Test disku Samsung M3 Portable

Pupi_1

Test disku Samsung M3 Portable
« kdy: 12. 08. 2013, 12:52:19 »
Tri dni dozadu som si kupil externy disk Samsung M3 Portable 500gb 2,5". Ako prve som ho zacal testovat utilitami (SeaTools for Windows) od vyrobcu, ci neobsahuje ziadne chybne sektory. Spustil som Short test a ten mi skoncil failed s tym, ze jeden sektor je vadny. Tak som skusil pustit Long Generic test vcera o 10:00 a este stale bezi a to nie je ani polovicka toho testu. Nechce sa mi verit, ze tak dlho kontroluje ten disk. Mate niekto skusenosti s tymto toolom? Pouzil som HDTune Pro a CrystalDiskInfo a oba nastroje hlasili, ze disk je v dobrom stave. Zaraza ma ale ten vysledok toho Short testu.
« Poslední změna: 12. 08. 2013, 13:08:49 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:Test disku Samsung M3 Portable 500gb 2,5"
« Odpověď #1 kdy: 12. 08. 2013, 12:57:04 »
Prosímtě, když máš fungl nový disk a už nástroj výrobce hlásí vadný sektor, tak to okamžitě vrať a přestaň dumat nad nesmrtelností chrousta.

Mrkev

Re:Test disku Samsung M3 Portable
« Odpověď #2 kdy: 12. 08. 2013, 14:03:38 »
Řekněme, že 500 GB uváděných výrobcem je 476 GB tak jak je počítáme běžně. Dále pak předpokládejme (protože ty nic nepíšeš), že běžný USB 2.0 disk po "zprůměrování" můžeme číst "sekvenčně" takto: 1/3 rychlostí 25MB/s, 1/3 rychlostí 18MB/s, 1/3 rychlostí 7MB/s. Celkově to vychází na 10,5 hodiny. Pokud ten testovací program něco čte opakovaně... Protože tento program navíc nemusí test provádět tak, že čte data sekvenčně, ale přistupuje k nim po jednotlivých blocích s určitou mezioperací...

Pokud se ale podíváš na rychlost, pokud ji někde vidíš uvádět (klidně v blocích otestováno/zbývá), bude ti to jasné.

Setkal jsem se s tím, že Western Digital Data LifeGuard Diagnostics může číst podobně velký disk i déle než 24 hodin (oprace nulování a následný pokus o přečtení).

Mrkev

« Odpověď #3 kdy: 12. 08. 2013, 14:16:58 »
Pro slovíčkáře, jako je třeba Lol. Čtením jsem pochopitelně myslel zápis. Samotné čtení jsem do toho nechtěl tahat, protože kdo ví jak to probíhá.

Prostě, pokud ten test dělá podobnou operaci jakou jsem uváděl (nulování), pod těch deset a půl hodiny se nedostaneš, protože to bude minimální doba potřebná pro zápis do všech sektorů.

Jak říkám, pak záleží na režimu testu. Klidně se ta doba může zdvojnásobit. Při špatném návrhu tohoto testu (zápis a následné čtení po malých úsecích), nebo při pokusech opakovaně zapisovat na vadné médium, se může i ztrojnásobit.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 12. 08. 2013, 14:20:31 »
Pro slovíčkáře, jako je třeba Lol. Čtením jsem pochopitelně myslel zápis.

Tady je zbytečný slovíčkařit. 2TB disk od WD, full test s tím jejich testovacím zázrakem víc než dva dny. Je potřeba si uvědomit, že ty diagnostický křápy ještě navíc běžej pod DOSem.

Nicméně nevím, proč takhle mrhat časem s vadným fungl novým diskem.

Pupi_1

« Odpověď #5 kdy: 12. 08. 2013, 17:17:05 »
No tak ja som skusil nastroj Samsung Drive Manager, ktory je priamo na disku a tam je aj diagnostika. Pustil som Rychly a aj kompletny test a obidva vysli, ze disk pracuje "cisto". Takze neviem ci ten SeaTools for Windows nie je az taky korektny, ale program co bol priamo na disku oznacil disk za bezchybny.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 12. 08. 2013, 18:08:51 »
Zkuste pustit ten kratky smart test, jestli tam ten blby sektor furt je. Treba se prealokoval do hotfixu.

Pupi_1

« Odpověď #7 kdy: 12. 08. 2013, 19:03:32 »
takze som to skusil znova a vysledok:

Unfortunately, your Seagate product has failed an important diagnostic test, possibly caused by problem sectors which are difficult to read.  Now is a good time to make sure that you have a current backup of your important data.  If you have not done so already, please consider running the Long Generic test on your external drive.  This test has the ability to repair problem sectors that are difficult to read.  For more information on this subject, see the Help file topic "Bad Sector Found".

