Samovolné klikání na Lenovo X300

Samovolné klikání na Lenovo X300
« kdy: 07. 08. 2013, 01:21:09 »
Mam nainstalovany archlinux 64bit na lenovo x300.  Nainstalovane prostredie fluxbox. Touchpad som zakazal.  Ako mys pouzivam trackpoint(klitoris), lenze casto urobi klik sam od seba, alebo sa hybe sam od seba...
Neviem cim to moze byt, viete poradit? Vdaka
« Poslední změna: 07. 08. 2013, 10:25:57 od Petr Krčmář »

Re:Lenovo X300, archlinux a samovolne kliky, pohyby kurzoru
« Odpověď #1 kdy: 07. 08. 2013, 08:12:04 »
Urcite bude nejaka chyba v konfiguracii, skus prejst wiki

http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_configure_the_TrackPoint

Myšák

Re:Samovolné klikání na Lenovo X300
« Odpověď #2 kdy: 07. 08. 2013, 11:06:36 »
Mám jednu drátovou myš (Trust MI-2520p), za pár korun, která funguje jen jako záložní když má bezdrát výpadek (nenabité baterie). Kromě toho, že je to lagric který má problém s reakcí na stisk tlačítka (částečně možná kvůli malé velikosti a problému trefit se), má ještě jeden problém. Myš stojí na stole bez pohybu, ryce od ní daleko, kurzor na obrazovce se pohybuje. Myslím si, že je to díky vnitřní konstrukci, kdy nesprávná citlivost toho děleného kolečka je čidlem (vlastní čip, logika myši) špatně vyhodnocována jak pohyb. Toto se děje nepravidelně, a stačí myš dát do jiné polohy kterou senzor (čip) vyhodnotí jako bez pohybu.

P.S.
Pochopitelně můžeš zkusit zařízení vyčistit. U mne to ničemu nepomohlo.

« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2013, 12:21:42 »
Mám jednu drátovou myš (Trust MI-2520p), za pár korun, která funguje jen jako záložní když má bezdrát výpadek (nenabité baterie). Kromě toho, že je to lagric který má problém s reakcí na stisk tlačítka (částečně možná kvůli malé velikosti a problému trefit se), má ještě jeden problém. Myš stojí na stole bez pohybu, ryce od ní daleko, kurzor na obrazovce se pohybuje. Myslím si, že je to díky vnitřní konstrukci, kdy nesprávná citlivost toho děleného kolečka je čidlem (vlastní čip, logika myši) špatně vyhodnocována jak pohyb. Toto se děje nepravidelně, a stačí myš dát do jiné polohy kterou senzor (čip) vyhodnotí jako bez pohybu.

P.S.
Pochopitelně můžeš zkusit zařízení vyčistit. U mne to ničemu nepomohlo.

To co popisujes mi dela myska A4Tech G7 pokud je polozena na lesklem svetlem povrchu v mem pripade bilej stul, kurzor mi vesele poskakuje po obrazovce ale jak pouziju podlozku/noviny/nebo bilej papir prestane to, vadej ji leskel povrchy :)
Nobody is perfect, but i'll try my best!

« Odpověď #4 kdy: 07. 08. 2013, 15:54:15 »
Toto je notebookova mys....mam ibm x41 no problem...a starsi...

Myšák

« Odpověď #5 kdy: 07. 08. 2013, 19:11:36 »
Jirko, ta myš to dělá i na absolutně matných površích.

Rado, právě proto že si myslím že je chyba v designu čidla (čítače) a stejný princip je uplatněn i v trackpointu... namáhal jsem se odpovědět. Takže pokud to nezačalo dělat náhle a z zničeho nic, myslím že jde o "chybu" HW. Pokud to začalo náhle a předtím vše fungovalo správně, stále je nejpravděpodobnější "chyba" HW a vyčištění může pomoci. Ono se totiž to kolečko, nebo dioda či snímač, různě zasírá prachem a výkon čítače se pak snižuje. Problém mohou dělat i nečistoty bránící plynulému přenosu otáčivého pohybu, i samotné otáčení kolečka čítače.

« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2013, 20:31:42 »
Bol tam windows a tam to slo dobre. Ja som to kupil pouzite, nejako to neviem zvazit.
Co je cudne, ze to robi tak, ze hlavne ked sa zapne notebook to ide bez problemov, potom to robi castejsie. Nerobi to vkuse, len ako sa tomu zachce....

davkol

« Odpověď #7 kdy: 07. 08. 2013, 21:12:50 »
Podobný problém (kurzor občas ujížděl do rohu obrazovky, klikání fungovalo podivně) jsem měl u externí klávesnice SK-8835, AFAIK tam jde i chybu firmware, kterou řeší ovladače pro MS Windows a v GNU/Linuxu to funguje správně při správné konfiguraci hvězd.

To, o čem se zmiňují výše ohledně myší, je téměř jistě vada senzoru, to s klitorisem nesouvisí.