Linuxová grafika - chaos v pojmech

Bobs

Linuxová grafika - chaos v pojmech
« kdy: 23. 08. 2013, 17:03:10 »
Ahoj všichni, hledám nějaký zdroj informací, který vysvětluje pojmy typu display server (X11, Mir, Wayland), grafické prostředí (XFree86, GNOME, KDE,....), uživatelské rozhraní (GNOME shell, UNITY pro GNOME, plasma desktop pro KDE, atd...) dále pojmy XWin, atd....atd.....
Jedná se mě pokud možno o nějaké ucelené vysvětlení toho jaké jsou logické vazby mezi tím, co jednotlivé pojmy reprezentují, o jaké vzájemné vrstvy se jedná - co je nad a pod čím, co s čím jak komunikuje, co je na stejné logické úrovni a co je tedy čím případně zaměnitelné, apod.... prostě mám ve všech těchto záležitostech děsný guláš, který bych chtěl změnit v pořádek :) Pochopitelně jsem zkoušel Wikipedii, různě jsem googloval, ale nic co by mi "sedlo" jsem bohužel nenašel.
Abych přiblížil o co mě jde konkrétně. Např. v oboru sítí existuje značné množství infos které výborně popisují vrstvy TCP/IP, jejich namapování na ISO/OSI, vysvětlují jednotlivé protokoly, jak spolu vzájemně komunikují jednotlivé vrstvy, atd...atd....Kvalitní literatury, videí, slidů, dalších info zdrojů je o tomhle tématu mnoho, takže je poměrně snadné v této oblasti si udělat jasno. Nevíte o nějakém kvalitním info i pro unixovskou grafiku? Je mě v podstatě jedno jakou podobu to bude mít konkrétně (video, text).
« Poslední změna: 23. 08. 2013, 22:10:01 od Petr Krčmář »

davkol

Re:Linuxová grafika - mám pekelný chaos v pojmech.
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2013, 17:38:08 »
To je jednoduché. Je X server, Wayland nebo Mir. Nad tím běží správce oken (KWin, Xfwm, Metacity, Compiz aj.) a kupa dalších nástrojů jako panel, správce plochy apod. Někdy se té kupě nástrojů společně s používanými knihovnami a třeba i sadou aplikací říká desktopové prostředí (GNOME, KDE Desktop Workspace, Xfce). GNOME Shell a Unity jsou něco jako správce oken nad GNOME. Plasma je pro změnu náhrada správce plochy a panelu v prostředí KDE (poznámka: KDE jako takové je dneska komunita, která dělá de facto více prostředí a kupu aplikací).

Bobs

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2013, 19:29:25 »
to davkol: Takhle zhruba to chápu, mě ale šlo spíš o podrobnější rozbor logických vztahů mezi těmi jednotlivými entitami či jak to vlastně nazvat.
Např. Compiz, KWin, Mutter jsou window managery a nad nima leží desktop environment (GNOME, KDE....), ještě nad tím leží user interface Unity, GNOME shell (pro GNOME), příp. plasma desktop (pro KDE4). Je mě jasné, že se jedná o různé vrstvy, různé míry abstrakce práce s grafickými objekty. KWin a Compiz je zaměnitelný, oba mohou ležet pod KDE4, ale GNOME shell je plugin Mutteru!!! Proboha proč?? Kde je nějaká logika v tom aby user interface byl pluginem window manageru??  Z toho pak plyne, že není možné GNOME podložit Compizem pokud používáme uživatelské rozhraní GNOME shell, ale pokud použijeme Unity, tak to možné je. A takovýchto různých závislotí a vztahů, které naprosto nechápu a nevidím v nich logiku, jsem našel celou řadu, takže výsledek je jen zmatek. :)
Naproti tomu ty zmíněné sítě jsou dokonale transparentní. :)
Proto jsem se zeptal jestli náhodou nevíte o nějakém uceleném a lidsky napsaném infu, které by tyto záležitosti vysvětlovalo, nejlépe i pomocí obrázků. :)

« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2013, 20:07:16 »
Asi máš trochu mylnou představu, že s těmi věcmi, které zmiňuješ, je to jako u těch sítí - že http je prostě nad tcp. Pokud hledáš takovéhle vztahy, tak ty tam nejsou (resp. ne u těch pojmů, které zmiňuješ).

V základu je to tak, že máš XWindows server (aka X11, Xorg, XFree86) který dostává povely od aplikací a podle těch povelů něco zobrazuje. Všechno ostatní jsou jenom aplikace (některé trochu "privilegované", ale to je detail). To jsou jediné vrstvy, které tam při takhle vysokoúrovňovém pohledu jsou.

No a jedna z těch aplikací je tzv. window manager, který různě šibuje s oknama jiných aplikací. Další aplikace je třeba nějaký panel nástrojů (dole, nahoře, naboku...) a ještě další aplikace je třeba textový editor Kate.

Existují jakési "balíčky"/shluky/funkčně provázané konglomeráty aplikací, kterým se říká "desktopové prostředí" - Gnome, KDE, XFCE, ... Ale pořád to jsou jenom samostatné  aplikace. Pokud víš, jak na to, můžeš si vzít jeden panel z Gnome, druhý panel z KDE a window manager z XFCE. Nebo můžeš mít puštěný Kate úplně bez čehokoli jiného, i bez window manageru.

