Microsoft Server 2012 Standard x64

pavele

Re:Microsoft Server 2012 Standard x64
« Odpověď #15 kdy: 01. 09. 2013, 16:58:04 »
Chcete říct, že pokud mám na tomto serveru webovou aplikaci (např. kalendář úkolů) nebo sdílení souborů, které využívá ve firmě např. 20 zaměstnanců, musím mít celkem 20 CAL?

Croul

« Odpověď #16 kdy: 01. 09. 2013, 17:36:14 »
Chcete říct, že pokud mám na tomto serveru webovou aplikaci (např. kalendář úkolů) nebo sdílení souborů, které využívá ve firmě např. 20 zaměstnanců, musím mít celkem 20 CAL?

Ne. Jen pokud by se klienti autorizovali vůči doméně. Pokud doteď v doméně nebyli, tak je tam jen kvůli webovému kalendáři nejspíš přidávat nebudete a pokud ano, tak už CAL licence mají a další nejsou potřeba. Viz http://www.microsoft.com/licensing/about-licensing/client-access-license.aspx.

Robo_

« Odpověď #17 kdy: 01. 09. 2013, 18:02:05 »
Croul: ked nevies nerad, mozes niekomu sposobit problemy

ivan

« Odpověď #18 kdy: 01. 09. 2013, 19:05:56 »
CALy nie su len vo Windows Server resp. v serverovych produktoch od Microsoftu.
Takmer vsetok enterprise softver a hardver je takto licencovany.

kuba

« Odpověď #19 kdy: 01. 09. 2013, 23:48:25 »
Je to tak. Nicmene technicky to omezeno neni, resp. vsechno bude fungovat i bez jakychkoli CALu, ale licencne to bude spatne (i kdyz nevim, jak by to bylo s nejakym dokazovanim kolik ze na to pristupuje uzivatelu kdyz by prislo na nejakou kontrolu...)
Tusim, ze jsem i treba u WinXP kdysi cetl neco o tom, ze se nesmi pouzit pro vic jak 5 lidi vzdalene pristupujicich...

j

« Odpověď #20 kdy: 02. 09. 2013, 09:42:05 »
Nemusí se k tomu ještě přikupovat další licence za každého jednoho uživatele?

nene nemusí...

Samozrejme ze musi. V zakladu je mozna tak 5 CALu, aby to bylo legalni, tak pro KAZDEHO jednoho uzivatele/zarizeni, ktere ten srv zcela libovolnym zpusobem (i zprostredkovane) vyuziva, musi mit provozovatel CAL.

Ano. Nebo mas 10x PC a tech 20 lidi - pak ti staci 10 CALu pro ty PC. Pokud bych chtel provozovat takovou zhuverilost jako webserver na widlich, musis si koupit specielne licencovany widle (tam pak neplatis ty CALy, ale nesmis to pouzivat nijak jinak).

Ne. Jen pokud by se klienti autorizovali vůči doméně. Pokud doteď v doméně nebyli, tak je tam jen kvůli webovému kalendáři nejspíš přidávat nebudete a pokud ano, tak už CAL licence mají a další nejsou potřeba. Viz http://www.microsoft.com/licensing/about-licensing/client-access-license.aspx.

Neplkej nesmysly, v domene se kupujou CALy pro vsechny servery dohromady = max 100 CALu a pak uz si jen kupujes licence pro servery = netreba dalsi CALy, ale CALama musis mit widle pokryty vzdy. Navic jeste zalezi, pro jakou verzi widli CALy jsou.

Pr - CALy koupeny pro 2k3 se daji pouzit v domene i pro 2k8 ale uz ne pro 2k12.

Jeste podotykam, ze CALy != zaroven pouzivajici/prihlaseni ... ale celkem. Vetsina enterprice SW je naopak licencovana pro pocet zaroven prihlasenych useru a neresi ze rano tu bude pepa a odpoledne franta. U M$ je to tak, ze je treba CAL pro pepu a dalsi pro frantu.

Zjednodusene receno, precti si podminky licencovani, vyber si tu nejhorsi a nejdrazsi moznost a to bude ta spravna.

j

« Odpověď #21 kdy: 02. 09. 2013, 09:44:35 »
srry za preklepy ...

