úrovně (threading, multiprocessing),
u těch ostatních si toho asi nevšimnete. Než se budete pouštět do něčeho, co
by vypadalo jako závislé na platformě (např. přístup k sériovému portu), zkuste si
najít multiplatformní knihovnu.

kei.101

« Odpověď #12 kdy: 04. 10. 2013, 13:43:27 »
bottle.py

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #13 kdy: 04. 10. 2013, 13:58:49 »

Tom Liberec

« Odpověď #14 kdy: 08. 10. 2013, 01:03:02 »
Všem díky za odpovědi.  Pomalými přískoky, instalací Debianu a postupem dle návodu mi to jede. Tedy LAMP Server. Pokud se vyhrabu ze zákoníku prace, exekučního řádu,  předvolební kampaně a nová sněmovna a vláda nezačne hned tvořit, tak se zas k tomu dostanu.  Ta správa linuxoveho serveru je pouzitelna s Debianem. V Ubuntu jsem PHP  nainstalovat nedokázal. V práci mám nového mladého kolegu technika, taky může Linux a na web používa nějaký PHP framework. I když jsme každý v jiném "odděleni" u nás se na to nehraje. ..... tedy doufám,  že není příliš hravý a kreativní na to aby smazal účtárne, vedoucímu provozu a vedení všechna data ( nikoliv databáze na to si taky nehrajem ) z NASu.

Az mi z bytu zmizí letáky, než se stihne splácat koalice bude snad čas na PANKapitanRUMa, čili pohnout se v " čase jenž mi zbývá před starobním důchodem " někam o malý kousek dál. Pro většinu zde diskutujících v triviálních záležitostech, pro mne původne mechanika hudebních nástrojů IT ekvivalent  cesty na Mars.