Domácí zabezpečení s RPi

fauf

Domácí zabezpečení s RPi
« kdy: 27. 08. 2013, 19:05:55 »
Zdravim,

mam pomerne viac casu tak by som isiel kutit... Co doma mam je arduino a celkom slusne mi s nim ide orobta, aj programovanie inych cipov - a pride mi to celkom prakticke...

Moj plan je mat nejaku centralnu stanicu, ktora jednak bude citat arduino, dalej bude mat usb hub s webkamerami a bude sluzit ako webserver...

Moja otazka je - hodi sa na toto raspberry pi? Vsetci su z neho mimo, a vyzera ozaj slusne, otazka je ci to zvladne... Webserver, 3-4 webkamery - arduino... atd? je to dobra volba alebo mam kukat po niecom inom? Peniaze rolu nehraju, len nehc je to male a spratne...

Dik

« Poslední změna: 28. 08. 2013, 12:39:34 od Petr Krčmář »

DK

Re:Domace zabezpecenie
« Odpověď #1 kdy: 27. 08. 2013, 19:31:14 »
no webserver... zalezi, co za webserver by tam mel byt... ono to ARM zas tak vykone neni

mam rpi doma a ze by se to dalo pouzit jako server moc pravdepodobne neni - kamery by to mozna utahlo, ale to je tak vse

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #2 kdy: 27. 08. 2013, 21:02:22 »
Já bych spíš měl strach, že to nezvládne ty kamery – potřebuješ přetáhnout video signál přes USB sem a tam (ethernet je taky napojený přes USB), případně překódovat na CPU, to vidím bledě. Spíš z toho dělat statické obrázky (fotit v určitých intervalech nebo při detekci pohybu) a posílat dál. Naopak ten webserver mi přijde v pohodě – samozřejmě to nesmí být žádný nenažraný moloch, aplikace v perlu/pythonu/javě/php dokáží zatopit i velkému serveru, záleží jak je to napsané (tady by mohlo stačit pár jednoduchých CGI skriptů).

ad orobta

« Odpověď #3 kdy: 27. 08. 2013, 22:46:09 »
Tož což včulejká, to naša bába sype slépkam zrno, a kvokajú a nezanášajú. orobtu jim nesype, že z toho mávajú hnačku, ale častejšie hnačku, a pak nenesú, a majú obsraté smduté vajca. ;)

fauf

« Odpověď #4 kdy: 28. 08. 2013, 00:18:13 »
a aka je alternativa k raspberri? ktoru odporucate? je ich na nete milion a ja sa v nich prestavam oriantovat...

moje poziadavky - nech tam fici nejaly linux, nech to ma ethernet a nech to ma USB

a este ma napadlo - ze ja chcem pouzit arduino len koli tym 5V a GND a I/O pinom... neni nejaka doska co ma vsetko co raspberry a k tomu aj tieto piny? Si tak usetrim uplne pouzitie arduina a cele to postavim na jednom zariadeni ... hmm?

« Odpověď #5 kdy: 28. 08. 2013, 07:47:07 »
a aka je alternativa k raspberri? ktoru odporucate? je ich na nete milion a ja sa v nich prestavam oriantovat...

moje poziadavky - nech tam fici nejaly linux, nech to ma ethernet a nech to ma USB
Použil bych jakoukoli pasivně chlazenou desku s Atomem.
Mně osobně se líbí tyhle:
http://www.c-shop.cz/zakladni-desky/mb-s-cpu-intel/intel-intel-blkd2550mud2-mitx-bulk-445089.html
http://www.c-shop.cz/zakladni-desky/mb-s-cpu-intel/intel-intel-houlton-blkd2500hn-mitx-bulk-445087.html

Diskuse o tom už tady proběhla víckrát, např:
http://forum.root.cz/index.php?topic=6248.0
http://forum.root.cz/index.php?topic=6631.30

Bude to jenom o málo dražší než RPi a využití bude daleko širší.

