Čištění MP3: koupat v lihu nebo ne?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Čištění MP3: koupat v lihu nebo ne?
« kdy: 13. 06. 2013, 21:55:35 »
Zdravíčko,

mám tady MP3 přehrávač (iPod Nano druhá generace), kterej byl asi tak před 3-5 měsícema v pračce a od tý doby spokojeně (?) odpočíval dál v kapse bundy. Dneska jsem ho vytáhnul, baterka KO, tak hodim na kolíbku a začal se nabíjet. Normálně hraje atd. atd.

Rád bych ale pojistil jeho životnost, protože dalším provozem v tomhle stavu mu asi radost neudělám... Kdo někdy rozebíral nějaký iPod, ví, že to nepřipadá v úvahu. iPod vypadá celkem v pohodě, nejsou na něm žádný zaschlý mapy ani nic podobnýho, vypadá jako nevypranej, ale zcela jistě se vykoupal, v pouzdře byl bordel z lístků na hokej, který se taky vypraly ;D

Otázka tedy zní - bude mu vadit, když ho CELÝ vykoupu v lihu, klidně i opakovaně? Líh by neměl vést elektriku, ale i tak se celkem bojim o baterku. Zbytku by koupel vadit určitě neměla.

Co myslíte? Mám do toho jít, nebo to provozovat dál takhle po vyprání a vyschnutí? Jde mi samozřejmě z jakýsi nostalgie/citovýho vztahu o dlouhodobou funkčnost...

Díky za názory
« Poslední změna: 14. 06. 2013, 16:43:23 od Petr Krčmář »

Eskymák

Re:Čištění MP3 bez rozebrání - Koupat v lihu nebo ne?
« Odpověď #1 kdy: 13. 06. 2013, 22:09:53 »
Myslíš že líh sežere ty zbytky z lístků? Pochybuju a pravděpodobně poškodí i lepený spoje uvnitř, takže bych do toho asi nešel. Jak to chceš dál provozovat bez rozebrání když je baterka KO? (ta se tuším bez rozebrání stejně nedá vyměnit ne?)

Jitka

« Odpověď #2 kdy: 13. 06. 2013, 22:40:00 »
Rozebrat jde vše ;-) potom vykoupat v Isopropylalcoholu, ten na sebe váže vodu, smyje nečistoty a vyčistí DPS. V lihu bych to silně nedoporučovala!

Jitka

« Odpověď #3 kdy: 13. 06. 2013, 22:42:52 »
http://www.ifixit.com/Teardown/iPod+Nano+2nd+Generation+Teardown/592/4

Pokud to nerozeberete, tak vám jistě do pár měsíců přestane hrát vlivem oxidace.

Olaf

« Odpověď #4 kdy: 13. 06. 2013, 22:46:16 »
... když je baterka KO?
Dvakrát číst, jednou psát :)

Řídil bych se zásadou: "Funguje ten krám? -> Nešťourej se v něm"

PS: Viz např. http://www.stejskal.orlice.cz/problem/schema.htm

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 13. 06. 2013, 22:52:15 »
Chyba!!! Mám Shuffle druhé generace, omlouvám se

Eskymák: KO bylo myšleno vybitá (pokud by se to nekoupalo, i po těch měsících by byla v pohodě). Bez rozebrání se měnit samozřejmě nedá, ale rozebírání se chci (téměř za každou cenu) vyhnout. Co myslíš lepenýma spojema? Že rozpustí lepidla, který jsou uvnitř použitý?

Jitka: Neber si to vůbec osobně, ale co všichni mají s tim isopropylalkoholem? Dokonce jsem slyšel, že se má používat místo lihu kvůli tomu, že líh je to umastí (odjakživa se líh používal jako odmašťovadlo... vždycky jsem ho na vše používal a nikdy s tím nebyl problém - kde se bere najednou informace, že líh rozhodně NE?). Jak píšu už výše a ještě výše - rozebírání se bráním jak to jen jde. iPody jsou pro Apple (jako vše ostatní) spotřební zboží, takže je dělají dost nerozebiratelný - jde to, viděl jsem i návody, ale jeden jsem už rozebral a nedopadnul nejlíp (a nebylo to vysloveně rukama, jako spíš způsobem, jak je to složený). Toho "přestane hrát" se právě bojim.

Olaf: Tím se běžně řídím, ale PCB politý šťávou, limonádou, vypraný nebo jinak postižený, s tím bych radši něco dělal.

Otázka je tu jednoduchá - bez rozebírání koupat (proč v IPA místo lihu?) má cenu nebo ne?

Jitka

« Odpověď #6 kdy: 13. 06. 2013, 23:36:43 »
Oukej, tím lépe, osobně 2nd Shuffle vlastním a měnila v něm nedávno baterii a řekla bych, že se rozebírá snadněji jak Nano. Přežil bez problému při dodržení postupu na ifixit, tedy to je to rukama :)

Vcelku je to jedno zdali lihem či ipou, ale pokud to nerozeberete, tak docílíte akorát rozpuštění nečistot uvnitř, které se stejně potom dobře neodtečou. IMHO IPA je účinnější a používá se výhradně ona v elektro-průmyslu, rozpouští a váže na sebe nečistoty lépe jak líh, je nevodivá, i se odpařuje lépe a nezanechává zápach po přidaných příměsí, které zabraňují zneužití pro výrobu chlastu. Lihem tak akorát bastlíři čistí DPS od kalafuny (i zde IPA funguje lépe). Hrozí max. rozlepení kaptonové pásky u baterie po vyčištění. BTW, cenově na tom IPA není o moc hůře jak technický líh.

