Desktop pro vývoj do 20 000 Kč

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
Desktop pro vývoj do 20 000 Kč
« kdy: 24. 07. 2013, 17:45:55 »
Ahoj,

plánuji z domova vyvíjet Python/Django aplikace a dělat další spíše pracovní věci, můj požadavek na sestavu je, aby byla malá, málo hlučná a utáhla 2 monitory, přičemž chci utratit za vše i s příslušenstvím do 20.000,- Kč

Sestavil jsem si seznam věcí - http://www.czc.cz/6uqctvbcgmia4a08hvr4g81hqe/seznam + 2x monitor za cca. 7.000 Kč celkem - http://www.alza.cz/24-benq-gl2450hm-d262178.htm

Mám pár dotazů, chtěl bych tam virtualizovat 1 linux (což podle mě sestava bez problémů utáhne), ale kvůli ovladačům a tak tam budu asi mít v základu Windows 7. Myslíte, že je taková sestava možná s podporou ovladačů, aby to běželo celé na Linuxu bez problémů (moc tomu odmítám věřit, podle mě čistě Linux na desktopu znamená jen problémy, i když jsem jeho příznivce na servery).

Taky by mě zajímalo, jestli mi s tou integrovanou grafikou poběží 2 monitory, podle mě jo??? A jestli máte někdo zkušenosti s tím, jak počítače staví CZC.cz?
« Poslední změna: 24. 07. 2013, 17:51:08 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Desktop pro vývoj do 20 000 Kč
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2013, 17:59:23 »
CZC je velmi dobrá firma, postaví to jistě dobře. Ale za těch 20000 kaček už je i velmi solidní notebook, který poslouží úplně stejně. Jinak jsem se nedočetl, co tam je za WiFi, možná jsem to jen přehlédl. Jinak nevidím důvod, proč by tam neměl Linux jít.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2013, 18:05:58 »
CZC je velmi dobrá firma, postaví to jistě dobře. Ale za těch 20000 kaček už je i velmi solidní notebook, který poslouží úplně stejně. Jinak jsem se nedočetl, co tam je za WiFi, možná jsem to jen přehlédl. Jinak nevidím důvod, proč by tam neměl Linux jít.

Jenomže já potřebuji 2x 24 palců monitory, na laptopu se nic vyvíjet nedá, i těch 17 palců co je u laptopů maximum je mi málo. Jenom ty monitory stojí 7.000 Kč...

Proč by to nemělo na Linuxu jít? UEFI bios, podpora intel integrované grafiky, podpora integrované wifi na základní desce. Problém je, že to nemůžu koupit, a pak případně pořídit Widle, protože ty OEM se dají koupit jen s počítačem...

gamer

« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2013, 18:24:46 »
CZC je velmi dobrá firma, postaví to jistě dobře. Ale za těch 20000 kaček už je i velmi solidní notebook, který poslouží úplně stejně.

Taky bych sel do notebooku. Pripojit monitor neni problem a prenositelnost je hodne velke plus.

« Odpověď #4 kdy: 24. 07. 2013, 18:31:44 »
Notebook je dobre reseni nic mene pokud clovek nepozaduje mobilitu ta sestava neni spatna jen bych asi osobne prihodil 64GB SSD na systemovy disk :)
Nobody is perfect, but i'll try my best!

mmm

« Odpověď #5 kdy: 24. 07. 2013, 19:00:37 »
2 x HDMI ports, supporting a maximum resolution of 1920x1200
 - doufam, ze tim mysleli max resolution per port

1x 1TB - jestli to mas na praci, tak bud popremyslej, jestli radsi nevzit 2 i kdyby mensi do Raidu 1 nebo v brzke dobe zainvestovat externi NAS pro zalohy

klavesnici a mys vybirej trochu dukladne, budes s nimi pracovat x hodin denne cely tyden/mesic/rok

Zkus tohle:
http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2412m-led-monitor-24/95043/produkt
testovano v praci pri celodenni zatezi a urcite dobre, navic 1920x1200 na praci mnohem lepsi a je jedno jestli jsi spravce site, firewallu nebo koder. Je to drazsi, ale co ti brani koupit jeden a zainvestovat do druhe jakmile vyinkasujes zakazku.

