Debian a MBR / EFI Grub

3ugeene

Debian a MBR / EFI Grub
« kdy: 10. 06. 2013, 16:54:57 »
Instaloval jsem čistě JEN debian na starší 2009 MacMini (EFI vrstva) a vše bylo ok, ale až do doby, kdy jsem vymazal NVRAM (takovej clear biosu u PC) v MacMinim. Pak už Debian nenastartoval.   

Osobně si myslím, při instalaci Debianu instalátor zvolil MBR grub, protože detekoval emulaci BIOSu (která tehdy asi byla aktivovaná), kterou jsem pak ale tím resetem NVRAM zrušil. Výsledkem je, že to tím ASI nenastartuje...

Long story short - jak poznám, co instalátor Debianu použil při instalaci - jestli verzi pro EFI nebo pro MBR, lze to vůbec nějak zvolit?

Díky

3ugeene

Re:Debian a MBR / EFI Grub
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2013, 17:00:16 »
samozřejmě, že tam mám chybu.  Vším tím MBR vs EFI myslím BIOS nebo EFI grub... snad chápete  :P

michal

« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2013, 18:33:03 »
no podle mne se ti to temer na 100 procent nainstalovalo v tom starem mbr rezimu. standartni instalacka debianu totiz (aspon podle meho 10 sekundoveho googleni) nepodporuje boot v uefi rezimu, takze jsi asi nemel sanci nainstalovat uefi boot loader na efi system partisnu.

a to nejde tu emulaci biosu zase zapnout?

a nebo nabotovat nejaky live cd a nastavit uefi boot po chrotu do toho debianu to by asi taky melo jit.

3ugeene

« Odpověď #3 kdy: 10. 06. 2013, 19:38:12 »
Taky si myslím, že to je tím.

1. zapnout BIOS emulaci můžu, ale musel bych najet z OSX externího disku, kterej nemám nebo ho nainstalovat.
2. myslím, že to tím chrootem pomůže, sice jsem to nikdy nedělal, ale můžu se o to pak pokusit...

Nevíš(te), jak se teda ten grub přeinstalovává do EFI režimu? Prostě stáhnu ten grub-efi balíček a dám znova instalaci grubu?

michal

« Odpověď #4 kdy: 10. 06. 2013, 23:18:48 »
no pocitam ze mas mbr partision table a ne gpt.. melo by to jit, ale je to nestandartni a netestoval jsem to.
hezky navod (pro archlinux) je tady: https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#UEFI_systems_2. podle neho jsem si uefi rozchazel ja na desce asus takze vim ze funguje, ale pocita ze jsi nabotoval v uefi rezimu, coz si nejsem jisty jestli bude po tom chrotu fungovat (btw ted si uvedomuju, ze jestli ti ten mac bootuje jen uefi, tak si budes muset pripravit uefi live cd/usb)

dalsi zajimavy navod (ale ten jsem netestoval) jsem nasel tady:
http://tanguy.ortolo.eu/blog/article51/debian-efi
je pro debian a najdes v nem jak rozchodit uefi kdyz nenabotujes v uefi rezimu

no tak kdyz to nejak skombinujes tak to snad rozjedes preji hodne stesti;)

3ugeene

« Odpověď #5 kdy: 11. 06. 2013, 07:48:07 »
....

Ok, díky moc, reinstalace nebude problém, už teď tam je čistej systém, takže to nějak pořeším... snad to pojede :P Nijak extra to teď nepotřebuju, kupoval jsem levnej VPS, takže domácí server je pasé, ale bude se mi hodit na filmy a takový kraviny...

3ugeene

« Odpověď #6 kdy: 12. 06. 2013, 16:45:02 »
je to zvláštní.

Přeinstaloval jsem Debžan v GPT módu a jsem si jistej, že tak byl i předtím. Respektive mi to pak psalo GPT, grub-efi-amd64 byl nainstalovanej a při partitioningu mi to psalo, že to vytvoří EFIboot partici.... 

Problém je takovej a makovej, divnej, že debian funguje, ale když dám reset NVRAM, tak přestane absolutně bootovat A DOKONCE mi mac nenastartuje ani z vytvořený boot flashky Debianu.  Jediný řešení (moc jsem toho neszkoušel) bylo najet OS X setup disk a smazat celej interní disk.... Pak to nabootuje z flashky...

Vůbec nevím, proč tomu ted reset NVRAM tak vadí, je to docela destruktivní, ale třeb to jde obejít. Sice stačí tu NVRAM neresetovat, ale stejně - co kdyby to bylo potřeba...

Palo M.

« Odpověď #7 kdy: 13. 06. 2013, 08:42:18 »
To nie je chyba, ale vlastnost.
Pre EFI boot sa do nvram zapisuju jednotlive bootovacie polozky. Ked to vymazes, tak EFI nevie, odkial ma nabootovat. Ak bootujes v BIOS mode, tak sa nacita sektor 0, a ak obsahuje magicke cisielko, spusti sa a vykonava sa dalej ten kod (so vsetkymi obmedzeniami, ktore z toho plynu).
Pri instalacii Debianu sa ti po nainstalovani grub-efi aj prida bootovacia polozka do nvram. Reset nvram vobec nevadi, len ked tu nvram vymazes, tak EFI skratka nevie, kde sa nachadza bootloader :-)

Neviem, ako sa da dostat do EFI na Mac Mini, tam by sa mohol dat spustit EFI zavadzac Debianu manualne (a ked uz nabootujes do systemu, tak install-grub by mal znova pridat polozku do nvram). Pripadne by si mohol skusit spustit EFI-shell vo verzii 2, tam sa to da pridat manualne. Nie vsetky EFI to podporuju (netusim ako Mac Mini), ak ano, tak EFI-shell musi byt nakopirovany v roote EFI System Partition. Nejake info najdes tu: http://www.rodsbooks.com/refind/installing.html#efishell, ale je to informacia k niecomu inemu, tak to neber doslovne (ale je tam syntax prikazu bcfg, ktorym pridas novu polozku). Inak ten rEFInd je boot manager pre EFI a pocita aj s Mac-om, takze ten by snad fungovat mohol (ale ak mas na tom stroji len Debian, tak je taky sofistikovany boot manager zbytocny).
No a este by snad malo ist nabootovat nejake liveCD a odtial spustit utilitku efibootmgr (ale treba to CD nabootovat v EFI mode, nie v BIOS mode). Najnovsie SystemRescueCD to vie.

3ugeene

« Odpověď #8 kdy: 13. 06. 2013, 09:01:22 »
To nie je chyba, ale vlastnost. ...

Dík za informace.. s EFI zkušenosti nemám, ale:

1. do EFI se nijak dostat nejde, ta tam prostě je nějak nastavená a upravovat ji podobně jako na PC deskách nejde.
2. Když jí vymažu, tak nenabootuju vůbec z ničeho, respektive z Debian USB netinstalleru mi to nenajelo.
3 o rEFIndu a rEFItu vím, to jsem používal doteď, ale tam je "podmínka", že používáš dualboot s OS X, čemuž jsem se chtěl vyhnout.

nicméně zkusím na bootovat z sysresCD USB nebo CD a uvidíme...  díky moc za informaci.