Neviem ci to moze byt aj tym, ze ten softver SeaTools for Windows je urceny na Seagate disky a ja mam Samsung, i ked samsung to odpredal Seagate. Soft pribaleny na disku hlasi, ze vsetko je OK. Tak babo rad :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 08. 2013, 00:13:50 »
Tak asi vytisknout a jit to hodit i s diskem na hlavu prodejci.

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 13. 08. 2013, 00:21:34 »
Tak asi vytisknout a jit to hodit i s diskem na hlavu prodejci.

Asi tak nějak.  ;D

Juri

« Odpověď #10 kdy: 13. 08. 2013, 10:12:08 »
lenze toz otazka comu verit. Softver pribaleny na disku hlasi ze disk pracuje OK. HDTune Pro hlasi vsetko OK. CrystalDiscInfo - OK. SpeedFan - OK. SeaTools - Fail. Len tak zo srandy som skusil pustit tuto utilitku SeaTools na moj disk znacky Hitachi v NB a pustil som ten isty ten. Dopadol OK. Co ma velmi milo prekvapilo nakolko moj disk v NB uz ide do vecnych lovist pretoze ma uz niekolko tisicok chybnych sektorov. Pritom ostatne programy ako HDTune, CrystalDiscInfo, SpeedFan mi pisu same warningy. Takze neviem ci mozno brat udaj zo SeaTools za vierohodny :)

Jirka1

« Odpověď #11 kdy: 13. 08. 2013, 10:31:59 »
Pusťe si nějaký SMART monitor, třeba ten ve Speedfanu. Pokud budou hodnoty ReallocatedSectorCount a CurrentPendingSectorCount nenulové, je to rovnou na reklamaci. Třeba s tím diskem někdo praštil ve skladu, to se bohužel stává.

Mrkev

« Odpověď #12 kdy: 13. 08. 2013, 11:14:12 »
Zrovna nuluji sektory na 640GB Toshibě (připojené pomocí WD řadiče SATA/USB2.0) nástrojem WD Data LifeGuard Diagnostics (což není aplikace běžící nad DOSem) a vypadá to, že do dvanácti hodin to bude hotovo.

Co se tohoto SW týká, tak mohu jen říct že S.M.A.R.T. mají udělaný tak šalamounsky aby nezobrazoval "Raw value", ale jen Value, Treshold, Worst. Jsou to nic neříkající hodnoty (zpravidla 0,1,10,20,50,100) a celé to je uděláno jen tak aby WD zákazník byl trvale ujištěn, že disk je v pořádku a pokud náhodou ne, že to určitě není na reklamaci.

Někteří jste mi v diskusi ohledně S.M.A.R.T. radili abych disk - s 25 realokovanými sektory, během 12 požadavků na realokaci, ty tři sektory čekající na realokaci zatím zmizeli - reklamoval. Podle tohoto nástroje by mi WD reklamaci zamítl, i když je podle jiných nástrijů životnost disku pouhých 42% (44% po zmizení pending sektors).

Prostě ten nástroj od WD je úplně na hovno, ale umí vynulovat sektory, takže se časem dozvím ještě možná spoustu zajímavých věcí jak na tom ten disk doopravdy je.

On totiž systém Windows nějak bránil čtení jednotlivých sektorů disku a zřejmě jen proto, že je na disku umístěna kopie systému Windows. Při pokusu o provedení testu čtením (na úrovni sektorů, uvedeným nástrojem WinDlg) jsem narazil na spoustu zdánlivě vadných sektorů (musíte vždy potvrdit, že má nástroj pokračovat). Poté když jsem udělal rychlý přepis začátku a konce disku a zničil tak všechny logické struktury jsem přistoupil k testu nulováním celého disku, a zatím žádná chyba.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 13. 08. 2013, 13:47:10 »
lenze toz otazka comu verit. Softver pribaleny na disku hlasi ze disk pracuje OK. HDTune Pro hlasi vsetko OK. CrystalDiscInfo - OK. SpeedFan - OK. SeaTools - Fail. Len tak zo srandy som skusil pustit tuto utilitku SeaTools na moj disk znacky Hitachi v NB a pustil som ten isty ten. Dopadol OK. Co ma velmi milo prekvapilo nakolko moj disk v NB uz ide do vecnych lovist pretoze ma uz niekolko tisicok chybnych sektorov. Pritom ostatne programy ako HDTune, CrystalDiscInfo, SpeedFan mi pisu same warningy. Takze neviem ci mozno brat udaj zo SeaTools za vierohodny :)

Treba software pribaleny na disku je navrzen tak, aby fandil svemu oblibenemu vyrobci disku. Ale smart test je take pribaleny na disku. Tak kdyz dava spatne vysledky, tak proc neoperovat radsi tim? Vytahnu ty vysledky, ktere jsou pro me vyhodnejsi.

Juri

« Odpověď #14 kdy: 13. 08. 2013, 22:28:19 »
smart test som nenasiel. ale presiel som to HDtune pro a vsetky sektory ukazuje ako OK.