Ničí mi Raspberry Pi SD karty?

3ugeene

Ničí mi Raspberry Pi SD karty?
« kdy: 10. 07. 2013, 08:21:22 »
Ahoj, jen bych rád polemizoval s někým, kdo by měl podobnou zkušenost. Mám asi rok Raspberry pi model B s 256MB RAM a už se mi stalo asi 4x že se mi nainstalovaný systém (raspbian) nějak rozbil. Buď naprosto, že se musela přeinstalovat karta nebo třeba jen záhadným poškozením filesystemu, kde stačil fsck.

Naposledy včera jsem dal normálně sudo update a upgrade a při upgradování balíčků mi to u dbus napsalo nějakou chybu, že to nemůže vytvořit jistej adresář (nevím přesně kterej) a bum, po restartu mi pi zase nenajelo (ještě jsem nepřipojoval na monitor, takže nevím, jestli to tam něco nehází). Niméně nevím, jestli mám nějaký rozjetý pi nebo jestli je ten raspbian tak nestabilní, ale už mě to docela nebaví. Mimochodem mám už druhou SD kartu, předtím 8GB class 10 verbatim, teď 4GB class 10 Kingston a obě jsou na netu psaný jako vysoce kompatibilní. Zkoušel jsem je projet nějakým badblocksem a všechno bylo ok.

Ještě mě napadá, že mám pi taktovaný zlehka na nějakých 850MHz místo 700, ale nevím, jestli je to tím.
« Poslední změna: 10. 07. 2013, 09:43:49 od Petr Krčmář »

gamer

Re:Ničí mi raspberry pi SD karty?
« Odpověď #1 kdy: 10. 07. 2013, 08:37:09 »
Tak v první řadě bych to vrátil na standardní frekvenci a pak bych teprve řešil, že něco nefunguje:
http://cxcv.de/post/34356721648/fixing-raspberry-pi-sd-card-issues

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 10. 07. 2013, 08:41:37 »
jo, zapoměl jsem napsat, že to dělalo "i" s overclockem, většinou jsem jel na standardních 700MHz

martin

« Odpověď #3 kdy: 10. 07. 2013, 09:23:12 »
Mam Kingston 4GB Class 4, pretaktovano na 1GHz s overvoltingem 6 uz vice nez rok.
Neustale fungujici swap 750MB. Nasazenej je ale ARCH. Bez nejmensiho problemu.
Dulezity je obcas udelat SYNC.

« Odpověď #4 kdy: 10. 07. 2013, 09:26:27 »
Tohle se mi taky párkrát stalo, sváděl jsem to na přetaktování. Taky nemám dobré zkušenosti s class10 kartami. Z jedné takové mi to ani nechtělo nabootovat. Teď používám Sandisk CL4 bez taktování a už to asi dva měsíce běží bez problému.

petr0707

Re:Ničí mi Raspberry Pi SD karty?
« Odpověď #5 kdy: 10. 07. 2013, 09:54:08 »
Ahoj,

rád bych se připojil do diskuze. Mám RSPI model B, 256MB RAM a procesor přetaktovaný na max tzn 1000MHz. Paměťové karty mám dvě jedna Verbatim 4GB Class 10, druhá Kingston 8GB Class 4. Používám klasický Raspbian Wheezy a provádím update i upgrade. Nikdy jsem ale podobný problém neměl..... Myslím si že by chyba mohla být přímo v SD kartě, nebo instalačním programu kterým dostáváš systém na SD. Mimochodem jak toto provádíš?? Jak instaluješ systém na kartu??? Dále jak máš nakonfigurovaný raspberry.conf??

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 10. 07. 2013, 09:55:10 »
Potkal jsem, RPi bez OC a teda FS vydržel vždycky tak 2 hodiny. Nevím, jak to dopadlo, nebylo moje a jeho majitel o tom už pak nemluvil.

3ugeene

« Odpověď #7 kdy: 10. 07. 2013, 09:58:54 »
Hmm, hmm, tak zkusím dát pryč to taktování a uvidím hlavně, co to teď píše při bootu, ale už jsem fakt naštvanej. Navíc nechci kupovat novou kartu, když novou vlastně už mám a navíc je na jejich stránkách psaná jako compatible.... aarrgh!

petr0707 vždycky jsem kartu instaloval pomocí obyč. dd, buď v OS X nebo v linuxu.  Karty jsem kontroloval pomocí badblocks a nikdy nenašly chybu. Já si naopak začínám myslet, že tam je nějakej problém v komunikaci pi<->karta. Jinak raspberry.conf? To je jakej soubor? pokud myslíš ten, kde se nastavuje taktování a tyhle věci, tak je víceméně stock, ale je tam pomocí raspi-config aplikace zapnutý taktování na 850MHz (ostatní parametry jako napětí nevím) a memory split mám nastavenej na 16MB pro grafiku (jedu headless po ssh). Teď se k němu nedostanu, až odpoledne doma.

petr0707

« Odpověď #8 kdy: 10. 07. 2013, 10:03:46 »
Ještě mě tak napadá, testoval si ty karty nějakým programem?? Vadné sektory nebo tak.. Může být chyba hned od výroby... Dále když instaluješ čistý systém tak nedělej update a upgrade, třeba je v update systému nějaká chyba která dělá nekompatibilitu s tvou SD kartou.. dále jaké máš u toho napájení?? Máš dost silný zdroj??

3ugeene

« Odpověď #9 kdy: 10. 07. 2013, 10:14:22 »
jak jsem psal, zkoumal jsem karty přes badblocks a vyšlo to vždycky ok. To s nefunkčníma aktualizacema mě napadlo taky, ale na netu jsem nenašel nic podobnýho, co by se někomu stalo. A napájení mám vyřešený 12V 2A zdrojem do vlastního stabilizátoru se 78s05
(víceméně toto )

petr0707

« Odpověď #10 kdy: 10. 07. 2013, 10:21:32 »
Třeba jsi první komu se to stalo.... budeš slavný publikuješ že jsi našel chybu... každopádně si myslím že za pokus by to stálo neinstalovat update a upgrade.... jinak stabilizátor OK ale co máš k RSPI přípojeno?? Já měl podobnou konstrukci zdroje k PI jsem připojil 2,5" USB disk a PI se mi vypínalo protože disk měl velký odběr... Když jsem použil 5A stabilizátor tak ok....

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 10. 07. 2013, 10:21:45 »
Opravdu nevím, jestli to stojí za zkoumání. Myslím, že jsi jen "objevil" fakt, že SD karta je jako storage pro instalaci operačního systému úplně na hovno.

petr0707

« Odpověď #12 kdy: 10. 07. 2013, 10:25:23 »
Za zkoumání to určitě stojí, i když na nic nepříjdeme tak se aspoň zabavíme... O nahovnosti SD karty pro instalaci systému to je kapitola sama pro sebe... To by pak byly na hovno i SSD disky.....

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 10. 07. 2013, 10:30:47 »
O nahovnosti SD karty pro instalaci systému to je kapitola sama pro sebe... To by pak byly na hovno i SSD disky.....

O nahovnosti jsem se nesčetněkrát přesvědčil při experimentování s Androidem a nejrůznějšími app/data-2sd skripty. Po několika měsících vždy skončilo likvidací filesystému a posléze likvidací SD karty. Srovnání s SSD je fakt na palici.

petr0707

« Odpověď #14 kdy: 10. 07. 2013, 10:33:48 »
Že ti Android likviduje kartu nebo filesystem tomu bych věřil, kdyby to dělal Linux nebo Raspbian přímo tak to by bylo fakt divné...