RAID1 mdadm nebo dmraid?

Bobs

RAID1 mdadm nebo dmraid?
« kdy: 07. 07. 2013, 15:15:20 »
Ahoj všichni,
chci do počítače přidat RAID1 pole. Jak jsem zjistil, je možnost využít buď Intel RST, kterou podporuje chipset (Q87), vytvořit tzv. fakeRAID a ten dál v systému aktivovat pomocí dmraid, nebo oba disky jednoduše nechat jak jsou, schopnost chipsetu vytvořit fakeRAID ignorovat a pomocí mdadm vytvořit 100% softwarový RAID. Jaký přístup doporučujete pro 64bit Kubuntu 13.04? Pročetl jsem na téma "dmraid vs mdadm" pár diskuzí, polemik a názorů..... a jsem z toho docela zmaten. Když to shrnu: dmraid je prý zabugovaný mdadm zase v idle příliš zatěžuje procesor, ale našel jsem i opačné názory. Navíc, jak se zdá, situace je různá pro různé verze.
Jaký přístup teda doporučujete vy? Jaké z tech dvou řešení je aktuálně rychlejší, žere méně prostředků procesoru a je bezpečnější z hlediska výpadku disku?
Předem všem díky za odpověď.
« Poslední změna: 07. 07. 2013, 22:37:06 od Petr Krčmář »

Franta <xkucf03/>

Re:mdadm nebo dmraid?
« Odpověď #1 kdy: 07. 07. 2013, 15:58:35 »
Jestli nemáš serverový HW s kvalitním řadičem, ale jen nějaké šidítko, tak SW RAID – mdadm.

trubicoid2

« Odpověď #2 kdy: 07. 07. 2013, 17:57:04 »
mdadm zase v idle příliš zatěžuje procesor

to je asi blbost, zvlast u RAID1 neni CPU vubec nicim zatizen. to se spis jednalo o RAID5

z hlediska bezpecnosti je jednoznacne lepsi mdadm, muzes lehce delat kontrolu, treba z cronu kazdy mesic a oprava rozbiteho raidu je jednoducha i na jinem HW, coz prave u fake-raid neplati. ted myslim treba ze vyhori deska

Bobs

« Odpověď #3 kdy: 07. 07. 2013, 18:10:28 »
to "trubicoid2"
Díky za reakci. Trošku jsem dál četl různé info na tohle téma a myslím, že je to jak říkáš. Po pravdě řečeno přestávám vidět nějaký racionální důvod proč fakeraid vůbec používat. Snad jedině to je vhodné v případě, že je na mašině dualboot a stejný raid má být čitelný oběma systémy. To ověšem není můj případ, takže použiju mdadm. Navíc, jak jsem zjistil, práce s ním se mě jeví jako pohodlnější než s dmraidem.

RDa

• 2 674
    • Zobrazit profil
Re:RAID1 mdadm nebo dmraid?
« Odpověď #4 kdy: 08. 07. 2013, 00:20:12 »
Na mem Sony Z1 jsou dve dualni ssd a pod Gentoo se nejak detekuje Intel RST a sestavi me to automaticky pres mdadm to pole (RAID 0, 4 disky). Je to nejaka Intel Core generace, cipset konkretne nevim. Fungovat to funguje... ale radeji bych priste zvolil cisty sw raid. Rekl bych ze bude mene problemu s kompatibilitou kdyz se bootne nejaka zachrana (napr. live cd), nez s podivnym Intel RST. Hlavne se me zda ze pokud je konfigurace pres bios, tak v linuxu je to "readonly", takze toho moc nenapravite ci nezkonfigurujete.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 08. 07. 2013, 17:57:14 »
Já mám na 3 roky staré desce taky možnost udělat RAID, ale upřímně - těmhle "jednočipovým" RAID bych nikdy moc nevěřil. Radši jsem udělal mdadm RAID s tím, že není problém ho kdykoliv přenést jinam (do jiného PC) a v pohodě složit. Podle mě má právě v tomhle výhodu - líp se s tím dá zacházet. Kdybys ale měl plnohodnotnej PCIe řadič, to by byla jiná... :-)

j

« Odpověď #6 kdy: 08. 07. 2013, 18:09:38 »
to "trubicoid2"
Díky za reakci. Trošku jsem dál četl různé info na tohle téma a myslím, že je to jak říkáš. Po pravdě řečeno přestávám vidět nějaký racionální důvod proč fakeraid vůbec používat. Snad jedině to je vhodné v případě, že je na mašině dualboot a stejný raid má být čitelný oběma systémy. To ověšem není můj případ, takže použiju mdadm. Navíc, jak jsem zjistil, práce s ním se mě jeví jako pohodlnější než s dmraidem.

