Robotické rameno či jiné zařízení

Re:Robotické rameno či jiné zařízení
« Odpověď #15 kdy: 06. 08. 2013, 09:57:56 »
Což o to také jsem viděl stavebnici, desku s proc.ARM ale jak píši, ten chlapec jde teprve do 8.třídy. A právě na Arduino Uno je hezkých projektů hodně. A půjde i o to řádně, inovativně, robůtka naprogramovat.

I když musím přiznat, že tohle mne dostalo, citace s odkazu Neolkra :  Kooperativní manipulace s objektem
Dva roboti jezdí po čáře. Na trase se může objevit překážka. Jeden robot nemá dost síly, aby s překážkou hnul. Proto čeká na druhého, který mu s těžkým břemenem pomůže a společnými silami vytlačí překážku z dráhy, aby mohli opět volně jezdit.   

« Odpověď #16 kdy: 06. 08. 2013, 10:21:56 »
Třeba tohle by bylo fajn na parapet okna. Ovšem pro začátečníky jako jsem já dost na nic.
http://extrahardware.cnews.cz/hardkernel-uvadi-mini-desku-cipem-exynos-octa-vykonny-arm-za-150-usd

Ivan

Lego
« Odpověď #17 kdy: 06. 08. 2013, 10:42:36 »
Myslim, ze neco takove prodava i Lego (Technics). Jsou to klasicke Lego soucastky, k tomu jsou moturky, serva, ridici deska pripojitelna k PC a nejake SDK(pro Linux a Wokna).

« Odpověď #18 kdy: 06. 08. 2013, 11:11:21 »
Určitě ne, že by to LEGO neumělo ale přijde mi to příliš hotové a součástkami jasně dané. To je více nasměrované než Merkur.

Ono je to tak, že děda toho chlapce je klempíř, otec je přes naftové motory a stroje, já jsem původně vyučen ve dřevu.

Takže kus hliníkového plechu a vrtačka + čas se najde a klukovi prospěje když se naučí držet pilník. Oni mají zatím pracovní výchovu na základní škole spíš v hrabání listí a pěstování zeleniny a kytek.

A podstatné bude to naprogramovat ........... nějaký soft na řízení modelu tanku mám v Samsungu Galaxy SIII již nyní ale o to nám nepůjde. Čímž nechci tvrdit, že to lego neumí ale přijde  i to trochu o jiné koupěschopnosti obyvatel.

Neolker

« Odpověď #19 kdy: 06. 08. 2013, 13:40:37 »
Což o to také jsem viděl stavebnici, desku s proc.ARM ale jak píši, ten chlapec jde teprve do 8.třídy. A právě na Arduino Uno je hezkých projektů hodně. A půjde i o to řádně, inovativně, robůtka naprogramovat.

Nevím jestli jste to četl celé, ale tohle, co jste napsal, odporuje článku, na který odkazuji na konci mého příspěvku na 1. stránce tohoto threadu (http://www.hackvandedam.nl/blog/?p=762).

Proti Arduinu v podstatě nic nemám, pro "hobíky" nejspíše ideální, až na to, že je nuda jak se na Kickstater hemží jeho klony..

Nicméně sám musím uznat, že díky Arduino IDE se naučíte patné návyky, sem tam nelogická jména funkcí, děsnou dokumentaci, bez přímého přístupu k perifériím atd.

To už raději mrkněte na mbed.org, bratrancovi je 11let a dokázal s tím udělat po pár měsících webserver s konzolí na VGA monitoru s pár součástkami a to sám díky dokumentaci a knihovnám .. anebo BeagleBoard, ale to je už vlastně jen lepší RaspberryPi.

« Odpověď #20 kdy: 06. 08. 2013, 14:55:37 »
PS: Arduino je hezká věc, ale nedoporučuji ho viz http://www.hackvandedam.nl/blog/?p=762
Kritiku Arduina chápu, sám nad ním taky docela kroutím hlavou, ale:

1. není pravda, že je nutné psát vše do jednoho sketche
2. rozchodit to je sice dost opruz a vyžaduje to trochu pokročilé znalosti, ale dá se překládat i kompletně v CLI, takže můžu použít libovolné IDE, pokud k tomu standardnímu mám výhrady
3. kritika názvu analogWrite() mně přijde trochu křečovitá - PWM se prostě používá jako "analogový výstup", tak proč to tak nenazvat
4. Progmem v Arduinu existuje, nevím, jak přišel na to, že ne. A i kdyby neexistovalo, co mu brání použít normální avrlibc funkce?

