Ničí mi Raspberry Pi SD karty?

Milan Piller2

Re:Ničí mi Raspberry Pi SD karty?
« Odpověď #15 kdy: 10. 07. 2013, 10:35:39 »
Tak se taky pridam a popisu zkusenosti. Vytvoril jsem svoje distro pro ARM a RPi a nez jsem ho dodelal, odesly mi 4karty. Nejhorsi je, ze pak nesly ani pripojit a znovu rozbalit system z PC,protoze byly jen read only, takze byly na vyhozeni. Dnes jedine RPi s kartou plus druha je v USB a automaticky se dela obraz pomoci dd. V pripade poruchy se karty vymeni a jede se dal. Problem je pak jen obcas s velikosti karet, protoze ruzni vyrobci ji maji jinou.
Rozhozeni filesystemu se tyka jak SD karet tak i microSD. Myslim, ze to dela napajeni a pri pretaktovani RPi potrebuje vetsi odber, ktery pripojeni z USB v notebooku nedovede zajistit. Jenomze pokud pretaktujete RPi na 850MHz, tak by odber mel byt stejny, coz je taky divny. Urcite 10class jsou spolehlivejsi.
V soucasne dobe je nova verze RPi s jinymi cipy, ktere vyzaduji jiny kernel a s temi problem doposud neni.
Samozrejme se nesmi RPi vypinat vytazenim napajeciho kabelu a mam to vymakany tak, ze se vypina vypinacim tlacitkem, presto tenhle problem je celkem dost nezadouci.
SD karty se opravdu nehodi pro filesystem.

petr0707

« Odpověď #16 kdy: 10. 07. 2013, 10:49:12 »
Ještě mě napadlo, slot kde strkáš sd kartu v jakém je stavu?? Nemáš tam ohnuté nebo prasklé kontakty?? Je to CHINA bych se vůbec nedivil. Já měl takový problém s USB....

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 10. 07. 2013, 10:52:47 »
Že ti Android likviduje kartu nebo filesystem tomu bych věřil, kdyby to dělal Linux nebo Raspbian přímo tak to by bylo fakt divné...

Ehm... to jádro je jaksi stejné. Ovšem když porovnám to, co zapisuje Android s fsync() zvěrstvem, které při aktualizaci provádí apt...  ::)

3ugeene

« Odpověď #18 kdy: 10. 07. 2013, 12:31:41 »
Díky všem za názory. S většinou tu naprosto souhlasím, nepamatuju se přesně, na co jste se ptali, ale:

1. k raspberry je připojen víceméně jen wifi dongle a pak tranzistorovej mosfet převodník pro i2c (3.3V<>5V), takže nic, co by zdroj neměl zvládat.
2. kontakty jsou ok, podle mě by to jinak nefungovalo snad vůbec. Nicméně je pravda, že ten SD slot je jedna z věcí, který bych autorům omlátil o palici.
3. ad nahovnost FS na SD - taky mě napadlo, že SD karta asi není vhodná jako FS storage, nebo celkově jako zařízení s častou obměnou malých souborů, ale tradá, co s tim na Rpi uděláme, žejo...

nicméně zkusím to rpi rozjet bez přetaktu a uvidíme...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #19 kdy: 10. 07. 2013, 12:43:25 »
ale tradá, co s tim na Rpi uděláme, žejo...

Já nevím, jak to RPi má s bootem, ale co na SD kartu dát jen jádro/initramfs a táhnout systém z USB disku? Nebylo by tohle možný? Na PC bych se nebál mít initramfs třeba na CD a bootovat z Firewire disku ;D

Eskymák

« Odpověď #20 kdy: 10. 07. 2013, 13:22:57 »
Však můžeš mít systém klidně na USB flashce či HDD či dokonce bootovat přes síť ne?

3ugeene

« Odpověď #21 kdy: 10. 07. 2013, 13:28:22 »
nojo, pravda, že něco takovýho už jsem někde četl, asi to vygooglim.... Nebo nenavedete mě někdo?

Lol Phirae

« Odpověď #22 kdy: 10. 07. 2013, 13:32:26 »

3ugeene

« Odpověď #23 kdy: 10. 07. 2013, 13:42:50 »

3ugeene

« Odpověď #24 kdy: 11. 07. 2013, 08:15:38 »
zatím jsem teda nic nedělal, nicméně jsem našel na netu toto:

If you use Class 6 & 10 SD Cards and want an stable running PI :   DON´t  try Overclocking   or you Losing probably DATA

very well then...

