SOHO hadware pro komerční použití

SOHO hadware pro komerční použití
« kdy: 09. 07. 2013, 10:38:29 »
Ahoj, jaký máte názor na používání SOHO hardwaru (např. router TP-LINK TL-R402M) pro komerční použití? Tím myslím střední a velké firmy, důležitější zakázky apod.?

Kladu si otázku, jestli je ona spolehlivost těchto zařízení opravdu nižší nebo se jedná jen o marketing. Tzn. dáme to do plastové krabičky a bude to pro domácnosti a pokud to dáme do kovové krabičky s držákem do racku, tak to bude pro firmy a řekneme si za to 10x tolik. apod. Jsou situace, kdy nepotřebujete výkonný hardware (ten SOHO to utáhne), ale otázkou je ona spolehlivost. Nikdo nechce, aby mu u velkého zákazníka lehla půlka systému, protože v cestě byl kupříkladu onen SOHO router co odešel.

Díky za názory

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
Re:SOHO hadware pro komerční použití
« Odpověď #1 kdy: 09. 07. 2013, 10:49:54 »
Ahoj,
já třeba ve firmě vyhodil ze serverovny CISCO a nahradil levným mikrotikem (už tři roky je uptime) a splní vše co potřebujeme(50 zaměstnanců, linka 20Mbit 1:1, VPN, SSH atd)
stejně tak jsem nasadil na pokrytí haly SOHO zařízení (D-Link, TP-Link, OvisLink..etc) a vše už roky jede jak má. Stejně tak jsem tyto SOHO používal v letech kdy jsem poskytoval internet u klientů (šlo o stovky) a nikdy nebyl problém. Na co jsem kladl největší důraz byli přepěťovky nejlépe v rámci záložního zdroje(UPS), protože snad všechny problémy které jsem v praxi měl, byli způsobeny právě neduhama z elektrického napětí. Proto pokud použijěš záložní zdroje na vyfiltrování špátné elektriky, nebál bych se SOHO použít.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Rhinox

« Odpověď #2 kdy: 09. 07. 2013, 11:41:57 »
Ahoj, jaký máte názor na používání SOHO hardwaru (např. router TP-LINK TL-R402M) pro komerční použití?

Routr za dve stovky pry je "SOHO"? No je tedy novinka! Ja takovym vecem doted rikal "levnej krap", nebo nanejvys dle korporatniho zrmd-speaku "low-end". Nebral bych to ani k sobe domu, a uz vubec ne do firmy. Vzdyt je to snad to nejlevnejsi, co existuje...

« Odpověď #3 kdy: 09. 07. 2013, 12:13:16 »
Ako sa to vezme. Pre kriticke casti systemu radsej nieco kvalitnejsie, s podporou. Pre napr. pokrytie haly wifi signalom, kde nebude vadit obcasny vypadok, nebude pracovat v extremnych podmienkach by to slo. Ale zaklad je mat v zalohe par novych kusov, do ktorych sa len naleje nastavenie a v pripade problemu sa vymeni kus za kus behom par minut.
Mikrotiky su fajn do malych az strednych firiem. Len u tychto vsetkych je podmienka, ako pisal zajdan kvalitne pripojenie. Kolisanie napatia nezvladaju vsetky soho routre dobre.

