Obnova důležitých souborů z disku

xwondra01

Obnova důležitých souborů z disku
« kdy: 30. 08. 2013, 20:12:38 »
Dobrý večer,

měl jsem na disku Ubuntu + mám (někde) Windows a bohužel už se nemůžu do Windows nabootovat (nemá cenu vypisovat co se stalo, prostě jsem zmrvil disk). Takže jsem nakonec přes Live CD nainstaloval nově Ubuntu do volného místa a chci přes Ubuntu získat pár souborů z Windows oddílu (většinu věcí mám jinak zálohovanou) a pak celý disk znova nanovo zaplnit. Zkoušel jsem TestDisk, ale přes něj se mi na Windows oddíl nepodařilo dostat. Navíc se mi zobrazuje v GParted oddíl Winů jako "unallocated" pritom má být NTFS. Sedím u toho od rána a zkouším různé programy a jsem v koncích.

Zkrátka potřebuju se z Ubuntu dostat na ten Windows oddíl, odtud vzít POUZE moje zdrojáky k jednomu programu, který píšu už nějaký čas a vážně bych to celé nechtěl dělat znova. Ostatní data na Windows jsou mi fuk. Díky moc za pomoc každému, kdo poradí program (klidně nějaký trial, který obnoví jen par mega) nebo postup.
« Poslední změna: 30. 08. 2013, 22:29:30 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Obnova důležitých souborů (pár MB) z disku
« Odpověď #1 kdy: 30. 08. 2013, 20:29:07 »
Dobrý večer,

měl jsem na disku Ubuntu + mám (někde) Windows a bohužel už se nemůžu do Windows nabootovat (nemá cenu vypisovat co se stalo, prostě jsem zmrvil disk). Takže jsem nakonec přes Live CD nainstaloval nově Ubuntu do volného místa a chci přes Ubuntu získat pár souborů z Windows oddílu (většinu věcí mám jinak zálohovanou) a pak celý disk znova nanovo zaplnit. Zkoušel jsem TestDisk, ale přes něj se mi na Windows oddíl nepodařilo dostat. Navíc se mi zobrazuje v GParted oddíl Winů jako "unallocated" pritom má být NTFS. Sedím u toho od rána a zkouším různé programy a jsem v koncích.

Zkrátka potřebuju se z Ubuntu dostat na ten Windows oddíl, odtud vzít POUZE moje zdrojáky k jednomu programu, který píšu už nějaký čas a vážně bych to celé nechtěl dělat znova. Ostatní data na Windows jsou mi fuk. Díky moc za pomoc každému, kdo poradí program (klidně nějaký trial, který obnoví jen par mega) nebo postup.
photorec a pak v tom bordelu, co z toho vypadne, grepni kousek zdrojáku

Ramtech

« Odpověď #2 kdy: 30. 08. 2013, 20:40:32 »
Photorec dokáže obnovovať podľa typu súboru takže zaškrtni len čo potrebuješ

xwondra01

« Odpověď #3 kdy: 30. 08. 2013, 20:53:49 »
ok, zkusím a dám vedět

xwondra01

« Odpověď #4 kdy: 30. 08. 2013, 21:21:53 »
Takže Photorec funguje, sice je to pak jako přehrabování a hledání na skládce odpadů, ale najít to co chci je jen otázka času.... díky moc za tip!

Warrior

« Odpověď #5 kdy: 30. 08. 2013, 22:16:52 »
Nejlepší by bylo, kdyby jsi k NTFS přistupoval pomocí WinPE (jednoduší obdoba Linux Live) a nějakého rozumného správce souborů. Jako správce souborů funguje třeba starý Servant/Altap Salamender, jehož licence je dávno uvolněna, a navíc je to fyzicky jeden jediný soubor (může být problém s fonty ale to přežiješ). Vlastní prostředí WinPE je i součástí instalačního média Windows, ale přiznám se že zrovna si nevybavuji jak vypadá a na něm jsem toho Salamandra také nikdy nezkoušel. Mělo by stačit najít najít program správce souborů (umístěný na jiném disku, třeba i v oddíle starých Windows, ze kterých chceš zachránit ona data) a spustit ho. Klasický explorer nelze použít, všichni pěkně naráz a z hluboka poděkujme MacroShitu.

txt

Re:Obnova důležitých souborů z disku
« Odpověď #6 kdy: 30. 08. 2013, 23:04:40 »
Hiren boot CD. Programů je tam vícero, zkus třeba: GetDataBack for NTFS.
Musíš mít kam překopírovat ty soubory, jinak jsou výsledky podstatně horší.

flack

« Odpověď #7 kdy: 31. 08. 2013, 18:19:55 »
Ja ti dam iba dobru radu ktoru som tu nedavno pri podobnom prusere dostal i ja. Urob si bitovu kopiu disku predtym nez zacnes nieco obnovovat. Teda ak mas po ruke dalsi volny hdd o rovnakej alebo vacsej kapacite. A skusaj obnovu na nej. Lebo ak nieco zmrvis na tom disku dalsia obnova sa ti uz nemusi podarit.

« Odpověď #8 kdy: 01. 09. 2013, 22:34:49 »
Já jsem nedávno někomu obnovovat data z NTFS partition pomocí nástrojů ntfsls a ntfscat. U obou jsem použil parametr -f.

Co se týče té bitové kopie:
* Dobrý je na to nástroj ddrescue.
* Při čtení se disk opotřebovává. Pokud jsou s ním problémy, je možné, že během pokusů o obnovu dat ten disk skončí úplně. (Ano, i to se stává.) Proto je bitová kopie dvousečná zbraň:
* Pokud chceme zachránit velký objem dat, je to fajn. Můžeme se v datech pootm přehrabovat na funkčním disku.
* Pokud chceme zachránit malý objem dat a stačí nám pro záchranu přečíst jen málo dat, je to riziko. Disk může odejít třeba v půlce vytváření bitové kopie. Pokud chceme zachránit dvacet malých souborů, které jsou uloženy na druhé půlce disku, máme smůlu.