Access Point pro domácnost

Sadd

Access Point pro domácnost
« kdy: 30. 08. 2013, 23:55:40 »
Zdravím,
 trochu jsem přestavil domácí infrastrukturu, nicméně díky vyřazení DSL routeru s wifi, mi právě bezdrát docela chybí, potřeboval bych AP, nicméně chtěl bych se zeptata jestli nemáte někdo zkušenosti s výběrem. Ideálně bych si představoval:
Možnost vypnutí wifi automaticky
Bezúdržbovost
Pokud někdo máte, děkuji za odpověď. Sadd
« Poslední změna: 31. 08. 2013, 12:56:36 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:Access Point
« Odpověď #1 kdy: 31. 08. 2013, 00:57:46 »
A proč si neuděláš AP z toho DSL routeru?  :D

« Odpověď #2 kdy: 31. 08. 2013, 02:57:17 »
Bezudrzbova je kazda wifi krabicka za par stovek.
Co myslis automatickym vypnutim wifi? To ma byt nejaka zazracna ekologicka hovadina?
Proc si vyhodil router s wifi?
Staci ti koupit pouze WiFi AP (predpokladam ze nejaky router mas), ale vzhledem k cene si kup router a mas do budoucna po starosti. Nejlevnejsi sezenes pod 400Kc.

Jestli si chces hrat a dat do wifi routeru OpenWrt linux, kup TP-LINK. Cena do 500Kc a podpora OpenWrt u vetsiny modelu vyborna :-)
Vali se mi ve skrini stara polofunkcni Tenda WR311 a OpenWrt na ni nejede. V originalnim FW neslo skoro nic nastavit. Nikdy si uz nic od Tendy nekoupim.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

« Odpověď #3 kdy: 31. 08. 2013, 12:37:23 »
Když napíšeš typ toho DSL routeru, třeba ti poradíme jak z něj udělat Ap :-)

Sadd

Re:Access Point pro domácnost
« Odpověď #4 kdy: 31. 08. 2013, 14:05:30 »
Dobře, děkuji za rady, nicméně jsem nenašel možnost u ADSL udělat Ap:
DSL-G84T
DSL-2641B
Zkoušel  jsem vypnout dhcp, nicméně, nic se nepodařilo :/
Mám tu jěště
http://www.alza.cz/zyxel-nbg-416n-d267648.html
Ale ani po 2 hodinách nastavování mi neprocházel ani ping, na bránu, Zycel je zyxel.
Přecházím totiž na jiného poskytovatele (bezdrát), takže nahoře mám anténu s routerboardem.
Děkuji

Sadd

« Odpověď #5 kdy: 31. 08. 2013, 14:10:05 »
Jěště k DSL-G684T, mám pocit že některé jeho ether porty jsou v háji. Nicméně měl by jít na něj dát OPENwrt :)

flack

« Odpověď #6 kdy: 31. 08. 2013, 15:17:25 »
Nemam to odskusane ale uz zopar krat som pocul pozitivny ohlas na UniFi od Ubiquiti http://www.alza.cz/ubiquiti-unifi-ap-23dbi-d457619.htm?lang=CZ#popis

« Odpověď #7 kdy: 31. 08. 2013, 18:36:18 »
http://wiki.openwrt.org/inbox/dsl-g624t

Jako AP ti stačí jeden funkční port, s OpenWRT to bude šlapat nepochybně v pohodě. Hlavně je to zadarmo nebo za cenu sériovýho převodníku (do 50kč) a dvě hodiny práce max a využiješ zařízení, který bys jinak vyhodil.

http://wiki.openwrt.org/toh/d-link/dsl-2741b by měl být taky s OpenWRT v pohodě, nebo spíš bezvadně protože má 64MB ram.

Na ten Zyxel by OpenWRT mělo jít.

Teď je otázkou, jestli si s tím chceš třeba dvě hodiny hrát, nebo jen vypláznout koruny, vytáhnout stroj z krabice a zapojit...