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 07. 2013, 12:34:28 »
ty TP-Linky, D-Linky a podobne krabicky nemaji HW problem jak vetsina pise "ze to jsou sracky, smejdy atd"...nam to proste funguje dobre. Tyto zarizeni maji problem jen v outdooru, kde se pere wifi s nekolikama dalšíma vysíláníma - to je jejich slabina, ze neuměj nastavit wifi tak dobře jako třeba Mikrotik a lepší HW. Takže HW jako takovej za ty prachy funguje dobře a pokud je to izolované od vnějších wifi, tak i to wifi jede spolehlivě. Prostě pokud to budeš používat uvnitř, kam se nedostane cizí signál nemáš se čeho bát a znova opakuju, UPS, UPS, UPS!
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 07. 2013, 12:53:01 »
Ahoj,
já třeba ve firmě vyhodil ze serverovny CISCO a nahradil levným mikrotikem (už tři roky je uptime) a splní vše co potřebujeme(50 zaměstnanců, linka 20Mbit 1:1, VPN, SSH atd)
stejně tak jsem nasadil na pokrytí haly SOHO zařízení (D-Link, TP-Link, OvisLink..etc) a vše už roky jede jak má. Stejně tak jsem tyto SOHO používal v letech kdy jsem poskytoval internet u klientů (šlo o stovky) a nikdy nebyl problém. Na co jsem kladl největší důraz byli přepěťovky nejlépe v rámci záložního zdroje(UPS), protože snad všechny problémy které jsem v praxi měl, byli způsobeny právě neduhama z elektrického napětí. Proto pokud použijěš záložní zdroje na vyfiltrování špátné elektriky, nebál bych se SOHO použít.

Já udělal něco podobného, jenom u sebe doma a opačně. Vyhodil jsem mikrotik a dal jsem si tam cisco  8)

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09. 07. 2013, 13:09:28 »
ono to je asi takto...někdo rád šunku někdo vysočinu....
já jsem se snažil CISCO naučit sám, tutorialy, desítky webů s návody a dodnes jsem to nepochopil....
jednoho dne jsem si koupil mikrotik a protože jsem měl základy z linuxu bez nějakého tutoriálu jsem okamžitě zprovoznil vše co bylo potřeba a slouží mi to parádně. Prostě jednoduše nejsme roboti, ale lidi a každemu lahodí jiná logika, jinej styl.....mě se cisco hnusí, nechápu ho, je pro mne neohrabané po stránce nastavení

« Odpověď #7 kdy: 09. 07. 2013, 13:45:03 »
Tak vždy viacmenej zaleží od požiadavok, výkon-spoľahlivosť-cena. Cisco ma dobré zariadenia ale dá sa úplne v pohode nájsť vhodná
náhrada, ktorá to môže v pohode utiahnuť a ešte za lepšiu cenu. Určite by som do toho nešiel pokiaľ by som to naozaj nepotreboval,
i keď aspoň pre mňa konfigurácia fajn, prípadne nespočetne dokumentov ku konfigurácií rôznych protokolov atď.
Mikrotik je dobrá vec, za tú cenu sa z toho dá vydolovať veľa nastavení, dobrá grafická forma os, shell úplne super, prvý krát som vtom raz
robil a nemal som problem si nastaviť veci ktoré som chcel. Na webe je toho tiež dosť. A na všetko ostatné si človek napíše skript :D

Teplý-plastový-link mi nepríde práve najvhodnejšia voľba na nonstop up.

Petr Smid

« Odpověď #8 kdy: 09. 07. 2013, 15:04:00 »
Po opravdu velké spoustě problémů jsem na rozličná SOHO routery zanevřel a teď už kupuju jen Cisco.

Příklady problémů:
 - při DNS dotazu na IPv6 adresu router vždy přestal odpovídat a potřeboval restart
 - router po několika letech začal jet pomalu. Restart nepomáhal.
 - router po několika měsících ztrácel nastavení a bylo jej potřeba neustále přenastavovat
 - router po dvou letech odešel
 - router obsahoval hromadu chyb - při nastavení něčeho složitějšího prostě nefungoval
 - router zničehonic nepřiřadil adresu dalšímu zařízení v síti a bylo potřeba jej restartovat

atd. atd.

Takže, levný router NIKDY více!

Na druhou stranu třeba se switchema jsem nikdy problémy neměl.

Rhinox

« Odpověď #9 kdy: 09. 07. 2013, 15:27:41 »
Vono je taky rozdil "levny" a "supr-levny". TL-R402M je opravdu to nejlevnejsi co se da najit. A na to vem jed, ze nekde se muselo setrit. I u tp-link se da najit neco lepsiho, treba neco ze serie TL-ER. To se pak da povazovat za soho-routr, ne ten krap nahore...