Squirrel

« Odpověď #21 kdy: 06. 08. 2013, 16:02:15 »
Lidi, ten clovek co psal kritiku arduina nestoji na zemi ;-)

1. IDE? proboha proc kritizuje IDE ze nema veci ktere 90% lidi co pouziva arduino nepouzije? pro vetsinu z nich je zaklad odsazovat kod, nauci se nejake konvence na spravne pojmenovani metod, pouzivat komentare.... (a vetsina ani tohle neumi)

to ze sketche nejsou limitovane jen na jeden soubor je dalsi vec.

2. "bad abstraction" / "naming" ? ehm, to ze analogWrite() neodpovida je pravda, nicmene bych si troufil tvrdit ze tohle je pro zacatecnika dobry nazev

3."If you want to learn programming, ‘Arduino’ is not the language you’d like to have on your resume, you want to be able to program in C" tady je pointa kde to nechape, neuvedomuje si ze arduino a hlavne jeho jazyk, je mireno vuci zacatecnikum, datavat do kontextu "C" mi pripada blbost.

4. - zase nepochopeni konceptu "je to pro zacatecniky"

etc....

nevim proc ale nekteri lidi chcou videt v arduino "profi" nastroj, coz neni a v zivote nebude. Je to pro zacatecniky, dava jim to moznosti ktere predtim nikdy nemeli, protoze by museli ztravit tydny nez by jse naucili v C udelat neco co v Arduinu zvladnou za par minut.... A v tom je ta pointa, nikdo kdo predtim neprogramoval nebude mit nervy a ani cas ucit se to tak jak si to tady pan predstavuje, protoze proste nemaj motivaci
Arduinu jim ukaze ten svet a v momente kdy narazi na limity arduina tak vetsinou jsou dost motivovani na to aby presli na neco lepsiho....

P.S: a pokud nekdo zas zacne nadavat ze je to nauci spatnym navykum tak podivejte se do realneho sveta, lepsi delat neco spatne z motivaci a casem se to naucit dobre nez to nedelat vubec a sedet doma na zadeki.

Tom Liberec

« Odpověď #22 kdy: 06. 08. 2013, 17:38:53 »
Squirrel a M.Prymek to pisi dobře. Nedokážu odhadnout kolik lidi ve 12 az 15 letech udrži a jak dlouho, čiste a spravne programování.  Velká část mladých potřebuje poměrne rychle výsledek,  odezvu, jinak od toho uteče.
Už tak se divím, že děcka neprotestují a nevyžadují hračky co si hrají uplne sami, bez nich.
Kromě manuálu jak programovat Arduino je na netu hodně videí. Pokud mládež krmíme slaboduchou reklamou a filmy jenž se rychle hybou a nemusi
Navíc nikdo nikomu nebrání posunout se za čas dál. V podstatě je jedno zda se k tomu mladý člověk dostane přes Arduino, ARM, Lego elektro .......  Uplne v nejhorším se půjde učit kuchařem pokud zjistí,  že jej myšlení nebaví. A ruce bolí tak nějak jinak než hlava z myšlení.

Domnívám se však, že u Arduina je možnost totální deziluze poměrne malá.
Trochu problém vidím v pracovní výchově na  ZŠ a později.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 06. 08. 2013, 17:56:22 »
Co já bych dal v 15 letech za Arduino. Nejpokročilejší součástky, který jsem tenkrát jako samouk chápal, byly tranzistory.

Dostat tenkrát do ruky tahle funkční předvyrobenej celek, jsem dneska pravděpodobně jinde. Myslím, že Arduino + nějaký to servo nebo krokovej motor je dobrej začátek. Drobnosti se nakoupí pak za běhu (drobný součástky, tranzistory, mosfety, diody, atd.)

Pokud je v rodině i někdo přes konstrukce (kov/dřevo), má kluk vyhráno, udělá co mu hlava vymyslí.

Já si tak říkám, že jednou možná udělám "robota" (autíčko), který se bude pohybovat za člověkem, ale nenabourá do něj, ani do jiných překážek a nespadne ze schodů... Proste jen bude následovat a dávat bacha :-)

Zatím se ale soustředím na rozdělanou věc - solar tracker, který napájí sám sebe. Momentálně stojím právě na konstrukci (neexistující, zatím jen v představách). Už mám všechny součástky, nadhozenej základ programu a potřebuju to celý dát fyzicky dohromady a testovat samotný otáčení.