Tolik me poznatky.

« Odpověď #6 kdy: 24. 07. 2013, 19:01:14 »
W8 oem nejsou vazany na koupi noveho kompu. W7 na toto jsou GGK - o par stovek drazsi.

Chces neco vyvijet a nemas tam SSD? no kdyz chces u kompu zestarnout... (128GB crucial M4 at ti na tom muze jet i ten virtual).

Chladic radsi Freezer 13 protoze gelid ma hlucny vetrak.

Notebook + monitor + dock za ty prachy nekoupi. Nejlevnejsi pouzitelny notebook na tohle, T420 na aukru ~ 15tis. K tomu SSD, dock, monitor a dalsi a je nad 20tis urcite.

Zdroj bych volil uplne jinak (seasonic G nebo zkusit nekde najit ve vyprodeji enermax ErPRO)

nadpis je silne zavadejici kdyz jde o komp za 13tisic. podle nadpisu jsem si brousil zuby na P8C, xeona E3, 16GB RAM a samsung 840 PRO.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #7 kdy: 24. 07. 2013, 19:06:10 »
1x 1TB - jestli to mas na praci, tak bud popremyslej, jestli radsi nevzit 2 i kdyby mensi do Raidu 1 nebo v brzke dobe zainvestovat externi NAS pro zalohy
RAID1 neni zaloha. radsi jeden dovnitr a druhy externi na USB pripojovat jen na provedeni zalohy.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #8 kdy: 24. 07. 2013, 19:17:35 »

Jenomže já potřebuji 2x 24 palců monitory, na laptopu se nic vyvíjet nedá, i těch 17 palců co je u laptopů maximum je mi málo. Jenom ty monitory stojí 7.000 Kč...

Proč by to nemělo na Linuxu jít? UEFI bios, podpora intel integrované grafiky, podpora integrované wifi na základní desce. Problém je, že to nemůžu koupit, a pak případně pořídit Widle, protože ty OEM se dají koupit jen s počítačem...

UEFI už problém není, intel integrovaná grafika také ne, jen co tam je za tu WiFi, s tou může být problém, ale pokud to je též intel, tak to bude bez problému.

insider

« Odpověď #9 kdy: 24. 07. 2013, 20:01:14 »
Jak uz lidi radili, urcite bych alespon zvazil SSD disk, precejn spusteni IDE za sekundu, nebo za 10 se nascita. S podporou linuxu neporadim, ten se mi zase na rok, dva zhnusil. S virtualnim strojem by nemel byt zadny problem.

...podle nadpisu jsem si brousil zuby na P8C, xeona E3, 16GB RAM a samsung 840 PRO.

Nevim, jaky typ aplikaci se vyviji v pythonu, ale jestli pro hladky vyvoj potrebuje takovou overkill sestavu, tak bych se poohlidl po jinem jazyku.

« Odpověď #10 kdy: 24. 07. 2013, 20:24:19 »
Nevim, jaky typ aplikaci se vyviji v pythonu, ale jestli pro hladky vyvoj potrebuje takovou overkill sestavu, tak bych se poohlidl po jinem jazyku.
nevim co je k nepochopeni na tom, ze me takova sestava napadala vzhledem k castce uvedene v nadpisu, ale v realu jsme na 2/3.
navic co je na tom za overkill? naprosto obycejny workstation. neni nic lepsiho nez to vyvijet ve virtualu. k tomu druhy na testovani a pritom potrebujes vystavit fakturu a je to hned. no nasklada se to. Taky jsem si kdysi rikal, ze 12GB je moc a dneska mi to proste nestaci pro spusteni tretiho virtualu...

