Vytvoření domény do PC

Alexander

Vytvoření domény do PC
« kdy: 10. 06. 2013, 21:18:19 »
Nemohl by mi někdo poradit?:
Jak mám vytvořit doménu a připojit k ní počítače?
Tuto doménu bych chtěl spravovat a vytvářet na ní uživatelské účty, jimiž se přihlásím na všech počítačích v doméně.
 :)
Díky.

Re:Vytvoření domény do PC
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2013, 21:55:50 »
Potrebujes pc, kde bude bezat domenovy server. Nepises, aky OS bude u klienta - predpokladam windows. Na serverove pc das serverovy OS (windows server, debian, ubuntu...). Kupis si riadne hrubu knihu a bude studovat, co je to domena, ako sa konfiguruje, ako sa nastavuju prava, profily...

Re:Vytvoření domény do PC
« Odpověď #2 kdy: 11. 06. 2013, 08:51:28 »
to MalyTomi: Předpokládám, že se jedná o Windows klienty (je to ve Windows sekci), tudíž bych asi moc nedoporučoval Debian (a klidně mě ukamenujte, ale to dříve budu kameny v hoře obracet, než abych si nasadil Ubuntu na servery, tam přijde CnetOS, Gentoo, BSD a podobně)

to Alexander: chtělo by to bližší specifikace - počet klientů, architektura (jestli máš i staré Windows - například XP, jestliu je to čistě 32 a/nebo 64 bit). Jinak obecně na doménu bys měl mít dva serververy kvůli redundancy (ale někdy to není možné). Velmi zjednodušený setup - nainstalovat Windows server (doporučuji 2008-R2 nebo 2012), spustit dcpromo a postupovat podle pokynů na obrazovce, dcpromo setup se postará o instalaci všech nezbytných rolí a funkcí daného serveru. Pak ve správě serveru uvidíš Uživatelé a účty domény (nebo tak nějak) a Správa zásad skupiny (opět něco podobného, nevzpomínám si na české ekvivalenty). Každopádně, pokud bys s tím chtěl pomoct, tak napiš klidně i PM. Co se týče knížek, tak dobrá je například Mistrovství Microsoft Windows Server 2008, ale sou tam rozdíly oproti R2 verzi a to nemluvím 2012.