Mimochodem, Mit trebas M$ SQL = platit caly za widle + CALy za SQL. A nezalezi na tom, ze appka (trebas) teoreticky muze bezet na tuxovi a prihlasovat se jako jedinej uzivatel. Pokud tu appku pouziva 100 lidi, je treba 100 CALu.

« Odpověď #22 kdy: 02. 09. 2013, 17:46:03 »
Proč TO Microsoft takhle komplikuje ?

Logická úvaha: "Čím víc je něco komplikovanější, tak jím je pravděpodobnější nějaké špatné pochopení a udělání chyby" a pak nemůže být chyba na straně zákazníka, když situaci zkomplikoval sám obchodník a z logiky věci možná proto, aby mohl zákazníka nachytat na "švestkách".

Už jsem několikrát četl různé testy bank, mobilních operátorů, že ani sami zaměstnanci podmínky zaměstnavatele pořádně neznají, tak jak se pak v tom má vyznat zákazník ?
Michal Kolesa
29 let, Invalidní důchodce, Vyučen: elektrikářem - silnoproud, Maturita: Strojírenství, Zájmy: Počítače AOI

Štěpán Cirkl

« Odpověď #23 kdy: 02. 09. 2013, 18:25:02 »
A máte vůbec právo na převedení této licence na dálší osobu? Pokud se nepletu, tak to lze standardně pouze u licene typu OEM a to spolu s hardware.

Tady bych řekl, že se jedná o multi-licenci typu Open Licence, nebo něco obdobného a v tomto případě to IMHO jen tak přeprodat/převést na třetí osobu nemůžete. Pokud je tomu tak, tak součástí licence serveru nebudou ani žádné CALy, ty se přidávají v OEM.

pavele

« Odpověď #24 kdy: 02. 09. 2013, 18:36:10 »
Díky za odpovědi. Čekal jsem, že to nebude tak jednoduché s licencováním, ovšem toto předčilo i mé nejhorší představy...  :o 
Omlouvám se za "zneužití" tohoto vlákna, které mělo původně sloužit k jinému účelu.

Ovšem potvrzuje se mi i v praxi, že poznávání jednoho druhu operačního systému (např. Linuxu) zlepšuje znalost systému druhého. Pokud tedy dotyčný není fanatik...

« Odpověď #25 kdy: 02. 09. 2013, 21:41:29 »
POZN: jako dlouhodobý linuxák jsem asi půl roku nechápal, co to je CAL - a dodnes nerozumím tomu, kdo si může koupit serverový produkt placený (navíc k tomu!) za každé další připojení.
Je to celkom sranda, najma, ked to niekto vyuziva ako domenovy server a smb. Pre ostatne veci sme to "obchadzali" cez iis - webservices, ako rozhranie na db - z pohladu db to bol ako jeden uzivatel a iis nebral ohlad na CAL. Inak, to, co zvladam v Linuxe v pohode, tak na 2012 nadavam ako pohan, lebo najst nastavenia je umenie a powershell linuxove prikazy neberie :)

« Odpověď #26 kdy: 02. 09. 2013, 21:47:34 »
Tusim, ze jsem i treba u WinXP kdysi cetl neco o tom, ze se nesmi pouzit pro vic jak 5 lidi vzdalene pristupujicich...
Xp ma oficialne limit 10 propojeni jedneho typu. Teda max. 10 ludi moze pristupovat na zdielane polozky, alebo max. 10 ludi moze dat sucasne dotaz na iis. Prakticky otestovane, ak je viac ako 10 spojeni ostatnym bud posle 500, alebo rovno sekne spojenie.

j

« Odpověď #27 kdy: 02. 09. 2013, 23:43:23 »
A máte vůbec právo na převedení této licence na dálší osobu? Pokud se nepletu, tak to lze standardně pouze u licene typu OEM a to spolu s hardware.

Tady bych řekl, že se jedná o multi-licenci typu Open Licence, nebo něco obdobného a v tomto případě to IMHO jen tak přeprodat/převést na třetí osobu nemůžete. Pokud je tomu tak, tak součástí licence serveru nebudou ani žádné CALy, ty se přidávají v OEM.