(pisu v netbeanech, takze RAMka se hodi, ale nejvic mi udelalo SSD)

Milan

« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2013, 07:01:38 »
Moje zkušenost:
Ušetřil bych na desce třeba Gigabyte GA-H77M-D3H 1865,-
Investoval do i5 3330 se čtyřmi jádry, pro virtualizaci lepší řešení. 4345,-
Chladič bych vypustil, ten od Intelu stačí.
Paměti Kingston HyperX black 8GB 1600MHz CL10, 1590,-
Disk bych nechal Seagate, 1585,-
Bednu bych volil Cooler Master Elite 370 černá, 990,-
Zdroj Fortron FSP HEXA 400, 855,-
Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit CZ OEM, 3330,-
a máš to za 14560,- na Alfacomp.cz

Na tu virtualizaci VirtualBox a instalovat Debian, postup třeba zde http://blog.forrest79.net/?p=263

eswrgewrtewrtw

« Odpověď #12 kdy: 25. 07. 2013, 07:44:47 »
na jakekoliv programovani staci stara sunka, jina vec potom je nasazeni programu.
i sileny paralelni vypoctovy program muzu vyvijet na plecce, ale nasadit bych to mel na dobrem stroji.

zpet k otazce za tu cenu bych si zkusil koupit normalni notas stredni tridy treba kolem ceny 13 000 a lcd monitor kolem 7000 a je vymalovano.

« Odpověď #13 kdy: 25. 07. 2013, 07:57:00 »
je rozdil "vyvijet a  furt na neco cekat" (nebo to psat v notepadu abych necekal ale napsat 10 radku za den) a je rozdil "efeketivne pracovat".
Procak az tak dulezity neni, to je fakt. dnesni celer/pentium postaci, ale SSD u me znamenalo zasadni zlom. Na HDD jsem cekal na naseptani 5-10 sekund, furt to "skenovalo extterni zmeny" a ted na SSD nevim co to bylo "pomaly netbeans". a to je mam ve virtualboxu bezicim ubuntu 12.04 s unity 3d.
A dostatek pameti pri dnesnich cenach vubec neni k zahozeni.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 07. 2013, 08:18:32 »
K tomu doporučování laptopů, laptop mám, na přenos je to dobrý, na práci mizerný. Pokud k tomu chcete připojit 2 monitory, potřebujete lepší laptop s dockinou. Přenositelnost je tam nulová i tak, protože jakmile ten laptop vypojíte, rozhodí se vám celá plocha ze 2 monitorů na jeden. Kdybych chtěl pracovní laptop, tak jen ten mě přijde tak na 20k Kč + 3k Kč dockina + 7k Kč monitory, takže bych v tom byl tak za 30k Kč minimálně a výkon laptopů jak je známo prostě oslnivý není. To i ta nejhorší workstation je na tom lépe...

Na tu virtualizaci VirtualBox a instalovat Debian

Co se týká názorů na sestavu, tak ty máš hodně jiné co já, vlastně i na OS. Třebas já mám rád RedHat (alias CentOS), žádný Debian. A co se týká Windows 7 Pro, tak nechápu proč mi je všichni rvou, na domácí počítač jsou úplně k ničemu, ... Další věc, je strašná mýlka, že na virtualizaci potřebuješ strašně silný procesor, pokud virtualizuješ 1 mašinu, tak v pohodě stačí dvoujádro.

UEFI už problém není, intel integrovaná grafika také ne, jen co tam je za tu WiFi, s tou může být problém, ale pokud to je též intel, tak to bude bez problému.

O tom nasazení Linuxu jako primárního OS na desktopu ještě popřemýšlím, spravuji několik stovek serverů na Linuxu, Linux mám rád (teda ten vyladěný od RedHatu), ale na nějaké věci jsou lepší Widle. Někde jsem četl, že Widle 8 OEM už nemusíš kupovat k novému kompu jako u Widlí 7 OEM, kde na jedné faktuře musíš mít minimálně 5 core component počítače. To by mě docela zajímalo, že pokud by se mi znelíbil linux na desktopu, mohl bych dokoupit ty Windows.

Další věc je ta, že mám ve zvyku PC často nechávat usínat, a to přeci jenom na Linuxu úplně super nefunguje. Ono by to asi ušetřilo i dost elektřiny případně času. Jediný problém Windows jsou ty jejich automatické aktualizace, modré obrazovky a restarty počítačů, ale to se zas dá přežít.

Procak az tak dulezity neni, to je fakt. dnesni celer/pentium postaci, ale SSD u me znamenalo zasadni zlom.

Do laptopu jsem si dal hybridní disk a bylo to taky trošku znát na startu systému. Nicméně přidat ho tam můžu vždy, PyCharm zase není tak nenažranej jako NetBeans :)