On fake raid v tuxovi stejne fungoval naposledy v 2.6.18, a od ty doby je to rozbity a nikdo se nema k tomu to spravit ... => pro dualboot reseni jednoduse neexistuje (mluvim o R5). Jen se o tom uz par let plka.

https://code.google.com/p/dmraid-patches/

2Pavouk: On fakeraid zadny raid nedela, je to jen zaznam v biosu "z tehle disku s takhle velkym blokem" - dal je to ciste vec SW.

« Odpověď #7 kdy: 08. 07. 2013, 18:25:18 »

Bla

« Odpověď #8 kdy: 08. 07. 2013, 18:32:14 »
J si to už zase vzal za Ruma a pindá tu ty svoje blbosti? Jako aby se nám nestýskalo po jednom chytrákovi?

Ten raid na deskách je sice pitomej, ale ne až zas tak, kdyby to byl čistě SW raid, nemělo by smysl ho tam dávat.

Na úvod vysvětlím, jak Raid funguje, aby to i J pochopil.

Raid, který je na deskách, je skutečně pitomej, pitomej je v tom, že nemá žádnou cache, nepočítá kontrolní součty a hodně věcí řeší software. Jenže to není SW raid, je to takový HyperThreading ve světě disků. HW raidu pošleš data, ten je převezme, uloží, hotová věc.
SW raid vytvoří dva příkazy pro dva disky extra je pošle, duplikuje se přenos dat do disků. Nvidia raid, který znám, umí něco mezi tím.
Pošleš mu příkaz, aby zapsal data, on ten příkaz duplikuje ho pro každý disk a rozešle. Jasně, všechno složitější dělá software, ale třeba raid 1 nebo 0 zatěžuje sběrnici jen z poloviny co plně SW raid. Dokonce i procesor má o něco méně práce. Jinak by ten srandaraid taky neměl žádný smysl ani přidanou hodnotu. Jo a Adaptec u laciných řadičů funguje dost podobně.

Bla

« Odpověď #9 kdy: 08. 07. 2013, 18:39:53 »
https://ata.wiki.kernel.org/index.php/SATA_RAID_FAQ  :)

Jenže není SW raid jako SW raid, taky můžeš tabulku třídit bublesortem nebo quicksortem, a i když výsledek bude stejný, náročnost je různá. Stejně můžeš mít SW raid a SW raid, ale jeden zatíží procesor méně a druhý třeba dvakrát tolik. Jiná věc je už to, že na Linuxu to stejně moc nefunguje, není dost dobrých programátorů, aby to pořádně vychytali. Tak stejně mdadm. (HAHA!)

j

« Odpověď #10 kdy: 08. 07. 2013, 18:50:05 »
Bla neblabol tu svoje picoviny, kdyz vubec netusis o cem plkas, tak laskave zalez.

tuxove swraid  a tzv fakeraid je totez, jen jinak implementovany. Bez driveru ve widlich vidis jen samostatny disky. To ten driver s pomoci CPU vyrobi raid. A narozdi od idiotu jako ty ja se staram o nekolik HW poli o desitkach disku.

2Blaazen: Potiz je v tom, ze to co tam pisou (mineno tu pseudowiki) jednoduse neni pravda. dmraid nefunguje (chybi modul raid45 - ten vyrabi ten odkazanej patch, kterej uz pro novsi kernely neni), a neustale se ruzne po webu plka, ze se to "nekdy casem" predela na kernelovej raid456. mdraid pak pokud vim umi tak R0/1 (mineno fakeraid), ale nikoli R5. Vyrabet si nadoma R10  mi prijde jako ponekud overkill a do firmy si koupim pole s poradnejma radicema (dvema).

Jop, pak sem nasel jeste nejakou obskurni cestu, jak swraid primontovat do widli ... ale to bych musel nejdriv nekam presunout par TB dat.

trubicoid2

« Odpověď #11 kdy: 08. 07. 2013, 18:51:01 »
Pošleš mu příkaz, aby zapsal data, on ten příkaz duplikuje ho pro každý disk a rozešle. Jasně, všechno složitější dělá software, ale třeba raid 1 nebo 0 zatěžuje sběrnici jen z poloviny co plně SW raid.

no to je IMHO prinejmensim nepresny, ktera jako sbernice podle tebe bude ve fake-raidu zatiena na polovinu? SATA? PCI-e? link mezi southbridge a CPU? DMA mezi RAM-northbridge-southbridge-SATA?