Nenaformátovatelná SD karta

kdosi4

• 136
    • Zobrazit profil
Nenaformátovatelná SD karta
« kdy: 23. 06. 2013, 09:14:58 »
Zdravím, měl jsem Nokii 6303 Classic a v ní 4GB SD kartu. Při "prozkoumávání" funkcí telefonu jsem si na ni nastavil heslo, které jí nedovolilo použít jinde, než na té nokii. Problém byl také, že nokie nepožadovala heslo na SD kartu při čtení nebo zápisu, ale přesto tam bylo. Takto jsem to měl asi 2 roky a zapomněl jsem, že tam to heslo je a jaké je, ale potom ta nokie přestala fungovat.

Problém je v tom, že pokud připojím kartu k jakémukoliv PC (Linux, Windows, Android) tak kartu nelze naformátovat či ji jinak přepsat dokonce z ní nelze ani číst.

Nevíte co s tím, nebo jak by se dala karta naformátovat ?

Díky za odpovědi.

Olaf

Re:Nenaformátovatelná SD karta
« Odpověď #1 kdy: 23. 06. 2013, 11:47:28 »
Zkuste třeba SD Card Formatter 3.1 nebo 4.0 - https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/.

S novými verzemi nemám osobní zkušenost, ale před lety jsem ho používal ve verzi 2.0 pro Windows. SW dokázal formátovat i "nezformátovatelné" SD karty. U verzí 3.1 a 4.0 je ale douška - The SD Formatter does not format the "Protected Area".
Starší verze by s tím MOŽNÁ nemusela mít problém, alespoň v manuálu o tom není zmínka.

PS: SD Card Formatter 2.0: MD5 hash: 5453f515961e67240846ed68650be24e - sdfv2000.exe

PPS: Dejte vědět, jak jste dopadl.

Neviditelný

« Odpověď #2 kdy: 23. 06. 2013, 13:44:01 »
Obávám se, že takhle jednoduše to nepůjde. Heslo pro přístupu na SD kartu je uloženo v non-volatile registru, ne v datové oblasti. Karta zamčená heslem nedovolí k datové oblasti vůbec přistoupit. Možná by pomohlo kartu v igeliťáku nechat pár hodin v mrazáku, ale moc tomu nedávám. Sice se dá provést kompletní wipe karty (kromě chráněné oblasti), ale to by IMHO musel podporovat ovladač čtečky karet.

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2013, 05:56:16 »
Tusim ze kamarad na takovedle pripady pouzival nakou starsi nokii, podle vseho ty stare nokie (nevim jak to tam fungovalo) prej ignorovali ty ochrane prvky a dokazali kartu zformatovat. Prubnul bych zname jestli nekdo nejede na nake stare nokii pripadne se optat v nejakem mobil servisu tam by mohli mit nakou vykopavku :)
Nobody is perfect, but i'll try my best!

Neviditelný

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2013, 11:23:05 »
O uzamčení se stará elektronika karty, která bez hesla nedovolí přístup k datové oblasti, ignorovat ochranné prvky tudíž není možné (ignorovat lze jen ochranu proti zápisu). Karta se dá zachránit jen speciálním příkazem, který smaže uživatelskou datovou oblast a resetuje heslo, na to je ale potřeba čtečka, jejíž ovladač toto umožňuje. Zformátování karty nepomůže, protože heslo je uloženo jinde.

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2013, 11:41:57 »
Aha no to je ale podivne vim ze takhle mi prave kamarad zachranil kartu kdysi kdyz jsem si nani  dal heslo a zapomel jsem co tam je. Kartu zformatovla ve stare nokii a jela OK

Kolesova plavkyně

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2013, 16:36:06 »
No nevím, zda kartu půjde zformátovat ve starém telefénu, ta karta určitě není SD, ale SDHC.

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2013, 17:59:50 »
Jo pravda to sem si neuvedomil

David123

« Odpověď #8 kdy: 25. 06. 2013, 06:36:15 »
Zkusil bych se podívat sem:
http://discussions.nokia.com/t5/Pool-of-Knowledge/Forgot-your-memory-card-password-Here-is-what-you-can-do/td-p/1509408

ATF Nitro SD reader enables you to crack (brute force) passwords on Micro SD memory cards without losing the data on the card.

Třeba by to pomohlo :)

David123

« Odpověď #9 kdy: 25. 06. 2013, 06:40:36 »
Ještě to vypadá, že by měl fungovat software killdisk z live cd www.ultimatebootcd.com.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1280293

Cleaner

« Odpověď #10 kdy: 27. 06. 2013, 12:56:08 »
Může ale nemusí fungovat, také ji tím můžeš "zničit".

Zkus ke kartě přistoupit pomocí DiskPart-u (Windows, command-line tool). Odstraň oddíly a vymaž všechny informace z disku. Pak vytvoř, nejlépe přímo pomocí tohoto nástroje, oddíl nový.

Neviditelný

« Odpověď #11 kdy: 27. 06. 2013, 13:14:20 »
Aha no to je ale podivne vim ze takhle mi prave kamarad zachranil kartu kdysi kdyz jsem si nani  dal heslo a zapomel jsem co tam je. Kartu zformatovla ve stare nokii a jela OK
Odhaduji, že některé Nokie automaticky posílaly kartě CMD42 s nastaveným bitem ERASE, pokud chtěl uživatel zformátovat zaheslovanou kartu. Druhá možnost je, že karta nebyla zaheslována hardwarově (ne všechny karty to umožňují), ale byla pouze nějak softwarově zašifrována uložená data. V tom případě je formát možný v libovolné čtečce.

David123

« Odpověď #12 kdy: 27. 06. 2013, 13:32:08 »
kartu nelze naformátovat či ji jinak přepsat dokonce z ní nelze ani číst

Zkus ke kartě přistoupit pomocí DiskPart-u (Windows, command-line tool). Odstraň oddíly a vymaž všechny informace z disku. Pak vytvoř, nejlépe přímo pomocí tohoto nástroje, oddíl nový.

Tohle nemá ani cenu zkoušet...

Cleaner

« Odpověď #13 kdy: 27. 06. 2013, 13:57:27 »
Tohle má cenu zkoušet. Změnil jsem takhle už několik SD karet (většinou šlo o to aby z nich šlo bootovat). Pojmem vymazat všechny informace z disku je myšlen příkaz CLEAN.

Jednou se mi ale povedlo kartu "poškodit" a její kapacita klesla na polovinu. Pomohlo až formátování v HW zařízení (které na ni v podstatě nakopírovalo svoji originální prázdnou image).

Pravda je také, že v některých OS Windows se může stát, že DiskPart odmítne s SD kartou pracovat, protože v ní rozpozná výměnné zařízení. Záleží na kartě a záleží na vlastní "zkriplenosti" OS.
Může pomoci oddíl poškodit jiným SW. Ale to už se dostávám jinam, na vyšší úroveň. Takový SW většinou umí oddíly i vytvářet, mazat informace.

Uvedené ovšem nepodchytí zařízení, kde není blokování přímo spojeno s rozdělením oddílů, nebo ochraně umístěné v oddílu. Takové SD karty nepoužívám a tedy je neznám (pravděpodobně by hacknutí nestálo za námahu, navíc by odblokování bylo vázáno jen na daný počítač).

Cleaner

« Odpověď #14 kdy: 27. 06. 2013, 14:02:33 »
Nejjednoduší cestou by možná bylo použití nástroje pro "údržbu" HDD a zkusit vynulovat všechny sektory na SD kartě.