Router podle možnosti NAT

Router podle možnosti NAT
« kdy: 27. 05. 2013, 11:47:13 »
Poslední dobou mám pocit, že např. při vzdálené správě NASu je nějak málo odborníků ochotných se zhostit problematiky. Otázkou na přetřes je i cena. Tedy zda by nebylo lepší věc řešit např takovým zařízením, jenž má NAT jasně přímo v nabídce menu.

Jedna věc je jaký názor na to mají ti jenž poskytují síťové služby, jinou věcí to může být pro bežné koncáky jenž si koupí například nějaký ten NAS a pak se to doma snaží uvést do chodu s nějakým routerem.

Zajímají mne tedy názory obou stran.
« Poslední změna: 27. 05. 2013, 13:04:33 od Petr Krčmář »

Zapomněl jsem jsem dát linka na to zařízení netvrdím však, že je to nějaká všeobjímací spása v této problematice.

http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/zyxel-prestige-660hn-t3a.html?article=293856

ondro

Tvoje otazke uplen nerozumiem. Pises o NAT ale odkaz je na nastavenie port forwardingu, co su dve odlisne veci.

Jim

Už jsem zde nějaké články od vás na nastavení NAT pro NAS do vnitřní sítě viděl. Pokud se jedná stále o to samé, klidně vám tam ten pf nastavím.

Momentálně mám od jedné firmy objednanou službu, která zřejmě proběhne tento týden. Pravda je že se to týká, jak píše ondro, port forvardingu, nebo dokonce jen toho. Tedy jedna z mnoha mých otázek zní. Pokud bych vlastnil router na nějž jsem výše odkázal zjednoduším si tu problematiku, či nikoliv ?

Navíc nevím nakolik to nyní řeší síťaři či jiní IT odborníci jako službu zákazníkům, tedy jak často. A nemusí se jednat pouze o zařízení jako je NAS.
Teď mám sice stažený a vytištěné pěkné vysvětlení ale stejně si rady nevím. Měla pomoci MAC adresa na štítku zařízení. Tam však bohužel nic takového není. Prostě otázek na něž si nedovedu odpovědět je zatím až příliš. Snad se to tento týden změní.

Pro pochopení, nemohu si dovolit to v dlouhém časovém období prostě vůbec nedat, by mi pomohlo asi nejvíce nějaké schéma. Případně mohu poslat obrázek jak mám "řešenu" vnitřní síť za routerem. I kvůli tomu, že stavím server mi jde o to si to zjednodušit až na dřeň a postupně přidávat další poznatky.
Předem díky za pochopení.   

Vůbec není jasné, na co se ptáš. Polož otázku. Otázka končí otazníkem. Mělo by to být něco takového: „Jaký router mi doporučíte pro NAT a bezproblémový port forwarding?“ Je to to, na co se ptáš? Žádnou otázku jsi totiž nepoložil.

j

Re:Router podle možnosti NAT
« Odpověď #6 kdy: 27. 05. 2013, 13:31:13 »
2Tom: Jak bylo receno, nauc se ptat ... tedy, co po nas vlastne chces?
Pokud ti jde o to, zda nekdo nabizi sluzby typu konfigurace domaciho routeru ... tak ti sdelim sladke tajemstvi - zadarmo ne, a penize za to je ochoten dat malo kdo. Ono totiz kdyz ti to nabidnu jako jednorazovku, tak pod 500Kc ... se mi nevyplati ti delat fakturu a ty prozmenu nebudes chtit zaplatit petikilo za konfiguraci krabky v cene 3 stovek.

A uvedom, si, se slusna konfigurace sakumprask rozhodne neni otazka peti minut.

« Odpověď #7 kdy: 27. 05. 2013, 13:53:27 »
V podstatě Petr Krčmář tu otázku shrnul dobře. Jaký router mi doporučíte pro NAT a bezproblémový port forwarding?

Jde mi o to aby se ta problematika pro mne zdála alespoň zkraje jednodušší. Myslím si, že nebudu potřebovat žádná kouzla.

Ohledně toho co píše j. To už jsem také zjistil ovšem předběžně jsem si domluvil cenu do 2000 s tím, že bude i nějaké vysvětlení nikoliv pouze nastavení  prostřednictvím Team Vieweru. Cena předběžně dohodnuta na 1200. Navíc ani nechci aby s toho byla nějaká charitativní akce.
Jen tak naokraj, nevím přesně jaké jsou velkoobchodní ceny ale ani ten ZyXEL ani ten router NETGEAR se na cenách okolo 300 Kč nepohybuje. Ten NETGEAR velmi pěkně zvládá být s HDD WD My Book Essential domácím cloudovým úložištěm s 2 TB diskem, šifrovaným přes web rozhraní Netgearu kdesi v Evropě. ( I to rozběhat nebylo pro mně na 5 minut. )

Ale abych se tedy správně zeptal. Existuje schéma přístupu do vnitřní sítě, prostě nějaký obrázek s porty, IP a MAC ?

Jim

« Odpověď #8 kdy: 27. 05. 2013, 14:06:32 »
Schéma přístupu do jaké vnitřní sítě?  ::)

« Odpověď #9 kdy: 27. 05. 2013, 14:11:41 »
Omlouvám se otázka dvě již neplatí poměrně dost schémat ( obrázků  ) se dá vygooglovat, většinou však řeší pouze část problematiky takže si to budu muset nějak v hlavě časem poskládat.

Jime, myslím schéma vnitřní sítě vč. IP a MAC a veřejné IP adresy. Ale s těch obrázků to snad dám nějak dokupy i sám.

« Odpověď #10 kdy: 27. 05. 2013, 14:25:53 »
Kazdy ma vnutornu siet riesenu inak, preto univerzalny obrazok dokonca s MAC adresami neexistuje. Aj ked nechapem co ma MAC adresa s NAT a port forwarding.
Ak chces pochopit ako funguje siet, odporucam: http://knihy.cpress.cz/velky-pruvodce-protokoly-tcpip-a-systemem-dns-d2.html
V zaciatkoch mi dost pomohla pochopit problematiku sieti. Ale chce to vela skusania a casu.

flack

« Odpověď #11 kdy: 27. 05. 2013, 15:12:55 »
Ja som asi divny ale vobec nechapem co autor riesi.  Citam daco o NAS, routru, sluzbach, portfowardingu, sieti, IP, MAC.

Ale vobec ale absolutne zo ziadneho postu niesom schopny pochopit co sa riesi. Ale to asi niesom jediny, dost som vahal ci mam vobec na prispevok reagovat. Mne to pripada ako pekny chaos. A autorovi by som navrhol zacat pekne od zaciatku lebo budto som debil  ze tomu nerozumiem alebo som debil ze tomu nechcem rozumiet ::)

Jim

« Odpověď #12 kdy: 28. 05. 2013, 09:40:15 »
Ja som asi divny ale vobec nechapem co autor riesi.  Citam daco o NAS, routru, sluzbach, portfowardingu, sieti, IP, MAC.

Ale vobec ale absolutne zo ziadneho postu niesom schopny pochopit co sa riesi. Ale to asi niesom jediny, dost som vahal ci mam vobec na prispevok reagovat. Mne to pripada ako pekny chaos. A autorovi by som navrhol zacat pekne od zaciatku lebo budto som debil  ze tomu nerozumiem alebo som debil ze tomu nechcem rozumiet ::)

Všichni mají podobný problém. :) Autor příspěvku se snaží chaoticky posbírat co nejvíce informací a porozumět tak tcp/ip. Jak mi to tedy dosud připadá.