K tomu doporučování laptopů, laptop mám, na přenos je to dobrý, na práci mizerný. Pokud k tomu chcete připojit 2 monitory, potřebujete lepší laptop s dockinou. Přenositelnost je tam nulová i tak, protože jakmile ten laptop vypojíte, rozhodí se vám celá plocha ze 2 monitorů na jeden. Kdybych chtěl pracovní laptop, tak jen ten mě přijde tak na 20k Kč + 3k Kč dockina + 7k Kč monitory, takže bych v tom byl tak za 30k Kč minimálně a výkon laptopů jak je známo prostě oslnivý není. To i ta nejhorší workstation je na tom lépe...
Na tu virtualizaci VirtualBox a instalovat Debian
Co se týká názorů na sestavu, tak ty máš hodně jiné co já, vlastně i na OS. Třebas já mám rád RedHat (alias CentOS), žádný Debian. A co se týká Windows 7 Pro, tak nechápu proč mi je všichni rvou, na domácí počítač jsou úplně k ničemu, ... Další věc, je strašná mýlka, že na virtualizaci potřebuješ strašně silný procesor, pokud virtualizuješ 1 mašinu, tak v pohodě stačí dvoujádro.
UEFI už problém není, intel integrovaná grafika také ne, jen co tam je za tu WiFi, s tou může být problém, ale pokud to je též intel, tak to bude bez problému.
O tom nasazení Linuxu jako primárního OS na desktopu ještě popřemýšlím, spravuji několik stovek serverů na Linuxu, Linux mám rád (teda ten vyladěný od RedHatu), ale na nějaké věci jsou lepší Widle. Někde jsem četl, že Widle 8 OEM už nemusíš kupovat k novému kompu jako u Widlí 7 OEM, kde na jedné faktuře musíš mít minimálně 5 core component počítače. To by mě docela zajímalo, že pokud by se mi znelíbil linux na desktopu, mohl bych dokoupit ty Windows.
Další věc je ta, že mám ve zvyku PC často nechávat usínat, a to přeci jenom na Linuxu úplně super nefunguje. Ono by to asi ušetřilo i dost elektřiny případně času. Jediný problém Windows jsou ty jejich automatické aktualizace, modré obrazovky a restarty počítačů, ale to se zas dá přežít.
Procak az tak dulezity neni, to je fakt. dnesni celer/pentium postaci, ale SSD u me znamenalo zasadni zlom.
Do laptopu jsem si dal hybridní disk a bylo to taky trošku znát na startu systému. Nicméně přidat ho tam můžu vždy, PyCharm zase není tak nenažranej jako NetBeans