Zdravím,
Potřeboval jsem teď narychlo připojit jeden 2,5" HDD (SATA III) k notebooku. Rozebral jsem WD Passport (nebo jak se to jmenuje, nikdy jsem nechápal ty jemné nuance v označení) a HDD připojil.
Drivery pro "WD řadič" se našly okamžitě (součást systému Windows). V systému je ale aktivní S.M.A.R.T. monitoring a ten nový disk našel a spustil alarm. Disk označuje za Western Digital, ale zbytek označení převzal správně, tak jak ho uvádí Toshiba. Jenže kromě divného označení označil disk (prakticky nepoužívaný - doteď sloužil jen na zálohy, celkem výkoný se kterým nebyly nikdy problémy) za disk se zdravím pouhých 42% a ještě hlásí chyby.
0x05 - Reallocated Sectors Count: 25 (Fail)
0x09 - Power-On Hours (POH):15 (OK)
0xC4 - Reallocation Event Count: 12 (Degradation)
0xC5 - Current Pending Sector Count: 3 (Degradation)
Hodnotu POH uvádím kvůli celkové představě. Měl jsem za to že číslo mělo být vyšší, protože disk už odpracoval více hodin, ale asi tomu tak není. Nebo se nezapočítává idle režim?. No teď mne to netrápí.
Otázka zní zda jsou ty chyby skutečné nebo jde o falešný poplach vzniklý jen připojením přes řadič (redukce SATA ???/USB2.0), který byl možná navržen jen pro specifický HDD (WD Scorpio Blue). Disk funguje (čtení, zápis), je nějaká šance na poškození disku Toshiba tímto řadičem?
Disk teď nemohu připojit (kvůli testu) do žádného počítače, jako interní disk. Externí řadič/rámeček od jiného výrobce teď nemám k dispozici.
Až budu mít k dispozici nový řadič (i-Tec MySafe Backup), chtěl jsem do něj (pro začátek a na zkoušku) nacpat právě zmíněný WD Scorpio Blue. Nebudou nějaké problémy?
Díky za reakci, zkušenost, objasnění, nasměrování, nakopnutí,...