Výpočetní technika pro muzeum

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Výpočetní technika pro muzeum
« Odpověď #15 kdy: 24. 06. 2013, 18:46:25 »
PVVS:  To te zklamu, ten pocitac nefungoval uz ani po roce, co jsem ho koupil a to byla funglovka :-(  Dochazelo opakovane k samovolnym restartum zrejme nasledkem poklesu napeti ve zdroji, programy spatne spolupracovaly s pridelenou pameti a nejhorsi bylo, ze to ani neslo nijak opravit. Nevedeli si s tim rady ani konstrukteri v materske spolecnosti v Novem Boru, kde to vyrabely.....

Nam jeden IQ 151 dali na stredni skolu. Po lednickovem ADT s psacim strojem Consul to byl jiz druhy pocitac! Jenze jiz druhy den nastaly problemy. Pocitac neuklada program do pameti. Pak se zjistilo, ze je nutne nechat ho nazhavit.

Co se tyce modulu, k pocitaci byl dodavan jeden modul integrovany do krabicky od magnetogonove kazety, kde byl nahrany myslim  basic. Vice modulu pro provoz pocitace nebylo potreba, ani nevim,ze by je nekdo v te dobe nabizel k prodeji.

Na co byly v pc dalsi 2 volne sloty, netusim?????   Hry a programy se nahravaly z 2 prilozenych kazet, ktere byly take
[/quote]

Na IQ 151 jsem videl minimalne jeste model na grafiku (v zakladu byla akorat pseudografika). Snad to umelo vetsi rozliseni, nez ZX-Spectru, ale tusim bez odstinu sedi a uz vubec ne barevne. Do toho jejich strasneho Basicu to vubec nijak nebylo integrovane, takze namisto aby clovek treba pouzil nejaky prikaz, rekneme plot x,y, bylo nutne to zavolat prikazem call nejakastrasnaadresa,souradnice. A jeste mam dojem, ze to inteligentne melo pocatek souradnic vlevo nahore.

PvvS

« Odpověď #16 kdy: 27. 06. 2013, 12:45:42 »
Hmm, to vypada na tu serii s vadnym zdrojem. Mam doma druhou serii, ktera byla postizena cimsi pokusem o opravu.. I v tom stavu by jsme se asi domluvili. kdzy tak se mi ozvi na email webmaster(zavinac)svetmhd.net . Ta masina by jeste moha behat :)

Patrik Lenor

« Odpověď #17 kdy: 01. 07. 2013, 17:45:05 »
PvvS:  Ahoj, dosel ti mail? Psal jsem ti pred cca tydnem a zatim zadna odpoved.

Patrik

PvvS

« Odpověď #18 kdy: 01. 07. 2013, 17:59:37 »
Nedosel.NA pipni zas byly nejaky problemy s mail serverama...

KZP1

« Odpověď #19 kdy: 01. 07. 2013, 18:11:21 »
Toto na obr 7 /KZP1/ nepoužité nevybalené mám k mání, několik kusu
http://www.root.cz/clanky/pametova-media-pouzivana-u-osmibitovych-mikropocitacu/

Michal

« Odpověď #20 kdy: 02. 07. 2013, 17:05:32 »
KZP : Diky za nabidku,zajem bych o nejaky ten kousek mel, muzete mi napsat primo na mail,at se domluvime? diky

Michal S.

michal.suchanek@atlas.cz

Milan Šimon

« Odpověď #21 kdy: 13. 02. 2017, 14:53:43 »
Dobrý den,
je mi 70 let, bydlím v Pelhřimově a musím ještě sdělit, že jsem  v roce 1971/72 pracoval rok v Proseči nad Nisou (mezi Jabloncem a Libercem), kde tehdy sídlila Nisa - pobočný závod Zbrojovky Brno. Pracoval jsem v oddělení elektro-rozvoje, takže mechanické záležitosti mi byly poněkud vzdáleny - tehdy jsme se podíleli na vývoji kancelářského systému Consul 266.
Před několika dny se mi podařilo získat, za nemalý peníz, skutečnou raritu - kalkulačku Nisa a to na kličku (tedy bez elektrického pohonu), která by měla umět kromě sčítání a odečítání rovněž násobení a dělení. Protože v době, kdy jsem tam pracoval. tak se vyráběly kalkulačky už pouze na elektrický pohon, odhaduji, že její stáří je nejméně 50 let. Zatím není tedy funkční, ale existoval-li by z Vaší strany zájem, mohl bych se do ní podívat, případně ji zprovoznit nebo ponechat neprovozuschopnou.
Sdělte mi Váš názor nebo zájem.

Ing. Milan Šimon
Pražská, 1431
Pelhřimov
tel. 777919593

hu

« Odpověď #22 kdy: 13. 02. 2017, 15:09:51 »

Před několika dny se mi podařilo získat, za nemalý peníz, skutečnou raritu - kalkulačku Nisa a to na kličku (tedy bez elektrického pohonu), která by měla umět kromě sčítání a odečítání rovněž násobení a dělení. Protože v době, kdy jsem tam pracoval. tak se vyráběly kalkulačky už pouze na elektrický pohon, odhaduji, že její stáří je nejméně 50 let. Zatím není tedy funkční, ale existoval-li by z Vaší strany zájem, mohl bych se do ní podívat, případně ji zprovoznit nebo ponechat neprovozuschopnou.

Hehe, já ten krám asi před pěti lety hodil do kontáče. Jsem vůl.

Jinak pochybuju, že vám tazatel po 4 letech odpoví.

Hfhchjc

« Odpověď #23 kdy: 13. 02. 2017, 17:16:00 »
Před několika dny se mi podařilo získat, za nemalý peníz, skutečnou raritu - kalkulačku Nisa a to na kličku (tedy bez elektrického pohonu), která by měla umět kromě sčítání a odečítání rovněž násobení a dělení. Protože v době, kdy jsem tam pracoval.
Nechci ti kazit radost, ale kalkulacky nisa s klikou se na bazosi prodavaji kolem 500 a je jich tam dost ....