VMware při startu zasekne počítač

David

VMware při startu zasekne počítač
« kdy: 06. 06. 2013, 13:41:47 »
Ahoj,

při spuštění libovolné virtuální stanice ve VMware Workstation 9 celý počítač zamrzne na dobu, po kterou je v oknu aplikace zobrazeno logo VMware a čtvereček po ním, jakmile se spouštění dostane do fáze, kdy se zobrazuje informace typu "press ESC for network boot" etc. tak se počítač odlagne a vše pak funguje v pořádku. Po dobu tohoto lagu je procesor vytížen na 100%, mám Intel Core i5 760.

Odpověď na googlu se mi najít nepodařilo, možná tomu přispěl fakt, že ani nevím, co konkrétně hledat a v čem by mohl být problém. Když už jsem našel forum s podobným problémem, tak byly příspěvky typu "mám stejný problém", nebo "na nižší verzi mi to nedělalo". Známý má stejnou verzi VMware a virtuální stanice spouští bez problémů, procesor má Intel Core i5 2500K.

Věděl by si někdo s takovým problémem rady? Ačkoli mi to neznemožňuje práci s VMwarem, obtěžuje mě to. Pokud bude třeba, můžu uploadnout log přímo z VMwaru.

Díky,
David
« Poslední změna: 06. 06. 2013, 14:03:40 od Petr Krčmář »

Jimm

Re:VMware při startu zasekne počítač
« Odpověď #1 kdy: 06. 06. 2013, 14:30:05 »
Jen hádám, ale podíval bych se kam to jak hrabe na disk ve chvíli problému.

Withy14

« Odpověď #2 kdy: 06. 06. 2013, 15:21:42 »
Ahoj, otázka je příliš obecná, na to aby se dalo odpovědět. Ale zkusím nastínit pár faktů, které by měly být dodrženy.

- operační systém, pod kterým běží virtualizační aplikace, by měl být na vlastním disku. Ne logické partition, ale přímo. Z vlastní zkušenosti vím, že chod virtuálů je podstatně rychlejší, systém mám na SSD, virtuály na SATA3 7200RPM hybridním disku a je to poznat
- žádný virtuál by neměl mít více jak polovinu fyzické RAM, opět z vlastní zkušenosti, když máš 4GB RAM, a virtuálu dáš 3GB, tak začne swapovat (tohle není případ Hyper-V, ESX, Xen paravirtualizace a dalších systémů, které sou na to primárně určeny, swapují VirtualBox, QEMU, Workstation)
- mít dostatek paměti - doporučuji aspoň 8GB RAM
- přestože většina lidí nechá výtvářet virtuální disk tak, že se automaticky zvětšuje, jakmile to daný systém potřebuje, je podstatně lepší alokovat jej celý hned na začátku, téměř na každý testovací virtuál stačí nějakých 20-30GB s tím, že LVM umí rozšiřovat, takže není problém v budoucnu zvětšit, a Windowsy od Vist a vyšší se dají zvětšovat automaticky, zvětšíiš svazek a Workstation se o to postará sám

Pošli sem když tak i log z Workstation, možná sou moje poznatky úplně mimo a chyba bude úplně jinde (bylo by možné poslat i konfiguraci daného virtuálu, konfiguraci PC, stačí disk, ram, cpu už si napsal, a nastavení BIOSu?)

RomanF

« Odpověď #3 kdy: 06. 06. 2013, 15:37:16 »
Potvrzuju, taky se mi tohle dělo když jsem měl hostitele Win7 32bit. Jak jsem na stejný hw dal Win7 64bit, tak tahle fíčura zmizela.

« Odpověď #4 kdy: 06. 06. 2013, 16:06:32 »
DObrá poznámka pane Roman, na druhou stranu a doufám, že se neurazíte, mít virtualizaci na 32-bitovém non-enterprise systému a zvláště v dnešní době mi nepřijde normální. V minulosti to řešili PAE instrukce v systémech, proto třeba i Windows 2000 mohlo být použito na rozsáhlejší práce, a u Linuxů byly PAE kernely, ale tato doba už tak nějak končí (respektive PAE instrukce určitě přetrvají, ale nemyslím, že to bude ve virtualizaci, spíše to bude na aplikační úrovni, protože omezení je furt stejné - 4GB v celku, ale ne na systém, nýbrž na aplikace, v překladu české wikipedie je strojová instrukce, ale to moc dobře nechápu, jak to myslí, protože strojová instukce není to samé jako aplikace, asi je to myšleno tak, že nějaká instrukce, například MOV, se může pohybovat jen v tom 4GB adresním prostoru, jenže toto omezení platí pro celou aplikaci, jestli MOV operuje na intervalu A-B, tak PUSH instrukce daného programy bude operovat na tom samém intervalu A-B) - Windows 2012 server už ani v 32-bitové verzi není.

Jinak se omlouvám, že sem sem zatáhl trošku asembleru.

David

« Odpověď #5 kdy: 06. 06. 2013, 16:20:55 »
Ten 32bit bitový systém by mohl být problém, jelikož systém, kde spouštím VMware je Windows 7 Ultimate 32bit, disk SATA2 7200rpm, 4GB ram. Nemohl jsem si dovolit 64bitový systém, protože se mi na něm nepodařily zprovoznit aplikace důležité pro moje studium, teď mám po maturitě takže je již nepotřebuji (a doufám, že je potřebovat už nikdy nebudu). Dříve jsem používal VirtualBox, kde nebyly žádné problémy. Virtualizuji Debian Wheezy, jelikož se chci trošku zorientovat v linuxu.

« Odpověď #6 kdy: 07. 06. 2013, 08:32:25 »
Problém bych viděl i v té RAMce. Přestože mají 7 podstatně menší paměťové nároky než Visty (respektive sou stejné, ale 7 mají lepší management a v případě nutnosti tu RAMku uvolní dané aplikaci, tak pro plynulý chod s Aerem požadují 2GB), takže vám zbývají 2GB na virtuál a ostatni aplikace (nenažrané web prohlížeče s flashem, office, hudba prostě cokoliv). Podle procesoru soudím, že máte DDR3, a pokud máte  nějaký menší budget a chcete si pohrát is jinými systémy (doporučil bych Fedoru, BSD a Gentoo, samozřejmě, že ty druhé dvě už vyžadují pokročilejší znalosti, hlavně teda Gentoo), tak jděte do 8GB aspoň, vzhledem k nástupu Hasswellů a předzvěstí DDR4 sou dnes tyto paměti levné (relativní pojem, pro toho kdo nevydělává, je to moc :D ). Jinak 64-bitové Windows 7 Pro a Enterprise umožňují takzvaný XP mód, ale abych se přiznal, tak na 4GB je to naprosto nepoužitelné (holt Microsoft Hyper-V není ještě "dodělané", ve 2012 serverech sem jej netestoval zatím, ale v 2008 a 2008-R2 to nebyla role Windows, kterou bych doporučil).

Kuba

« Odpověď #7 kdy: 07. 06. 2013, 08:48:37 »
No RAM DDR3 byly levné ale na přelomu roku 2012/2013 ty ceny DDR3 stouply skoro o polovinu.