Je legální dát si na dům kameru?

JS

Re:Je legální dát si na dům kameru?
« Odpověď #45 kdy: 24. 06. 2014, 11:02:30 »
Ať si natáčí svou fasádu, ale ať nenatáčí veřejný pozemek (chodník, ulici), který mu nepatří.

A co z toho bude pak mit? Uvidi tam ruku, co mu tu fasadu posprejovala..

Ja si myslim, ze by pro statni a korporatni kamery mela platit tvrdsi pravidla, nez pro soukrome. Na druhou stranu, myslim, ze by se to povolit melo.

strepty

« Odpověď #46 kdy: 24. 06. 2014, 12:41:13 »
Ja si myslim, ze by pro statni a korporatni kamery mela platit tvrdsi pravidla, nez pro soukrome. Na druhou stranu, myslim, ze by se to povolit melo.
Tak to nesuhlasim, na Slovensku su sice kamery na verejnych priestranstvach kontrolovane a mnohokrat ma obec problem ziskat poveolenie, ale neplati to pre fotopasce. Nejako boli vynate do specialneho zakona, predpokladam ze zabrala polovnicka lobi. A tak su retaz vsade v lese. Maju ich polovnici, maju ich lesnici maju ich ochranari a mozem si ju dat do toho lesa aj ja. Vlastnik ktoremu les patri s tym nemoze nic urobit lebo to je cudzia vec, takze ad absurdum vkrocim do svojho lesa ktory je nasiroko nadalo len moj a odfotia ma 3 fotopasce troch roznych zdruzeni a bez problemov tak monitoruju moj pohyb a moju cinnost v mojom lese a to bez toho aby som o tom vedel. 
Keby ste dovolili ludom pouzivat aj kamery na verejnych priestranstvach tak by to skoncilo podobne ako u nas fotopasce, len v omnoho vetsom meradle a potom  by sa to uz strasne podobalo jednemu Orvelovmu romanu. 

yeti

« Odpověď #47 kdy: 24. 06. 2014, 13:09:02 »
Rozdíl mezi tím, když mě někdo náhodně vidí muchlat milenku v parku a mezi tím, když si to natočí je obrovský. Jakmile existuje nějaký trvalý záznam jakékoli události, záleží jen na době  a situaci, jak se dá tento záznam využít a zneužít. To je pro mně osobně ten zásadní problém s kamerovými záznamy obecně. Ať už soukromými nebo státními.

epic

« Odpověď #48 kdy: 24. 06. 2014, 13:11:49 »
"slusny clovek nema co skryvat"
proto by mely byt dovoleny preventivni domovni prohlidky a komu by se to nelibilo, neni slusny clovek.
slusny clovek nema co skryvat, proto kazdy den pred nastoupenim do vozidla a pred vstupem do libovolne budovy by si absolvoval prohlidku telesnych dutin.

epic

« Odpověď #49 kdy: 24. 06. 2014, 13:16:52 »
Navrhnul bych modifikovat téma na o něco filozofičtější:

Jediné naopak rozumné použití je zakázat focení ... nebo zákaz z náboženských důvodů.
tak to bych si poslech, jak tohle chces vyargumentovat.

karel

« Odpověď #50 kdy: 25. 06. 2014, 00:00:09 »
A co mikrofony ?
Pripadne kamera s mikrofonem.

TKL

« Odpověď #51 kdy: 25. 06. 2014, 10:46:29 »
Na domu jedné z firem, kde se starám o síť, je nekolik kamer. Jedna nad vchodem - přímo nad veřejně přístupným chodníkem, jedna na parkovišti - zabírá i část ulice, dvě mimo ulici, ale i tak na veřejných prostorách. Záznam kontinuální, maže se automaticky podle místa na disku.

Tak 3x do roka mi volají z kriminálky, jestli by se na naše záznamy nemohli podívat, protože se v dosahu těch kamer udál nějaký trestný čin. Vždy jsou velmi šťastní, když jim záznamy přehraji nebo vyexportuji a pošlu.

- nevím, zda se kamery někam hlásily nebo se žádalo o nějaké povolení, protože se ten dům koupil už s nimi
- nikde nevisí žádné upozornění, že je prostor monitorován (až uvnitř, kde jsou další kamery)
- není nadefinována žádná politika zacházení se záznamy

Vzhledem k tomu co jsem výše popsal tedy usuzuji, že nelegální to nebude, jinak by se v tom kriminalisté, kteří si u nás podávají dveře, začali patrně šťourat nebo by se alespoň zmínili. Z hlediska ochrany osobních údajů nevím. Pravděpodobně to kdysi zřizovala nějaká odborná firma a s původním majitelem nějaké ohlášení řešila. To jsou ale jen spekulace.

Na svůj dům bych si kamery dal naprosto bez problémů a ani by mě nenapadlo to někde hlásit. Kamery bych totiž směroval tak, aby zabíraly možné oblasti průniku do domu nebo přilehlých staveb na mém pozemku a určitě bych nenahrával provoz na chodníku.