Errikk

« Odpověď #25 kdy: 11. 07. 2013, 15:39:26 »
jak jsem psal, zkoumal jsem karty přes badblocks a vyšlo to vždycky ok. To s nefunkčníma aktualizacema mě napadlo taky, ale na netu jsem nenašel nic podobnýho, co by se někomu stalo. A napájení mám vyřešený 12V 2A zdrojem do vlastního stabilizátoru se 78s05
(víceméně toto )

Len taka mala poznamka, a mas ten stabilizator blokovany 100nF keramickymi kondenzatormi? Teraz som pozeral schemu toho RBPI, tam je 100nF kondikov dost, ale kondiky musia byt aj pri stabilizatore (co najblizsie k vyvodom). Bez tych kondikov moze 78s05 kmitat a byt nestabilna.
Dalej by som miesto tych 220uF a 47uF dal tantalove kondiky cca 4,7uF (2,2uF az 10uF) pred aj za stabilizator, pripadne ich pridat k tym 220uF a 47uF. Tantalove su totiz pre taketo impulzne prudy robene, stare pocitace s TTL-kami ich tiez mali. Treba si uvedomit ze RBPI ma len cca 2W, ale odber z 5V zdroja je cca 0,5A co je dost...

Tak skus to spravit, alebo vymenit zdroj, co bude ten RBPI robit.

« Odpověď #26 kdy: 11. 07. 2013, 16:08:24 »
Když už jsme v té kritice uvedeného zapojení, tak se mi taky moc nezdá uvedená horní mez vstupního napětí 35 V, To při použití lineárního stabilizátoru a proudu 0.5A znamená výkonovou ztrátu (35-5)*0.5=15 W, Takže to chce fakt hodně velikánský chladič. Na druhou stranu, v zimě se topení hodí :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #27 kdy: 11. 07. 2013, 16:56:55 »
Ondřej: robin píše, ža do toho dává napětí 12V adaptérem na 2A. Tím pádem je ztráta "jen" 3,5W, což taky chce "chladič", ale to už asi sám poznal a vyřešil :-)

Errikk: Datasheet pro 78S05 uvádí 0.33uF na vstupu a 0.1uF na výstupu, ale takový "drobný" odchylky už jsou asi fuk. Kondíky stojí pár korun a pro sichr se tam dát můžou.

Celkově to ale vypadá, jak sám robin píše, na problém rychlá karta vs. OC, což je svym způsobem trochu paradoxní :-)

trubicoid2

« Odpověď #28 kdy: 11. 07. 2013, 17:18:42 »
zatím jsem teda nic nedělal, nicméně jsem našel na netu toto:

If you use Class 6 & 10 SD Cards and want an stable running PI :   DON´t  try Overclocking   or you Losing probably DATA

very well then...

to asi bude pravda, ja mam dve rpi, v jedne class10 a v druhe class4. Vykon v rpi skoro stejnej (cteni 18MB/s, 600iops class4; 18MB/s, 1000iops class10), ale u class10 se uz nekolikrat rozsypal ext4, presne jak pises. Kdezto u class4 jeste ani jednou. Takze asi koupit class4 karty?

Jeste pry pomahaji volby v /boot/cmdline.txt sdhci-bcm2708.missing_status=0 sdhci-bcm2708.sync_after_dma=0 sdhci-bcm2708.enable_llm=0,
ted to zkousim. Tu dole je Overclock Stability Test skript http://elinux.org/RPiconfig. Zda se, ze je asi potreba ho pustit nekolikrat, aby se problem projevil, ale porad lepsi, ne cekat tydny, nez se rozsype ext4.

Lol Phirae

« Odpověď #29 kdy: 11. 07. 2013, 18:30:30 »
to asi bude pravda, ja mam dve rpi, v jedne class10 a v druhe class4. Vykon v rpi skoro stejnej (cteni 18MB/s, 600iops class4; 18MB/s, 1000iops class10), ale u class10 se uz nekolikrat rozsypal ext4, presne jak pises. Kdezto u class4 jeste ani jednou.

To jseš na tom výrazně líp než já. Ze 4 koupených class 10 karet 4 vadné (nedetekované vůbec nikde). Patrně sem kdysi někdo dovez vagón šmejdů a už několik je prodává.