Záloha web serveru?

Martin

Záloha web serveru?
« kdy: 27. 06. 2013, 14:31:32 »
Dobrý den, mám webový server a rád bych k němu měl alternativní webový server na který se člověk dostane
pokud ten první webový server nebude fungovat. Dá se toto pořešit nějak skrze DNS nebo nějakým jiným způsobem?

Děkuji.
« Poslední změna: 27. 06. 2013, 14:49:36 od Petr Krčmář »

pajon

Re:Záloha web serveru?
« Odpověď #1 kdy: 27. 06. 2013, 17:09:54 »
Toto by mal riešiť samotný webhosting, avšak máloktorý hosting to poskytuje

« Odpověď #2 kdy: 27. 06. 2013, 19:07:14 »
asi jedine si nekde rozjet VPS a pouzit treba zabix nebo nagios.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jose D

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 06. 2013, 20:36:43 »
Jo, jde to. Koukni sem http://www.linuxvirtualserver.org/HighAvailability.html Nedávno jsme to na jedné instalaci rozjížděli.. i když nešlo řekněme o typický webový server. Tím vyřešíš směrování. No a pak zbývá už jen synchronizovat soubory a databazi. A na to nastroje jsou, nebo si to muzes naskriptovat.

Martin

« Odpověď #4 kdy: 29. 06. 2013, 10:50:55 »
No spíš mi šlo o to že ty dva servery budou každej jinde. Mám totiž dva servery. Každý je v jiné serverovně a každý
na jiné síťi i v jiném městě. Synchronizace obsahu není až tak důležitá - jednalo by se většinou o statické stránky. Ale chtěl bych
aby v případě výpadku jednoho ze serverů převzal požadavky ten druhej server.

Jim

« Odpověď #5 kdy: 29. 06. 2013, 15:46:16 »
Heartbeat...

Jose D

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. 06. 2013, 17:36:09 »
No spíš mi šlo o to že ty dva servery budou každej jinde. Mám totiž dva servery. Každý je v jiné serverovně a každý
na jiné síťi i v jiném městě. Synchronizace obsahu není až tak důležitá - jednalo by se většinou o statické stránky. Ale chtěl bych
aby v případě výpadku jednoho ze serverů převzal požadavky ten druhej server.

No to chápu..

Kromě toho HA řešení které už jsem zmínil mě ještě napadlo řešit to na úrovni DNS:

box co ti dělá DNSku bude periodicky zkoušet dostupnost služby (webserveru) a když bude jedna nedostupná, změní DNS záznam na druhý stroj. Komerčně to dělají třeba u http://www.dnsmadeeasy.com/services/dns-failover-system-monitoring/

plus: dá se to triviálně outsourcovat, protože je oddělená služba obsahu (http) a mechanismus failoveru (dns)
minus: různé DNS cache mezi tvým uživatelem a poskytovatelem DNS do jinak jednoduchého mechanismu zanesou zpoždění.

Netuším kdo jsi, jestli máš jeden web, nebo poskytuješ hosting, nebo je to nejaka kriticka web sluzba..

Jim

« Odpověď #7 kdy: 29. 06. 2013, 20:22:28 »
Pokud je to služba u které je třeba tak vysoká dostupnost, DNS řešení které vždy zabere nějaký čas na propagaci mi opravdu nedává smysl. :) Proč vymýšlet kolo a nepoužít již jednou zmíněný heartbeat?

martin kalenda

« Odpověď #8 kdy: 02. 07. 2013, 23:42:05 »
zvolil bych dva a mezi nimi round robin, nove prohlizece uz samy v pripade padu primaru provedou fallback na druhej zaznam z RR. a zbytek bych resil pres dns. nebo bych byl prase a pustil tam dva dns lde by byli oba primarni a kazd ukazoval na sebe v pripadvypadku by to nove usery poslalo na novy server jiz pruhlasene nikam.  kazdopadne ha by simel resit poskytovatel a nemel by se o to starat user maximalne podporou v aplikaci.