AA

« Odpověď #52 kdy: 25. 06. 2014, 11:10:28 »
Na domu jedné z firem, kde se starám o síť, je nekolik kamer. Jedna nad vchodem - přímo nad veřejně přístupným chodníkem, jedna na parkovišti - zabírá i část ulice, dvě mimo ulici, ale i tak na veřejných prostorách. Záznam kontinuální, maže se automaticky podle místa na disku.

Tak 3x do roka mi volají z kriminálky, jestli by se na naše záznamy nemohli podívat, protože se v dosahu těch kamer udál nějaký trestný čin. Vždy jsou velmi šťastní, když jim záznamy přehraji nebo vyexportuji a pošlu.

Podle mne jsou dvě možnosti:
a) máte to povoleno a nevíte o tom,
b) kde není žalobce, není soudce.

usulum

« Odpověď #53 kdy: 25. 06. 2014, 14:15:24 »
Jenže nikdy nevíš co je a bude špatné a dobré.
Již se stalo že dobří lidé takhle napřed neměli co skrývat a po změně režimu se z nich stali špatní lidé a díky takto existujícím materiálům skončili v koncentráku.

Je zajímavé, že to funguje i inverzně. Špatní lidé, kteří měli co skrývat, se po změně režimu stali dobrými lidmi, materiály přestaly existovat a oni skončili ve vysokých funkcích.

luk

« Odpověď #54 kdy: 25. 06. 2014, 20:54:01 »
Mohu potvrdit zkušenost kolegy TKL - u nás ve firmě je přímo součástí provozu kamerový systém, a všechny pobočky jsou monitorovány jak uvnitř, tak i zvenčí - a pravidelným odběratelem záznamů, na kterých jsou i veřejné prostory, je PČR, ať už obvodní oddělení, nebo kriminální policie. Záznam z našich 3 Mpix IP kamer s přísvitem je totiž nesrovnatelně kvalitnější než záznamy z místních/městských kamerových systémů....
Jinak UOOU neměl při registraci kamerových systémů námitky proti způsobu jejich nasazení a nakládání se záznamy, pouze nám uložil zkrátit dobu uchovávání záznamů na 90 dní, označit některá místa viditelným varováním, která ještě označena nebyla, a poučit v tomto směru zaměstnance pracující v monitorovaných provozech. Mimochodem, součástí registrace byly screenshoty z jednotlivých kamer v uchovávané kvalitě, a nikdo neměl námitky ani proti záběrům, které z provozních důvodů zabírají kromě našeho venkovního prostoru i zásadní část jiného - např.: v jistém případě protějšího parkoviště včetně vchodu do jednoho supermarketu..

A protože tady byly v diskusi i náznaky politicko-lidskoprávních úvah - přátelé, je to prosté - pokud určitá skupina zaměstnanců přestane krást, podvádět, a v pracovní době dělat všechno možné jen ne pracovat, odpadne mi černá můra v podobě udržování konzistence a dostupnosti 187 TB videozáznamů, neustálém nafukování SAN, kupování rychlejších a větších disků atd. - za sebe budu jedině rád...

Bla

« Odpověď #55 kdy: 25. 06. 2014, 22:06:13 »
Pokud budu chtít lidi opravdu šmírovat, udělám to 40cm velkou kamerou umístěnou viditelně na fasádě domu, nebo kamerou s teleskopem, skrytou tak, že ji neuvidí ani ten nejparanoidnější ajťák, co si netroufne vyjít z domu bez alobalové čapky?

+100 ROFL!

Mám k tomu dvě poznámky:
A) Alobalovou čepici nosí jen noobové, profíci mají alobalové pyramidy a úchylové alobal schovaný v kapuci.
B) Kamery mám velmi dobře ukryté, aby je nikdo neviděl, jen ještě musím dotáhnout vyhřívání.

donmichal30

« Odpověď #56 kdy: 01. 07. 2015, 09:41:02 »
a co takto fotopasce? :D to by uz legalne malo byt http://www.ibo.sk/shop-fotopasca-a-fotopasce/4/241/

robco2801

« Odpověď #57 kdy: 13. 06. 2016, 22:46:10 »
presne tak, fotopasca je najlepšie riešenie, žiadny zákon to nezakazuje a všetko zachytia....a ked je to mms fotopasca este aj foto abo video ihne posle....mne to strazi chatu je to super vec :)

http://www.podnalov.sk/FOTOPASCE-c114_0_1.htm

msx.

« Odpověď #58 kdy: 14. 06. 2016, 09:18:00 »
Nedávno sa písalo o chlapíkovi, ktorému z ulice rozbíjali okno priemyselnou kušou. Natáčal ulicu, takmer ho za to zavreli, ale finálny súd vyhral. Trvalo to niekoľko rokov. Neviem to žiaľ nájsť. Skúsim to doma. V krátkosti, je v poriadku, ak sa natáča ulica v prípade, že to má súvis s ochranou vlastného majetku. Dotyčnému totiž hovorili, že si môže natáčať len vlastné okno a za to ho žalovali, lebo s tým nesúhlasil. Ak by natáčal vlastné okno, videl by len kameň s priemerom 10 cm ako mu rozbije okno, nie vinníka. Takže je to v poriadku.