Naopak, SW muzes prevadet ze zakona, a jako bonus, na noveho nabyvatele se nevztahuje licence. Dokonce nekde tady na rootu je na to tema pomerne obsahly clanek. Nabyvatel se stava zcela legalnim drzitelem dle AZ a muze dilo pouzivat v rozsahu AZ.

BTW: OEM se na koncoveho uzivatele vubec neztahuje a licenci lze uplne vpohode prodat bez HW.

POZN: jako dlouhodobý linuxák jsem asi půl roku nechápal, co to je CAL - a dodnes nerozumím tomu, kdo si může koupit serverový produkt placený (navíc k tomu!) za každé další připojení.
Je to celkom sranda, najma, ked to niekto vyuziva ako domenovy server a smb. Pre ostatne veci sme to "obchadzali" cez iis - webservices, ako rozhranie na db - z pohladu db to bol ako jeden uzivatel a iis nebral ohlad na CAL. Inak, to, co zvladam v Linuxe v pohode, tak na 2012 nadavam ako pohan, lebo najst nastavenia je umenie a powershell linuxove prikazy neberie :)

heh, ale ony widle CALy vubec v potaz neberou, jim je uplne jedno jestli je mas nebo nemas. Muzes si samo nainstalovat licencni server, ale to je defakto zarizeni pro tvoji kontrolu (a samo, nikdo normalni to nepouziva, protoze je pak neskutecnej vopruz kdyz ti skonci zamestnanec a ty potrebujes licenci premigrovat na jinej acc). Pouzitim IIS se licencovani nijak nevyhnes a tudiz to pouzivas nelegalne.

Existuje pouze specielni licence na provoz webu (= neznas pocty uzivatelu ...) ale tam ma takovy omezeni, ze ji prozmenu nesmis vyuzit pro provoz zadnych vnitropodnikovych aplikaci. Samo, omezeni opet nejsou technicka, ale pouze politicka. Jednoduse, az te nekdo bonzne, muze se ti to celkem prodrazit.

A neboj, celkem slusne vim o cem je rec, neb tu mam nekolik win serveru v domene, exchange, mssql, bezi mi tu aplikacni srv, kterej pristupuje do databaze prave pres IIS, chova se jako "jeden" uzivatel, a tu  aplikaci pouziva 100 zamestnancu. Musi na to tudiz bejt 100 calu v domene (na widle) + dalsich 100 na to SQL (nebo CPU licence samo).

Jinak az budes neco resit s M$, tak predem upozornuju, ze jak veci licencujou nevedi ani oni sami, takze se na to ptat je zcela marnej boj. Defakto je lepsi nevedet ... ;D aspon se ti dobre spi.
Ale trebas mam potvrzeno, ze pokud sis koupit za 8kil ten upgrade z XP+ na W8 (nebo za 1k5 s plackou - to se snad da jeste furt koupit), tak ze tim bez ohledu na verzi kterou mas (home/pro) ziskavas plnotucnou licenci win8pro (= zadnou "upgrade" licenci, nic takovyho pro 8my ani neexistuje) a tudiz ji muzes zcela legalne downgradovat na win7pro. A to se celkem vyplatilo, sehnat si nekde OEMka XPcek home za pivo ...

David Štencl

Microsoft server 2012 standart x64
« Odpověď #28 kdy: 09. 09. 2013, 20:39:08 »
Kvůli offtopiku zakládám nové téma.
Prodám originální a nepoužitou licenci k operačnímu systému:

Microsoft Server 2012 Standard x64

prodávám z důvodu přebývající licence, která byla zakoupena
před půl rokem.
K licenci dodám i originální e-mail, který obsahuje i licenční číslo.

Aktuální cena v obchodech se pohybuje okolo 16 500,-
Já nabízím licenci za 14000,- (2 500,- ušetříte).
Na ceně je možné se dohodnout.

Jen pro upřesnění dostanete licenci a odkaz ke stažení
originálních windows server 2012 (pro stažení bude potřeba ověření
licence)

V případě dotazů mě neváhejte kontaktovat.

Honza

« Odpověď #29 kdy: 03. 10. 2013, 12:33:56 »
nabídka je pořád aktualní ))