Sadd

« Odpověď #8 kdy: 31. 08. 2013, 21:55:10 »
Děkuji, moc, no určitě ho převrtám, jen si říkám jestli je pro něj nějaký special návod, nebo univerzální(třeba ten na rootu) ? Díky

« Odpověď #9 kdy: 31. 08. 2013, 23:30:33 »
Na těch odkazech co jsem dával by to mělo být. Třeba u toho DSL-G684T píšou že je to jen vylepšený 604T, který je stejný jako 524T, jen nemá wifi kartu.

Takže návod pro tenhle model by měl být stejný jako pro 524T, každopádně je to po HW stránce ten nejhorší z těch třech ale na AP by měl rovněž bohatě stačit, protože přidělovat adresy, "firewallovat" atp bude tvůj router, pokud nějaký v síti máš.
http://wiki.openwrt.org/toh/d-link/dsl-524t

U ostatních rovněž by měl být navod k instalaci na jejich wiki stránce, případně dohledat zbytek na openwrt foru (tam se případně neboj zeptat místních), či googlu.

Nejlepší z těch třech co máš je pak ten DSL-2641B, má 64MB ram což je pěkný a i nejnovější verze OpenWRT, která je o dost náročnejší než předchozí, tam to zajisté bude běhat suprově.

Mimochodem co (pokud) používáš aktuálně jako router? S openWRT můžeš udělat prakticky z každýho z těch třech router, takže by to klidně opět všechno zvládala jedna krabička (ušetříš kabeláž, místo, elektřinu,...). :-)

« Odpověď #10 kdy: 01. 09. 2013, 00:21:24 »
Přecházím totiž na jiného poskytovatele (bezdrát), takže nahoře mám anténu s routerboardem.
Jestli jsi nekde hodne blizko routerboardu, tak by nemel byt problem (mozna by musel tvuj ISP) pridat druhou 2,4GHz wifi kartu.
Nejlepsi reseni pro tebe asi bude koupit za par stovek wifi router a nic neresit.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 01. 09. 2013, 00:38:56 »
Musite tomu DSL moemu prestelovat defaultni adresu, pokud to umi. Tedy jestli va mas novy gateway napriklad 192.168.0.1, dejte tomu DSL modemu .254. Vypnete v nem DHCP a prodratujte to s vasim novym routerem.

Sadd

« Odpověď #12 kdy: 01. 09. 2013, 13:42:33 »
Mám microtik groove + 24db anténu, kupovat novej fakt nebudu, zbytečnost.

2012

« Odpověď #13 kdy: 02. 09. 2013, 12:35:30 »
Alix2d13 + wifi miniPCI, sice to prijde dohromady na 4k, ale hodis na to komplet linux... treba debian s 486 jadrem

« Odpověď #14 kdy: 02. 09. 2013, 13:39:20 »
Alix2d13 + wifi miniPCI, sice to prijde dohromady na 4k, ale hodis na to komplet linux... treba debian s 486 jadrem
Pres 2 roky jsem mel domaci server z Alixu 2D2. Byl jsem s nim spokojeny, ale uz bych do toho nesel. Za 4kKc mate 256 MB RAM a 500MHz procesor. Jeste dost vykuchana x86, treba defaultni ubuntu jadro nefungovalo a muselo se pouzit pro 386 (nebo 486, uz presne nevim). A jadro 386 na webu ubuntu uz nemuzu najit a podle teto diskuze uz ani neni.
Navic Alix nema ani jeden SATA. Na osazeny 44pin IDE (pro notebookove IDE disky je sice mozne pres redukci z dx.com dat sata disk, ale bude s tim dost prace). Notebookove IDE disky se uz skoro neprodavaji.
Ja jsem mel pres USB 2.0 pripojeny 3,5" SATA 3Gbps 1,5TB disk a po Sambe jsem zapis vytahnul max na asi 3,5MB/s :-/

Pokud by tazateli stacilo podobne malo vykone zarizeni, radeji bych sel do Raspberry PI s USB wifinou. Take pomale, ale za ctvrtinu penez...
A navic pokud si nainstaluje X server (vim, je to prasarna) a da router k televizi, tak muze mit pomalejsi HTPC.