a este ma napadlo - ze ja chcem pouzit arduino len koli tym 5V a GND a I/O pinom... neni nejaka doska co ma vsetko co raspberry a k tomu aj tieto piny? Si tak usetrim uplne pouzitie arduina a cele to postavim na jednom zariadeni ... hmm?
Není potřeba žádná zvláštní deska. Stačí si koupit samotný Atmel (někde od stovky výš podle velikosti paměti a ostatní výbavy). Jakým způsobem ho s deskou propojit, to záleží na jeho účelu.

txt

« Odpověď #6 kdy: 28. 08. 2013, 09:23:26 »
Kamery jsou dobrý na hraní, ale začal bych zabezpečením perimetru pomocí mříží, fólií na oknech, solidních zámků, čidel, houkačky, gsm brány, volitelně zákeřnejch akčních členů. Pak přichází na řadu nějaký to ovládací HMI a nakonec taky kamery.

oliver

« Odpověď #7 kdy: 28. 08. 2013, 11:20:19 »
Ja na to du dvoma laserama 8mw :-) necham je bezet pres barak, kolem oken a dveri. Zapinat se to bude na pul sekundy kazdych 5 sekund napriklad. To pokrije perimetr a vstupy. V pripade alarmu di webkou skontroluju oc de. Hmm?

S tim atmelem mas asi pravdu ze staci :-) jeden se mi tu dokonce vali hehe

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #8 kdy: 28. 08. 2013, 11:46:04 »
Ja na to du dvoma laserama 8mw :-) necham je bezet pres barak, kolem oken a dveri.

A při detekci pohybu stačí zapnout 1 W laser s rozptylovačem + ultrazvuk a oni už dají pokoj :-)

Sten

« Odpověď #9 kdy: 28. 08. 2013, 12:39:50 »
Kamery jsou dobrý na hraní, ale začal bych zabezpečením perimetru pomocí mříží, fólií na oknech, solidních zámků, čidel, houkačky, gsm brány, volitelně zákeřnejch akčních členů. Pak přichází na řadu nějaký to ovládací HMI a nakonec taky kamery.

Já fólií na oknech, solidním zámkem a alarmem i skončil. Dokud je hned vedle deset dalších domů, co to nemá, tak je jasný, kam zloději půjdou.

MK

« Odpověď #10 kdy: 28. 08. 2013, 14:39:53 »

Já fólií na oknech, solidním zámkem a alarmem i skončil. Dokud je hned vedle deset dalších domů, co to nemá, tak je jasný, kam zloději půjdou.

Folie v oknech je úplně na prd. Je to jen psychologická výhoda pro manželku, dokud se nedozví o technikách zlodějů. Už dávno se do domu neleze rozbitým oknem. Střepy dělají kravál a nepořádek. Dřív se okno vylomilo pajcrem, teď se navrtává kování a ještě ne zkrz celý rám. Takže při pohledu zevnitř si člověk ani nevšimne, že byl vykraden. Jako se to stalo u několika desítek domů u nás.

lan

Re:Domácí zabezpečení s RPi
« Odpověď #11 kdy: 28. 08. 2013, 20:19:32 »
jedna doska rpi utiahne jednu kameru. mame takto 4 kamery s motion detection. streamuju do siete po drate kde je este jedno rpi ku ktoremu je cez usb pripojeny externy disk kam sa streamy ukladaju. pri detekcii narusenia sa prislusna kamera prepne z modu snimania videa 640x480 do modu robenia fotiek vo full hd (2x za sekundu) + posiela po sieti notifikaciu mimo objekt pomocou emailu. system vonku pravidelne "prepingava" vnutorny system a pri nedostupnosti tiez vyvolava poplach.

nemyslim si, ze jedna doska rpi by dokazala tahat dve alebo viac kamier. pouzivame origo rpi kamera modul a vytazenie cpu je permanentne 50-70%.

Tom Liberec

Re:Domácí zabezpečení s RPi
« Odpověď #12 kdy: 29. 08. 2013, 01:17:11 »
Hlavně kam se vám to mimo objekt bude nahrávat.  Aby si to zloděj neodnesl jako komplet. Tedy nevím zda uvazuji správně zda neni lepší pět,  deset fotek než video, které nikdy nespustite. Přemýšlel jsem o Team Vieweru a nahrávání vzdálené plochy.