Resize obrázků bez roztažení

xSayriu

Resize obrázků bez roztažení
« kdy: 03. 07. 2013, 10:18:04 »
Dobrý den,

Mám tu sadu obrázků do galerie v různých 'hrozných!' rozlišení (uvádím v px: 1704 x 2272, 1200 x 900, 900 x 1200 !, 2048 x 1536, atd.)

Potřebuju je všechny hromadně (při nejhorším každou zvlášť) dostat nutně do formátu 960 x 344 tak, aby se mi ty obrázky neroztáhly, protože to vypadá vážně hrozně blbě. Existuje prosím nějaká metoda v programech jako (Gimp, XnView, Inkscape, <-- Photoshop, Illustrator, Fireworks přinejhorším -->) jak dosáhnout mého požadovaného výsledku?

Předem děkuji moc za rady.

(Vím, že je to tu trochu OT, a omlouvám se, ale root.cz je plný velice inteligentních lidí s rozsáhlým přehledem, tak čekám, že se tu někdo ozve :) )

« Poslední změna: 03. 07. 2013, 10:23:33 od Petr Krčmář »

Re:Resize obrázků bez roztažení
« Odpověď #1 kdy: 03. 07. 2013, 10:25:32 »
V první řadě nemůžeš trvat na konkrétním rozlišení v obou osách. V takovém případě samozřejmě dojde k deformaci, protože se změní poměr stran. Příklad: máš fotku 1000 × 1000 (tedy poměr 1:1) a chceš ji dostat do 300:200 (poměr 3:2). Samozřejmě dojde k roztažení a hnusné deformaci.

Jediná možnost je zůstat u jednoho z těch rozlišení a určit, že ta delší hrana fotky musí mít třeba 800 px. Druhá strana se pak dopočítá podle toho, jaký má konkrétní fotka poměr stran. To samozřejmě umí všechny aplikace, které umí dělat s grafikou. Jak třeba Gimp, tak i řádkový ImageMagick.

xSayriu

« Odpověď #2 kdy: 03. 07. 2013, 10:39:52 »
Tak to pro mě vůbec není dobrá zpráva :) Ale děkuji. Budu muset vymyslet řešení, které by sice obrázky deformovalo, ale co nejméně.

« Odpověď #3 kdy: 03. 07. 2013, 10:57:43 »
Existuje a známe ho z televize: ořez. Znamená to, že je potřeba nejdřív ten původní obrázek oříznout na správný poměr stran a pak se dá zmenšovat na konkrétní rozměr.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #4 kdy: 03. 07. 2013, 11:05:55 »
Buď oříznout nebo přidat černé pruhy nebo zdeformovat, jiná možnost není.

Volil bych oříznutí, ale chce to buď ruční práci (aby to důležité z fotky zůstalo v ořezu) nebo dobrý algoritmus (např. rozpoznat obličeje).

Pavouk106

• 2 373
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 03. 07. 2013, 11:23:48 »
Z vysokýho obrázku placatej neuděláš jinak, než ořezezem, nebo doplněním neutrálního pozadí po stranách (třeba černé, bílé, šedé - dle použití obrázku) nebo roztáhnutím (to ale nchceš).

Pokud bys mohl zachovat původní poměr stran a potřeboval je pouze zmenšit, aby se vlezly "do díry" (ale původní poměr stran zůstal), tak na to mám jednořádkovej příkaz, kterej tu společnýma silama vypotili další diskutéři :-)

xSayriu

« Odpověď #6 kdy: 03. 07. 2013, 12:07:18 »
Pochopil jsem,

už to právě ořezávám.

mmmm

« Odpověď #7 kdy: 03. 07. 2013, 13:12:10 »

« Odpověď #8 kdy: 03. 07. 2013, 13:41:49 »
kompromis selského rozumu  :) - co je nejdřív částečně oříznout a pak roztáhnout do požadovaných rozměrů? Ztratí se kus informace a estetické kvality; od obojího vzlášť ale míň než kdyby jsi jenom roztahoval nebo jenom ořezával.
Bible Kralická, přísloví 26

3 Bič na koně, uzda na osla, a kyj na hřbet blázna.
7 Jakož nejednostejní jsou hnátové kulhavého, tak řeč v ústech bláznů.
14 Dvéře se obracejí na stežejích svých, a lenoch na lůži svém.
27 Kdo jámu kopá, do ní upadá, a kdo valí kámen, na něj se obrací.

Krleš!

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #9 kdy: 03. 07. 2013, 14:18:04 »
kompromis selského rozumu  :) - co je nejdřív částečně oříznout a pak roztáhnout do požadovaných rozměrů? Ztratí se kus informace a estetické kvality; od obojího vzlášť ale míň než kdyby jsi jenom roztahoval nebo jenom ořezával.

A ještě k tomu přidat tenké černé pruhy a bude to ideální! :-)