Ještě explicitněji:
- NAS vraz za switch
- pokud na tom chceš provozovat třeba DNS, DHCP, radvd apod., není problém
- NAS není firewall/router. Jestli chceš firewall/router postavený na BSD, tak např. m0n0wall nebo pfsense. Dělat firewall z krabice, na které běhaj tři bambilióny služeb, jejichž primárním účelem je sdílet data po síti, je skutečně blbej nápad.
Tomu uz rozumim ... hmm, to uz jsem nekde slysel

Prave ze jsem chtel prejit z sesti "krabicek" pouze na tri. Duvody:
- hlavne prostor (uz mne nebavi mit odma pro 1-4 uzivatele farmu HW zarizeni) koupit za 8+ tisic nejake Synology, ktere by to vsechno umelo (NAS, FW, router, survelion station, AP) se mi nechtelo - rikal jsem si, ze zeleza mam doma dost a N4F uz se mi zdalo dostatecne vyspele pro takoveto pouziti. Ted to vypadlo ze si vystacim s tremi (NAS, pojitko/inet a IPbranu) + me PC... a ted to vypada na pet, to abych mel dalsi stul :O(
- sprava/prehlednost/udrzovatelnost - spravovat jeden bod je pro mne jednoduchsi (ve chvili kdy to uvedu do stavu kdy to bude fungovat jak si predstavuji bych rad na dotycne zarizeni zapomel)
- ticho - mam zde AMD 160u, coz je 20W 2,5GHz CPU a i pasivni zdroj jsem mel ... rikal jsem si, ze by to tohle allinone zarizeni sneslo, prinejhorsim bych ho odemknul na dvojjadro za 25, coz porad jde .. s disky jsme na 60+W na zasuvce, coz je OK. Bohuzel vzhledem k 4HDD si netroufam pouzit picoPSU.
- v nepoledni rade treba spotreba el. energie (dalsi zdroj, dalsi CPU, ... dev)
Ze to vyjde draz na zeleze, o tom bych nemluvil. Jelikoz jde o domaci pouziti .. neresim tak extremne bezpecnost - stejne casem se najde nejaky exploit - jestli to nebude v sambe, nebo bude v necem jinem ... .
Pred par dny jsem cetl
http://www.pfsense.org/index.php@option=com_content&task=view&id=52&Itemid=49.html a nejaky 3+GHz navic nemam, ale asi to vypada, ze mi nic jineho nezbyde.
Mozna jeste jeden dotaz: dejme tomu, ze bcyh udelal ten extra router na m0n0 ci pf .. ktery umi lepe spravovat APcko na PCIe? O pf jsem cetl ze to umi, ale blbe ... kameru tam budu moci pripojit pomoci nejakeho pluginu? Osobne nemam zkusenosti. Az budou zase stenata rad bych to streamoval ... .
Jsem se nejak rozepsal, cemuz jsem se chtel vyhnout ;o)) Diky za dalsi napovedu. Snad uz je to jasnejsi. Jaromir