Olaf

« Odpověď #7 kdy: 13. 06. 2013, 23:48:11 »
... proč v IPA místo lihu?

Domnívám se, že důvody jsou následující:
a) methanol - je jedovatý,
b) ethanol - čistý je drahý (spotřební daň); běžně prodávaný denaturák není koncentrovaný a obsahuje mj. dost vody (a někdy i isopropylalkohol :)

Kromě výše uvedeného nevidím důvod, proč nepoužít koncentrovaný methanol nebo ethanol namísto isopropylalkoholu, ale třeba mě z toho někdo vyvede :)

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 14. 06. 2013, 08:38:46 »
... proč v IPA místo lihu?
protoze je lih hydroskopicky?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 14. 06. 2013, 09:16:06 »
Oukej, rozeberu to a vyčistím IPA ;)

Pak se to pokusím složit ;D

Díky za názory

Opatrný

Ethanol vs. Isopropylalkohol
« Odpověď #10 kdy: 14. 06. 2013, 09:17:08 »
Mně tedy Isopropylalkohol smrdí, ethanol ne. Navíc ten Isopropylalkohol cítím vždy ještě velmi dlouho i po odpaření (takže nevěřím že jde o takový zázrak). Když mi dáte potřený předmět očuchat (nebudu s ním sám pracovat abych neměl výpary v nose a nebyl ovlivněný), zpravidla vám řeknu zad byl isopropylalkohol použit. Čistící kazety (co bývaly dříve pro kazeťáky smrděly od isopropylalkoholu trvale, nikdy ten smrad úplně nezmizel).

Pokud alkohol, tak doporučuji koupit v lékárně o čistotě - Ethanol 96%. A neotálet s aplikací, protože koncentrace se může ještě nepatrně snížit.

P.S.
Jak jste správně podotkl, dnešní elektronika je plná lepidel, izolačních (lepicích) pásek, ... tohle vše můžete narušit, rozleptat plasty,... Zda je šetrnější ethanol nebo isopropylalkohol nevím.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 14. 06. 2013, 09:33:16 »
Opatrný: Leptání plastů se nebojím v případě použití jak lihu, tak IPA. Ale je téměř jisté, že vše, co lepí, bude po očištění k ničemu :-( Podle návodu vypadá iPod uvnitř slušně lepený, ale na druhou stranu jde jen o krytí mezi PCB a hliníkovým obalem, takže tam odlepení nevadí, pokud to našteluju před složením na původní místo. Uvidíme, odpoledne se na to nejspíš vrhnu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #12 kdy: 14. 06. 2013, 10:04:45 »
Rozebráno, ani to nebolelo. Deska vypadá na pohled dobře, ale i tak skočím pro IPA a pořádně to ostříknu. Pak přijde skládání... Nemám oboustranou lepenku, kterou jsou přilepený ty plasty, to bude zajímavý ;D Ale nějaká zůstala na plastech ;-)

Opatrný

Re: Ethanol vs. Isopropylalkohol - Film z rozpuštěných nečistot
« Odpověď #13 kdy: 14. 06. 2013, 11:49:53 »
Už jsi to rozebral, což je dobře...

Ale obecně. Problém s lepidly a čímkoli co se rozpustí je dvojí. Jednak samotné rozlepení a rozpuštění. Jednak to, že ta vzniklá tekutina pak zanechává na všem film. Někdy jemný. Jindy klidně hustý a lepivý. Myslím že by mohl být klidně i polovodičově-vodivý, za určitých podmínek. To by se pak mohly dít věci, třeba za zvýšené vlhkosti vzduchu.

Trochu fantazíruji, ale problémy se znečistěným benzínem i lihem znám z osobní zkušenosti (ne ze světa elektroniky kam je to ale zcela jistě přenositelné). Kolikrát ten film nejde ani mechanicky odstranit, kdežto původní lepidlo, alespoň na velkých, rovných a hladkých plochách zpravidla mechanicky odstranit jde (ale je to únavná a nekonečná dřina). Plast už jsem lihem také rozpustil.
Naposledy se mi povedlo rozpustit "nátěr" na plastu (ani jsem netušil, že tam něco takového je). Ten býlý povlak co po něm všude zůstával se mi nepodařilo odstranit vůbec. Ošahal se až po měsíci používání.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 14. 06. 2013, 15:04:52 »
Vystříkáno, oschnuto, složeno, funkční - tedy doufám, že minimálně ve stavu jako před rozebráním :-) Teď už se nabíjí, aby zase našel svoje využití.

Díky za podporu

(Vystříkano IPA i s přiletovanou a připojenou baterií a všemi polepy. Vše drží dál, viditelně se nic neslouplo, ani nezanechalo povlak. PCB místy změnilo barvu do "vyschlé", něco jako moje ruce)