« Odpověď #10 kdy: 09. 07. 2013, 15:45:15 »
Na druhou stranu třeba se switchema jsem nikdy problémy neměl.
Casto je problem sposobeny zdrojom a nekvalitnymi kondikmi. Tento problem zacina mat aj Linksys.
Pre zlozitejsie veci je dobre tam nahodit nejaky wrt, oproti povodnemu fw od vyrobcu, ktory je stavany pre bfu, sa da pekne vyladit.

switch je len blbe zariadenie bez nejakej logiky. Videl stare switche, ktore riadli mcu 2051.

j

« Odpověď #11 kdy: 09. 07. 2013, 16:01:15 »
switch je len blbe zariadenie bez nejakej logiky. Videl stare switche, ktore riadli mcu 2051.

Tos moc switchu nevidel ... switch uplne vpohode muze operovat i nad L3, samo, nema schopnosti routeru, ale to neznamena, ze se na tom neda delat spousta veci. A i na L2 mam hromady veci, na ktery potrebujes zatracene dobrou logiku - spanning tree, vlany, bonding ...

Osobne mam zkusenost s tim, ze levnej HW = problemy, driv nebo pozdejs se zacne neco nevysvetlitelne srat. A to samo i u tech swichu, nez se ve firme nahradili ciscem, ktery jedou uz dobrejch 10let ... tak se nesutale neco delo ... vypadky site ... obcasny vytuh celyho switche ... a to potesi, delat si 50km vejlet kvuli vypnuti a zapnuti ...

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. 07. 2013, 17:17:03 »
vytunout umi uplne vsechno i slavne CISCO...vzdy je nejvice problemu v elektrickem napeti.....jak jsem tu uz psal.....kdyz je v poradku napeti deji se problemy vyjimecne

PanKapitanRUM

« Odpověď #13 kdy: 09. 07. 2013, 22:57:53 »
Ač jsem se zařekl, že sem nebudu přispívat a nikomu radit, neb je to ztráta času a peněz, udělám výjimku potvrzující pravidlo.

Jsou různé druhy sítí, experimentální high-tech někde na univerzitě, kde je potřeba tu P3/800MHz v kabinetě fyziky připojit na Cisco za 100 litrů, takové, kde je úplně jedno, jak to chodí, malé, velké, různé.

Já budu mluvit o velkých sítích v koncernech.

Levný síťový HW?
A víte, že ten levný HW odvádí často spoustu výborné práce?
Switch v kovovém case za 350,- Kč odvede stejnou spoustu práce jako stejný za 20K.
ALE tyhle mrchy dávám vždy za Cisco/3COM, třeba když mi chybí zásuvky.
Ve velkých sítích cca od 250 a více zařízení se poměrně často zblázní nějaká síťovka a pak začne blbnout celá síť, pokud tam máte jen levné krámy, jste v háji. Pokud tam máte CISCO, jste v háji, ale líp se dohledává port, případně típnete celou kancelář a podezřelou síťovku si došťouráte už lokálně.
Samozřejmě přicházíte na daném portu o věci jako jsou VLANy, bez kterých si život dokážu jen těžko představit.
A pak taky přicházíte o možnost ověřit zařízení před připojením do sítě, to je poměrně velká škoda.

Máte 10 zasedaček, všude hrozí, že se do lan píchne nějaký obchodník se zavirovaným NB a bohužel se do sítě dostane.
Přesto na koncové "rozdvojky" v nouzi laciné klumpry používám a řada z nich jede mnoho let bez nejmenšího problému.
Jenže je to pod Cisco a problém se dá najít, používat jen levné klumpry, jsem v háji.

No a pak jsou záložní sítě, HAHAwei použije jen blázen, ale dobré ADSL modemy dělá třeba DrayTek a typ Vigor s cenou od 4000 Kč jsou dobrá až velmi dobrá zařízení, mikrotik je taky zlatíčko a pracant, ale to se bavíme o síti, která když v pondělí lehne a do pátku jí neopravíte, vůbec nic se neděje.

