Mozna mi neco uniklo, ale zda se mi, ze motate dohromady L2 a L3 vrstvu. Minimalne na posledni vetou (otazkou) jsem premyslel, ale vubec mi nedava smysl.
Ve zkratce : pokud resite port-based VLAN na manag. prepinaci, pohybuje te se na Layer 2, kde resite MAC adresy. To co popisujete jako virtualni rozhrani je ve skutecnosti tzv. management rozhrani (v pripade, ze switch podporuje i L3 muze byt pouzito i jako vychozi brana pro danou VLAN). Trunk port ma pak vyznam pri spojeni vice prepinacu nebo i pripade pripojeni serveru ci jinych zarizeni, ktere podporuji standard pro znackovani ramcu - 802.1Q.
Pokud vam jde o to, ze chcete propojit dva pocitace v ramci definovane VLAN 10, staci, kdyz oba budou pripojeny k portu, ktery je v rezimu access pro VLAN 10. Jakou tyto stroje budou mit IP uz je prepinaci celkem jedno.
Pokud by byly stroje na ruznych prepinacich, je treba zajistit, aby se VLAN 10 mezi temito prvky prenasela - to zajistiti spravne nakonfigurovany trunk port.
Jeste mne mate to, ze pisete, ze VLAN 10 je nativni - nativni VLAN byva vetsinou VLAN 1, i kdyz to lze samozrejmne snadno zmenit.