« Odpověď #24 kdy: 08. 08. 2013, 01:18:09 »
LEGO .................   http://lego.heureka.cz/lego-mindstorms-8547-nxt 2_0/#utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Dynamicke-reklamy&utm_term=_inurl:lego.heureka.cz&gclid=CPHGweGx7LgCFYy23godUwcAsg

Tak zrovna láce od 10 let to opravdu není. Velmi se mi líbí tyto stránky :  http://robodoupe.cz/category/programovani/

http://robodoupe.cz/2011/jak-zacit-s-arduinem/

Yarda

« Odpověď #25 kdy: 08. 08. 2013, 07:31:04 »
Tohle byl zajímavý časopis, dokud vycházel. Možná, že v dochovaných číslech by se nějaká inspirace našla:
http://www.robotrevue.cz/
Mně vrtá hlavou nápad připojit na paralelní nebo sériový port nějaké AD a DA převodníky a ovládat je z PC. Akorát, že co jsou u nových PC wokna, která mne jednoduše na ty porty nepustí, nevím, jestli to pro mne nebude neřešitelné. Ale mám schované nějaké PC s MS DOS na kterém lze rozeběhnout GW (nebo nějaký podobný) BASIC kde to není problém.

Trident

« Odpověď #26 kdy: 08. 08. 2013, 08:03:58 »
Je vyborny ze nekdo takhle deti vede. Dneska uz jsou moznosti jine. Ale 8. trida. Neni to trochu pozde vzhledem ke snadno dostupnym technologiim za hubicku? Co si pamatuju tak kluci na ZS zacinali nekdo s SW a nekdo s HW(elektro) kolem 2-4 tridy. Budto za podpory rodicu nebo domu deti a mladeze.  Ale je pravda ze na zacatku 90 let se z kazde tridy vyprofilovali tak 1-3 lidi co jim rodice propasovali nakym zpusobem pocitac ( drahy stroj - pet samYc ). Ucit se ve treti tride asembler MOS6501 neni pro dite nic zazivneho zvlast kdyz chybi vedeni, motivace a neni literatura. A druhej den vam ta slepice ve skole rekne ze zas to dite ve skole chrape... no nic. Vzpominky na detstvi:)

« Odpověď #28 kdy: 08. 08. 2013, 14:38:51 »
Pro Tridenta.
Já se díky prvnímu stroji Sharp MZ-801, tak nějak, systémem ráno v práci do noci u 8 biťáku na týden uvedl do pracovní neschopnosti.
Ovšem už jsem tam pak dlouho nebyl, kurz na VŠ Lotus, rekvalifikace a hurá pro ŽL a živit se částečně sám. Před tím jsem měl doma počítač jen krátkodobě PMD nebo IQ151.
Tady v Liberci to bylo hodně rozdělený podle středních škol kde jsou lidi okolo Atari jinde Commodore atd.......
Dům dětí a mládeže mi něco říká, ještě v 17.letech jsem tam byl hrát šachy.

Pro Yardu.
qBasic a GWBASIC tu ještě mám na origo diketách ......... možná bych vyhrabal někde i systém CPM. DOS jde i emulovat.
Ale opravdu nechci aby se kluk řízl o nějakej rezavej plech v garáži ve skříni.
Takže tu mám novou základní desku, CASE si vybere sám, zdroj, povedeme diskuzi o procesoru atd. ... Má tu Slax na USB ......... brzy jej tu máte s dotazy. Dnes jsem se dostal k objednání Arduina Uno a pár věcí k tomu.
Má FTP připojení na server v Praze. Mám tu nějaký prezentační W 8.1  a on může Home and Student, kromě Linuxu.

« Odpověď #29 kdy: 16. 08. 2013, 00:22:45 »
Arduino je už doma. Už jsme něco malounko i zprovoznili. To programování nebude tak strašný, zatím jsme upravovali jenom jedny hodiny. Výstup na monitor. Zítra dojdou další součástky, jako display, potenciometry, odpory, nějaký další čip tuším k čidlu teploty a vlhkosti.
Docela jsme se vyřádili, chvílemi nebylo kde vařit. Ale začínáme.   www.fanda.itcc.cz 
Omluvte jak to vypadá, je to udělané tak aby si mohl doma přehodit svoje fotky co se týká třeba těch ryb, třeba F4 v Double Commanderu a File Zillou nahrát nazpět. Což už v principu zvládne.