A existuje ještě jeden scénář, kdy se vyplatí používat laciné prvky.
Pokud je někdo jelito a neumí nakonfigurovat zabezpeční Cisco, nebo nemá dost času, aby každý měsíc prováděl kontrolu firmware, vyplatí se ohrožené části sítě úplně fyzicky oddělit. Už jsem viděl admina, který měl pocit, že paket je neměnný a vlan se na něm nedá nastavit.
Pokud je to nakonfigurované dobře, fungují VLANy stejně bezpečně, jako fyzicky oddělená síť, pokud blbě, jako by tam ta VLAN ani nebyla.
Proto není od věci nejohroženější část sítě prostě úplně fyzicky oddělit, ať si jí útočník klidně sežere, mě to je jedno, protože zbytek sítě je jinde. To nemluvím o lidech, kteří mají pocit, že když do 24-portového switche zapojí síťě 10.x.x.x a 192.168.x.x, že to je dostatečné oddělení. Cisco taky není samospásné, paketová bouře v jedné VLAN mi už nejednou prakticky skoro úplně zahryzla celý switch.

Abych jen nechválil laciné krámy.
V poslední době se laciní výrobci snaží do svých zařízení implementovat pokročilé featury typu L2 a L3, QOS/prioritizaci atd.
Nazvat to slušným jménem nelze! Takovou paseku, jakou to dokáže udělat, jak to straší na síti, to je hnus.
Máte 8 portů, jeden třeba označený uplink, dva s vysokou prioritou, dva se střední a zbytek s malou.
Omylem jsem jich pár koupil, aniž bych si toho všiml (prostě koupím laciný switch v plechové krabici od ověřeného výrobce a nekoukám na typ), jenže najednou mi v síti straší!
WTF?
Navíc straší tak pitomě, že Cisco mlčí, projevuje se to tak, že nelze dohledat zdroj problému, jen někdy, možná jen v době, kdy indiáni v Amazonii tančí dešťový tanec, to chvíli blbne a pak je tři dny klid.
O co šlo? Pokud počítač v portu s vysokou prioritou začne kopírovat soubor ze sítě, ostatní si ani neškrtnou, ta blbá krabička dropuje jejich pakety! Pokud port s vysokou prioritou nejede naplno, všechno funguje jak má, lítal jsem okolo toho s přestávkama týden, zkusil jsem vyměnit switch za jiný (stejný bohužel), přehodit postižený počítak do jiného portu (bohužel taky pomalého), vyměnit síťovku, vyměnit kabel, až nakonec jsem tam vrznul deset let starý 3Com a začalo to fungovat. Aha, bude to ve switchi!
Na problém jsem přišel až na stole, když jsem si s tím hrál.
Takže tohle se Vám při používání laciných šmejdů může stát celkem lehce.

No, protože o mě tu budou "J"istí lidé asi zase tvrdit, že jsem vůl a že to tak není, tak ani nevím, jestli to odesílat, ale už jsem to napsal, tak jdetě do zadeke  ;)

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 09. 07. 2013, 23:40:47 »
Citace
V poslední době se laciní výrobci snaží do svých zařízení implementovat pokročilé featury typu L2 a L3, QOS/prioritizaci atd.
Nazvat to slušným jménem nelze! Takovou paseku, jakou to dokáže udělat, jak to straší na síti, to je hnus.
Máte 8 portů, jeden třeba označený uplink, dva s vysokou prioritou, dva se střední a zbytek s malou.
Omylem jsem jich pár koupil, aniž bych si toho všiml (prostě koupím laciný switch v plechové krabici od ověřeného výrobce a nekoukám na typ), jenže najednou mi v síti straší!

Tak tyhle levné krámy s "inteligentním" QoS se mi dostaly do ruky dva a rozbilo to tak neuvěřitelné věci, že to nelze slušně komentovat...