Zapomenuté heslo v BIOSu

Re:Odstranění zapomenutého hasla z BIOSU
« Odpověď #15 kdy: 12. 07. 2013, 13:25:48 »
robin martinez: preco tak komplikovane. Ja som mal IBM, kde bolo presne to iste. Prepojil som to teraz neviem, ci seriovy, alebo paraelny port druheho pc, spustil soft, zapol notas a do par sekund mi vypisal heslo.

Na niektorych notebookoch sa da resetnut nastavenie biosu 10-sekundovym drzanim power tlacidla, ci to ale resetne aj heslo neviem.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #16 kdy: 12. 07. 2013, 13:27:07 »
Tuto situaci bývalo možné na základních deskách běžných PC vyřešit rozpojením
příslušné propojky (jumperu). Není něco podobného na MB tohoto notebooku?

Ne u notebooku skutečně nic takového není, některé starší modely měly nějaké univerzální hesla, které když se při zapomenutí zadali, tak bylo možné se do biosu dostat. Ne nadarmo je odstrnění bios hesla u notebooku celkem slušný business.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #17 kdy: 12. 07. 2013, 13:35:08 »
robin martinez: preco tak komplikovane. Ja som mal IBM, kde bolo presne to iste. Prepojil som to teraz neviem, ci seriovy, alebo paraelny port druheho pc, spustil soft, zapol notas a do par sekund mi vypisal heslo.

Na niektorych notebookoch sa da resetnut nastavenie biosu 10-sekundovym drzanim power tlacidla, ci to ale resetne aj heslo neviem.

10s držení poweru neresetuje heslo. V dobách IBM byla situace trošku jiná, princip je pořád stejný, jen postupy jsou trošku složitější. Navíc proč si nevyzkoušet alternativní postupy a zjistit tak své schopnosti?

3ugeene

« Odpověď #18 kdy: 12. 07. 2013, 14:16:11 »

když nemáš seriový nebo paralelní port, tak to jde těžko :)

pepo

Re:Odstranění zapomenutého hesla z BIOSU
« Odpověď #19 kdy: 26. 11. 2017, 21:54:56 »
počkej na někoho s koulí, ale stejně se zeptám: co to je za notebook?

Já jednou řešil tenhle problém s IBM ThinkPad 42T a nebyla to sranda, musel jsem si udělat z arduina most i2c<>seriová linka a po bootu přečíst celou eeprom a pak v tech souborech hledat pomocí spešl programu to heslo, což byl taky porod, protože si zkus najít v hexa souboru náhodnej řetězec značící heslo.

nevím, jestli to půjde přes odkaz, nicméně tu mám fotodokumentaci:

http://goo.gl/zhRZT

pepo

Re:Zapomenuté heslo v BIOSu
« Odpověď #20 kdy: 26. 11. 2017, 21:55:47 »
je nějaká možnost odstranit zapomenuté heslo z BIOSU, nebo dostat se do biosu?? JE to notebook a bios i boot do windows je zaheslovaný. Nedá se nabootovat ani linux. Napadlo mě vytáhnout baterku, ale to asi nepůjde protože bude natvrdo připájená na desce. Máte nějaké nápady co s tím, kromě hodu pod tramvaj. Díky
[/quote]

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 11. 2017, 22:19:20 »
Nerikej asi, dokud se nepodivas. V nekterych veprovych masinach baterka pripajena je a navic clovek musi ten kram cely rozebrat, aby se k ni dostal. Jinde se da normalne vymenit, i kdyz to treba je nejaka debilni knoflikova baterka, ale s draty a konektory, jakou v krame nekoupis.

nene

« Odpověď #22 kdy: 27. 11. 2017, 06:52:53 »
Tuto situaci bývalo možné na základních deskách běžných PC vyřešit rozpojením
příslušné propojky (jumperu). Není něco podobného na MB tohoto notebooku?

U notebooku? Ses zbláznil. To by si značkovej servis nemoh naúčtovat 1500 za reset toho hesla.

Mylite se, porad tam ten "jumper" je, akorat to neni jumper jako jumper, ale jsou to 2-3 pocinovane plosky na MB, vetsinou nachazejici se pod RAM (u modelu co maji sloty). Protoze skutecni vyrobci zakladnich desek do NTB jsou jen 3-4 (pro ty velky znacky), tak to bude u vetsiny vyrobcu stejny nebo velmi podobne.
Ty piny se musi propojit na nekolik vterin (10? uz si nepamatuju) a samozrejme pri tom musi byt odpojena baterie i napajeci adapter, baterka napajejici BIOS/UEFI musi zustat pripojena.

Drive se pouzivali, jak psak TIGER, univerzalni hesla, to ale rychle praskalo protoze neuhlidas na svete ty tisice techniku co k tomu meli pristup. Pak se pouzivali a mozna jeste nekde pouzivaji (v kombinaci s jumpery) utility pro DOS - po 3-5x spatnem zadani hesla ti BIOS/UEFI napsal jakysi chybovy kod (prakticky hash neceho cim to odemknes, myslim ze to bylo kombinace uzivatelskeho hesla a nejakeho "univerzalniho hesla"), ktery jsi zadal do te utility a ona ni v nekolika krocich (ruzne u ruznych vendoru, u nekoho jeden, u jineho vice) vyplivla kod ktery po zadani odemcel BIOS a mohl jsi heslo zmenit/vynulovat.

Jsou to cesty relativne rychle jak odheslovat zaheslovany BIOS, prave proto aby technici v oficialnich servisech neztraceli cas takovymi blbostmi. A ano, samozrejme si to servis necha zaplatit (ty kdyz budes zakaznikum uctovat hodinovkou tak jim taky nauctujes kazdou zapocatou hodinu sve prace  ;) ).

Podobny figly jsou i na reflash/restore BIOSu/UEFI v pripade ze se pri updatu posere. Napr. kombinace klavesy Fn+power button, pote pripojit adapter (bez pripojene baterie), samozrejme ve spravnem USB portu musi byt zapojena spravne vytvorena USB flashka s BIOSem ve spravnem datovem formatu ;). Kdyz jeste nebylo UEFI ale jen BIOS kterej mel vetsinou kapacitu do/okolo ~1MB, pouzivali se proto USB disketove mechaniky a BIOS musel byt na diskete, tam byvalo jedno do ktereho USB se to strcilo.
* vyse popsana kombinace slouzi jako priklad, nepamatuju si na kterem konkretnim modelu od ktereho vendora to fungovalo  :P

Ani servisy ktery zakaznikum uctuji za tyto sluzby tvych 1500,- nemaji cas ani finance aby se tomu technik venoval nejak dlouho, navic ten retezec lidi ktery se tomu venuji je delsi (logistika, sklady, call centra, expedice, zensky v kanclech, HR, security, uklizecky) a vsichni se musej nakrmit  ::)

Takze podobny veci jsou porad, dneska mozna vice ci mene upraveny ale jsou tu a stale tu budou.
Samozrejme svec se vyviji a i tyto zpusoby obnovy hesla/re-flash biosu maji vyvoj smerovanej k tomu aby se dany zpusob co nejhur dostaval mezi plebs a nesel kdyz uz unikne, aby jim sel velmi tezko zreplikovat.

Je to spatne z pohledu komercniho subjektu?

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 27. 11. 2017, 13:14:03 »
Není mi jasné, jaký motiv má pepo vykopávat tuhle 4 let starou zombie tím, že cituje bez dalšího komentáře staré příspěvky a zasílá je zpět do fóra...