To, že něco nejde jak říkáš "podložit" něčím jiným, je obvykle proto, že ti na jednom X-serveru může běžet jenom jeden window manager. Takže pokud ty dvě aplikace obě plní roli window manageru, tak prostě nejdou spustit zaráz. Jinak se lae fantazii meze nekladou.

Když to shrnu, není žádne KDE, které by běželo nad KWin. Můžeš si klidně spustit KDE a KWin sestřelit. Zůstanou ti okna bez okrajů a titulků a nebudeš s nima moct pohybovat, ale ty aplikace běží dál (resp. tohle je stav, který byl kdysi, dneska už je to asi tak provázané, že to stejně popadá všechno ;)

Bobs

« Odpověď #5 kdy: 23. 08. 2013, 21:36:24 »
to Ramtech : Díky za link. Je vidět, že nejsem jediný majiel guláše v téhle záležitosti.
to Mirek Prýmek: Díky za obsáhlý výklad. Už si to uvědomuji, že můj pohled byl opravdu mimo realitu a srovnávat to s celkem vzorným vrstvením v sítích zjevně není na místě. Teď během noci si trochu zalaboruji. Zkusím rozjet pouze win manager bez dalších "dekorací". Tyhle věci se zjevně nejlépe pochopí experimentováním.

slonik

« Odpověď #6 kdy: 23. 08. 2013, 22:20:25 »
Je to velice jednoduche. V kerneli mas moduly, GPU a manazery buffrov. Tieto buffre mozu byt bud v shared memory, alebo na gpu. Dalej v kerneli mas TTM, KMS, GEM a DRM. Z DRM z user space komunikuje kniznica libdrm. X server je jedno obrovske monstrum, ktore tu preziva uz pekne dlho. V x serveri mas device dependent x moduly, pre radeon, nouveau, intel atd. Mozes mat v X aj proprietarne moduly ako nv nvidia. Dalej je tam kniznica mesa, ta poskytuje  gpu drivere ci uz klasicke alebo po novom Gallium. V mesa mas desktop open GL api, to obvykle vyuzivaju aplikace. Dneska tam je uz aj openGL ES 1, 2, tieto su popularne hlavne na embedded/mobilnych zariadeniach. Samozrejme buffer manazment GBM. Potom mas Mesa EGL egl_dri2 driver, to je vylepsene dri, pouziva ho vlastne X server. Stale je rozsirene aj glx, xvideo atd.

To je v podstate vsetko. Zvysok - toolkity Gtk, Qt, enlightement su trivialne veci pretoze su to v podstate puhe enginy pre aplikacie. Nad tym bezia samotne aplikacie. ok?

Ramtech

Re:Linuxová grafika - chaos v pojmech
« Odpověď #7 kdy: 24. 08. 2013, 00:34:02 »
KDM / XDM atp. = Display Managers ak ich killnes zhodíš X-ká

sova

« Odpověď #8 kdy: 24. 08. 2013, 12:04:53 »
Bobs:
tiež sa v tých skratkách nevyznám a dlho mi trvalo, kým som ako-tak pochopil nejaké súvislosti, tak som si začal robiť poznámky -  ale nečakajte nič ucelené, zodpoedajú štýlu dnešného linuxu - trocha chaotické (sú to len moje poznámky), neúplné, niečo z toho je už zastaralé, ale možno Vám to pomôže nájsť nejaké základné odpovede a ďalej hľadať, tu sú: https://sites.google.com/site/lubolinux/desktop/sprvcovia-okien
Odkazy na články vysvetľujúúce niektoré skratky označujúce súčasti desktopu sú tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Freedesktop.org
Snáď Vám to trocha pomôže zorientovať sa v tom chaose.

Mirek Prýmek:
pekne vysvetlené. Škoda, že človek, ktorý sa vo veci chce zorientovať, ľahko získa mylnú predstavu - práve vďaka neexistencii nejakých ucelených informácií. Zrozumiteľných odpovedí na fórach, ako je tá Vaša, tiež človek veľa nenájde. Keď sme boli mladší, mali sme tu Linux Documentation Project (LDP - rôzne Howto dokumenty), z ktorého sa dalo veľa naučiť. Mám pocit, že dnes nám tu ostal už iba chaos. Niečo sa dá nájsť na Wikipédií, občas pomôže dokumentácia k distribúciám Arch, Gentoo, RedHat, ale niečo, čo by pomohlo na úvodné zorientovanie sa chýba. Dokumenrácia k Debianu (ktorý používam) je obsiahla, ale nie je to ono.

hrosik

« Odpověď #9 kdy: 24. 08. 2013, 12:40:52 »
to slonik: Obavam sa, že tvoja odpoved mu pomohla asi tak, ako ked ti doktor povie, ze mas zvysene CRP, ALP, AST a GMT,  zvyseneé  WBC a znizene RBC, CT ukazuje zhrubnutu kolonalnu stenu v transverzalnej casti, histologicka analyza ukazuje infiltracu lymfocytmi v mezenteriu a ma podozrenie ze trpis idiopatickou enterokolickou flebitidou a venulitidou. Vacsina ludí z toho nezisti ani ci ich ma boliet hlava, brucho, alebo ci im hrozi infarkt alebo porazka (z toho co som napisal vela nezisti ani doktor, pretoze som si to vymyslel).
To je v podstate vsetko. ok?