Systém pro otce podobný Win XP

SUK

Systém pro otce podobný Win XP
« kdy: 22. 08. 2013, 15:37:24 »
Zdravicko, pani a damove.

Poridil jsem pro otce postarsi PCcko a premyslim, co na to hodit. Sam pouzivam Arch s Openboxem, ale z toho by asi radost nemel. Je to clovek hodne haklivej na zmeny - staci, aby v speed dialu chybela jeho oblibena stranka a uz "je to rozbity".

Doted pouzival winXP. Takze chci neco s co nejvice podobnym vzhledem a ovladanim. Muze to byt reseni jiz z vetsi miry hotove, nebo to vic ci min slozim sam. Zajima me tedy predevsim:

Distro? Sam mam zkusenosti s Archem a Debianem, neco nad tim?
*box nebo rovnou nejaky balik ala KDE?
Souborovej manazer (s nejakym rozsirenim, aby fungoval i na desktop), hudebni prehravac, prohlizec obrazku ...

Doporucite neco? Dekuji moc! :)
« Poslední změna: 22. 08. 2013, 15:56:09 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:OS pro otce
« Odpověď #1 kdy: 22. 08. 2013, 15:46:05 »
Bez parametrů PC se těžko radí, ale distro které dobře podporuje LXDE není k zahození. Hudebni přehrávač třeba Audacious v GTK vzhledu, nikoliv Winapskej, prohlížeč obrázků třeba gThumb .... jsou i rychlejší jako třeba Viewnior .... záleží co od toho potřebuješ.

k77

« Odpověď #2 kdy: 22. 08. 2013, 15:46:51 »
ja som rodicom predcasom nainstaloval Arch s Gnome 3.. predtym pouzivali Ubuntu s gnome 2.. Samozrejme update a spravu systemu robim ja ked som z casu na cas doma.

« Odpověď #3 kdy: 22. 08. 2013, 15:53:43 »
Mint s MATE
Děkuji za možnost editace příspěvku.

jvb

« Odpověď #4 kdy: 22. 08. 2013, 15:54:09 »
Pokud chce co nejvíc Windows-like, tak bych na něm testnul Zorin OS. Já svému otci nahodil Mint s Cinnamonem, a od té doby (6 měsíců) ani jeden telefonát a je spokojený.

iwtu

Re:Systém pro otce podobný Win XP
« Odpověď #5 kdy: 22. 08. 2013, 16:00:41 »
Mojho otca na Windows XP stale otravovali nejake tabulky, ktore som nevedel vypnut. Tak som mu nainstaloval Arch, prisposobil k jeho jednoduchym potrebam a nestazoval si. Po dvoch rokoch sa ho pytam.. "Hoci, a vies ty, ze nemas Windows?" Otec prekvapene odpovedal: "Ja nemam Windows?"

IDDQD

« Odpověď #6 kdy: 22. 08. 2013, 17:49:26 »
Po dvoch rokoch sa ho pytam.. "Hoci, a vies ty, ze nemas Windows?" Otec prekvapene odpovedal: "Ja nemam Windows?"

To jsou vážně výživné story, to musel vymyslet pěkný pták tohle to  ::)
To je jako se podivovat, že blondýna nepozná rozdíl mezi benzínem a dieselem.
Pokud je někdo jen konzument, například bába co jezdí 1x týdně do obchoďáku, tak rozdíl nepozná.
Však on by se divil, kdyby tam chtěl nainstalovat nějakou ****ku a ona nešla.

nuda

« Odpověď #7 kdy: 22. 08. 2013, 18:23:57 »

Ramtech

« Odpověď #8 kdy: 22. 08. 2013, 19:36:30 »
Zorin OS

SUK

« Odpověď #9 kdy: 22. 08. 2013, 20:23:38 »
Bez parametrů PC se těžko radí
Jo, mohl jsem to napsat. Je to P4 na 2.66G s 1GB RAM s tim, ze asi jeste 1G dokoupim.

Prohlidl jsem si tady vase rady a zatim nejvic se mi libi teda to gnome (a to teda gnome nemam moc rad), takze pro zacatek pujdu do nej. Kdyz to nepujde, tak bud ZorinOS nebo Mint MATE.

Zatim dekuju  ... prave jsem se dal do instalace :)

Komo

« Odpověď #10 kdy: 23. 08. 2013, 00:24:43 »
Takisto sa priklanam k MINT s MATE desktopom.

Hadam 6 rokov som pouzival ubuntu ale chcel som zmenit, podla mna som zmenil dobre. Je to user friendly, velmi svizne a vlastne to je vsetko co potrebujes.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 23. 08. 2013, 11:06:14 »
Jo, mohl jsem to napsat. Je to P4 na 2.66G s 1GB RAM s tim, ze asi jeste 1G dokoupim.

Na podobne herce s 3 GB pameti mi frci Debian testing s LXDE. A ze zacatku tam byl jen 1 GB, ty dva jsem vystoural z vraku a pridal, abych mohl mit apraseno ve Firefoxu spoustu otevrenych stranek, ale jinak by to ani nebylo potreba.

« Odpověď #12 kdy: 23. 08. 2013, 11:37:49 »
Jakékoliv distro a k němu http://xpde.holobit.net/index.php

« Odpověď #13 kdy: 23. 08. 2013, 11:45:45 »
Koukam že to nejde stáhnout ale nějakej link : http://xpde.warbricktech.com/releases/xpde-0.5.1.tar.gz

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #14 kdy: 23. 08. 2013, 15:15:31 »
Koukam že to nejde stáhnout ale nějakej link : http://xpde.warbricktech.com/releases/xpde-0.5.1.tar.gz

Proboha, nic takového neinstaluj, vždyť je to staré, a bez podpory! Nehledě na to, kdo ví, jak moc je to děravé? XP je nejblíže LXDE, v obsluye je v mnohém i předčí!